Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja bez puszkowa - który schemat/metoda jest poprawna

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi, która metoda łączenie jest poprawna.

Założenie jest takie że dla gniazd będzie wykonana instalacja bez puszkowa (wszystkie łączenia w gniazdach).

Metoda A - Doprowadzamy przewód w peszlu w podłodze. Do każdego gniazda robimy podejście i powrót po podłodze poniżej linii gniazd.

Metoda B - Doprowadzamy przewód od górnej części ściany lub po stropie. Przy pierwszym gnieździe schodzimy pionowo w dół. Do każdego gniazda robimy podejście i powrót poniżej linii gniazd ale na ścianie a nie po podłodze.

Metoda C - Doprowadzamy przewód po górnej części ściany lub po stropie. Przy pierwszym gnieździe schodzimy pionowo w dół. Do każdego gniazda robimy podejście i powrót do "sufity". Można założyć że linie przewodów (pionowe i poziome) są identyczne jak w tradycyjnej instalacji puszkowej ale używamy dużo więcej przewodu.

Interesuje mnie metoda C. na razie nie chodzi o koszty tylko czy takie podejście jest poprawne i zgodne z przepisami.

Która metoda według was jest najlepsza i dlaczego?

Bez tytułu.jpg

Weryfikacja umiejętności elektryka na forum?

witam,

chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem odpowiedź elpapiotr a nie kogoś sprawdzać.

moje założenie to czegoś się na uczyć i pytać o to co jest dla mnie nie jasne.

Pana wypowiedź nic nie wnosi do tematu i raczej sprowadza temat w złym kierunku.

pozdrawiam

witam,

chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem odpowiedź elpapiotr a nie kogoś sprawdzać.

moje założenie to czegoś się na uczyć i pytać o to co jest dla mnie nie jasne.

Pana wypowiedź nic nie wnosi do tematu i raczej sprowadza temat w złym kierunku.

pozdrawiam

Bez "Pan" się obejdziemy. Ty założyłeś temat, pytasz kogoś konkretnego , pytaj na priv. Moja wypowiedź nic nie wnosi bo żadna nie wniesie, na forum zawodu się nie nauczysz.