westen 28.09.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam, jestem na etapie zasypania fundamentów. Początkowo myślałem o pospółce, jednak w niemal identycznej cenie dostałem oferte kupna mieszanki bazaltowej, ponoć świetnie się zagęszcza tyle, że nie znalazłem nigdzie potwierdzonej informacji że taką mieszanką zasypuje się fundamenty, zwykle inwestor zasypuje piachem lub piachem kopanym (pospółka). Ktoś może się udzielić na temat tej mieszanki bazaltowej? czy rzeczywiście jest lepszym materiałem od pospółki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.09.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Myślę że mieszanka bazaltowa będzie lepszym izolatorem termicznym od piasku czy pospółki. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 jakie masz podstawy dla takiego przypuszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 29.09.2016 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Myślę że mieszanka bazaltowa będzie lepszym izolatorem termicznym od piasku czy pospółki. Pozdrawiam Cezary popytałem trochę fachowców i też tak uważają, mówią też nawet że często tym właśnie zasypują fundamenty, jako że mam w niemal tej samej cenie co pospółka chyba się na niego zdecyduję skoro jest o półkę wyżej co pospółka. Jednocześnie fajnie by było jakby kilka osób to jeszcze potwierdziło żeby było wiadomo na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.09.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 jakie masz podstawy dla takiego przypuszczenia? Wydaje się że nieregularne kamyczki w objętości nasypowej, będą zawierały więcej powietrza niż w tej samej objętości nasypowej kuleczki piasku. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.09.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 W tej sytuacji faktycznie promil cieplejszy, ale należałoby to porównać z przewodnością cieplną kwarcu, a minerałów które budują bazalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts