karolek0188 29.09.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Witam w łazience chce zrobic sufit podwieszany ocieplić wełną i w płycie zamontować halogeny i doprowadzić prąd do wentylatora. czy przewody i oprawy halogenowe dawać w osłonach jakiś? bo jak wełna będzie i nie dajboze jakieś spięcie do żeby się nie zapaliło. jak to poprawnie zrobić Proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.09.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Ostatnio miałem okazję widzieć taki halogen w warstwie ocieplenia (wełna) mimo że miał fajną perforowaną obudowę stopił leżące na nim (obudowie) przewody doprowadzając do zwarcia. Szczęście że nic palnego tam nie było, wełna niezbyt skora do palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek0188 30.09.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 czyli lepijej nie dawac ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 01.10.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 czyli lepijej nie dawac ocieplenia Jeżeli to łazienka na piętrze to wełna (niemal na pewno) jest z poprzecznej zakładki czyli ważna rzecz. Jeżeli nie to wełna ma niewielkie znaczenie izolacyjne (no może gdzieś od wieńca powieje chłodem) i rezygnacja nie będzie katastrofą. Zapytaj KB Montowałem niedawno halogeny (LEDy) w wełnie. Tylko, że były do tego przeznaczone. Miały w komplecie dość grubą metalową puszkę, która odbiera ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.10.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Witam w łazience chce zrobic sufit podwieszany ocieplić wełną i w płycie zamontować halogeny i doprowadzić prąd do wentylatora. czy przewody i oprawy halogenowe dawać w osłonach jakiś? bo jak wełna będzie i nie dajboze jakieś spięcie do żeby się nie zapaliło. jak to poprawnie zrobić Proszę o rady 1. Jaka jest odległość pomiędzy sufitami? Powinno być nie mniej niż 10 - 12 cm. 2. Na lampy można założyć zwykłe ceramiczne doniczki, powiększając ostrożnie otwór w ich dnie, aby przeprowadzić tamtędy przewody. Wokół lampy tworzy się wtedy pewna przestrzeń, pozwalająca na obniżenie temperatury w otoczeniu. 3. Przewody będą prowadzone w środowisku utrudniającym oddawanie ciepła (wełna), dlatego planując obwody nie należy przewidywać dla nich zbyt dużego obciążenia (parametr długotrwała dopuszczalna obciążalność). Jeśli taka konieczność zaistnieje, należy rozważyć zwiększenie przekroju. 4. Przewód do wentylatora nie powinien być nigdzie łączony, mam na myśli strefę pomiędzy sufitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 01.10.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 [....] 2. Na lampy można założyć zwykłe ceramiczne doniczki, powiększając ostrożnie otwór w ich dnie, aby przeprowadzić tamtędy przewody. Wokół lampy tworzy się wtedy pewna przestrzeń, pozwalająca na obniżenie temperatury w otoczeniu. Czysto techniczne pytanie. Mam zamknięty sufit. Przewody są w nim już rozlokowane aby po wywierceniu otworów (np. koronką 83mm) wyłowić je z sufitu i podpiąć. Jak wobec tego wstawić tam doniczkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.10.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Czysto techniczne pytanie. Mam zamknięty sufit. Przewody są w nim już rozlokowane aby po wywierceniu otworów (np. koronką 83mm) wyłowić je z sufitu i podpiąć. Jak wobec tego wstawić tam doniczkę ? Nie wiem, pytanie zadałeś zbyt późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 01.10.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Nie wiem, pytanie zadałeś zbyt późno. Wiem Odp. - Doniczki należy (jakoś) wstawić tam przed zamknięciem sufitu. Inaczej ten patent jest niemożliwy do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.10.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Wiem Odp. - Doniczki należy (jakoś) wstawić tam przed zamknięciem sufitu. Inaczej ten patent jest niemożliwy do zrobienia. Ależ możliwy. Wystarczy w płycie wyciąć otwory, wstawić doniczki, a potem wycięte fragmenty wstawić na swoje miejsce, zamocować, zaszpachlować, podszlifować i pomalować. Nie raz prowadziłem w ten sposób dodatkowe przewody, bo inwestorowi coś się przypomniało i trzeba było przeciągać jakieś zasilanie. Tylko to wymaga dodatkowej zabawy przy suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 01.10.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Ależ możliwy. Wystarczy w płycie wyciąć otwory, wstawić doniczki, a potem wycięte fragmenty wstawić na swoje miejsce, zamocować, zaszpachlować, podszlifować i pomalować. Nie raz prowadziłem w ten sposób dodatkowe przewody, bo inwestorowi coś się przypomniało i trzeba było przeciągać jakieś zasilanie. Tylko to wymaga dodatkowej zabawy przy suficie. No jasne, że tak . Tylko koszty mogą urosnąć. Zwłaszcza jak szlifowanie, szpachlowanie i malowanie robi inna ekipa. Takiego wariantu a priori nie powinno się zakładać przy montażu. To jest na wypadek awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts