Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiezienie ziemi / podniesienie terenu.

Recommended Posts

Zdecydowalismy sie z budowa wymarzonego domu. Ja w morzu , zona w ciazy , mieszkanie sprzedane a obecnie na wynajmie. Nie ukrywam, ze przydalaby sie pomoc z Waszej strony.

Dzialka kupiona, akt podpisany. Wstepne badania gruntowo-techniczne wykonane. W linku ponizej wstepne warunki. Teren blisko duzego jeziora - 300 m. Media gaz, woda, kanalizacja przy dzialce wiec ogromny plus. Drzewa na dzialce do wycinki , jest zgoda. Po wykarczowaniu planuje podniesienie terenu.

Wg. wstepnych badan : Teren organiczny, Humus na okolo 30cm , potem cienka warstwa drobnego piasku organicznego, potem woda na 70-80 cm pod powierzchnia a wiec wysoko. Sasiednie dzialki zabudowane, jedne na lawach, jedne na plytach. Po wycieciu drzewek planujemy nawiezc teren zarowno dla spokoju, ze na trawie nie bedzie przez caly rok kaluz oraz na lepsze posadowienie fundamentow. Z budowa chcemy ruszyc na marzec 2017. Droga przylegajaca jest powyzej dzialki. Na moje oko jakies 30 cm. Mam w zwiazku z czym kilka pytan

1. Woda gruntowa mierzona podczas badania jest na 70cm pod powierzchnia a badanie robione bylo w lipcu, gdzie stan w skali roku jest obnizony. Myslelismy o podniesieniu calego terenu o jakies 30-40 cm ( Dzialka 1200 m2) Biorac pod uwage poziom sasiednich dzialek wyzej nie ma chyba co podwyzszac? Teren zrownalby sie z droga.

2. Jaka ziemia powinna byc nawieziona tak aby potem kwiatki mogly jakies rosnac w ogrodzie ?

3. Z uwagi na to, ze zona bedzie sama a moj dobry przyjaciel zostal przeze mnie upowazniony notarialnie , bedzie sie tym zajmowal. Mianowicie , czy Humus powinien byc zdjety, czy wymieszany czy ziemie bezposrednio klasc jak idzie ?

4. Kiedy myslec o jakims drenazu, studni jakiejs tak by odprowadzac deszczowke ?

Zdaje sobie sprawe, ze jeszcze sie nie budujemy , ze jakas czesc ziemi bedzie usunieta pod budowe fundamentow ale wg.mojego rozumowania, taka ziemia tez moze troche siadzie, zwiaze , zwlaszcza przez jakis okres zanim zaczniemy klasc fundamenty.

Link do badan ktore posiadam :

https://1drv.ms/f/s!AquKvYkeyr9HaXd5wRNYV36BzvY

1. Woda gruntowa mierzona podczas badania jest na 70cm pod powierzchnia a badanie robione bylo w lipcu, gdzie stan w skali roku jest obnizony. Myslelismy o podniesieniu calego terenu o jakies 30-40 cm ( Dzialka 1200 m2) Biorac pod uwage poziom sasiednich dzialek wyzej nie ma chyba co podwyzszac? Teren zrownalby sie z droga.

2. Jaka ziemia powinna byc nawieziona tak aby potem kwiatki mogly jakies rosnac w ogrodzie ?

3. Z uwagi na to, ze zona bedzie sama a moj dobry przyjaciel zostal przeze mnie upoważniony notarialnie , bedzie sie tym zajmowal. Mianowicie , czy Humus powinien byc zdjety, czy wymieszany czy ziemie bezposrednio klasc jak idzie ?

4. Kiedy myslec o jakims drenazu, studni jakiejs tak by odprowadzac deszczowke ?

1. Poziom wód gruntowych jest zmienny. Osobiście podniosłem dom ponad poziom pierwotny około 50 cm. Wynikało to z bardzo mokrego roku w którym rozpoczynałem budowę, woda stała w wykopach tygodniami. Zaletą spadków jest szybki spływ wód opadowych, a na dużej działce spadków nie widać. Sąsiedzi którzy mają wejście do domu na poziomie drogi po obfitych opadach mają wodę stojącą na podjazdach, nie mieli jak utworzyć spadku przy budowie podjazdów, a jak zrobią drogę to może się okazać, że jest wyżej niż wejście do budynku?

2. Znam osoby podnoszone teren ziemią wymieszaną z ogromnymi ilościami gruzu. Ja nawiozłem humus z pobliskiego pola. Już nie pamiętam ile wywrotek kupiłem na działkę 1100 m2 (oczywiście dom już stał) wyszło chyba 8-9 ?

3. Sypałem na ziemię która była, choć po budowie jest ona dosyć zanieczyszczona odpadami i warto oczyścić, niektórzy zasypują ten syf jak leci. Do żony bym nie upoważniał przyjaciela.

4. Żeby mieć drenaż, to trzeba mieć miejsce do którego wodę można odprowadzić, bo studnia chłonna i rozsądzanie przy wysokim poziomie wód się nie sprawdzą... do jeziora, do rowu?

30 cm na 1200 m2 to 360 m3 ziemi, co oznacza 23 pełne Tatry.

Tak lekko licząc 7 tyś zł. jak masz dostęp do taniej ziemi i bliski transport.

Ziemia - najlepiej wierzchnia warstwa z pola, np. od dewelopera, który zgarnia humus przed inwestycją.

Panowie a jaka ziemia ? Tutaj kolega Elfir wspomina ,ze najlepiej humus. Poki co moj przyjaciel chce zalatwic czarnoziem ok 250 ton gdzie koszt z transportem 1 tony to 50 zl. Przywiezienie 250 ton to koszt 10.000 zl , woec sporo, zwlaszcza ze nawet nie wiemy gdzie bedzie stal budynek. No i przeciez czesc ziemi wykopia po budowe domu. Nie byloby lepiej czarnoziemu nasypac na saym koncu jak bedzie stal budynek a teraz tylko teren podniesc ale jaka ziemia wlasnie ?

zawsze możesz zaprosić spychacz aby ściągnął urodzajną ziemię i zrobił dół w miejscu gdzie na pewno domu nie będzie. Martwą ziemię rozprowadzisz po terenie z którego ściągnąłeś urodzajną glebę. Napisz ogłoszenie przyjmę nieodpłatnie gruz.I niech wsypują do tego dołu.

Nie ukrywam, ze juz w jakis sposob chcialbym miec ziemie przygotowana, tak by pozniej bawic sie z tym w jak najmniejszym stopniu. Rozumiem, ze czarnoziem jest ziemia aktywna tak ? Moze i lepiej zainwestowac w taka. Martwi mnie czy to bedzie dobry wybor bo ziemia jest podmokla a slyszalem a czarnoziem wstrzymuje wilgoc, choc z kolei kwiatki na niej chyba lepiej rosna ?

Tak, z tym że ten czarnoziem dopiero po zbudowaniu domu.

Dzieki Firewall. Dzwonilem wlasnie do goscia ktory robil mi badania wodno-gruntowe. Powiedzial tez, ze czarnoziem przede wszystkim nie przepuszcza dobrze wody, i jak zarypie caly teren taka ziemia to w momencie roztopow badz silnych deszczow beda kaluze bo czarnoziem kiepsko taka wilgoc/wode przepuszcza. Wiec chyba dobrze bedzie taka zwykla ziemie (zasypowa ) nawiezc, licze ze jednak to bedzie okolo 400 ton a potem jak budynek stanie to dla roslinek czy trawki mozna uzyc tej czarnej ziemi.

A swoja droga znalazlem zwirownie niedaleko siebie i koszt ziemi to :

Piasek zasypowy, zwykla ziemia - 8 zl netto/ tona

Piasek suchosiany ( cokolwiek to oznacza) - 12 zl netto / tona

Pospółka - 15 zl netto / tona

Czarnoziem - 20 zl netto / tona

Ceny bez transportu