animuss 16.02.2017 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Kratki....powiedz, że Brunner nie napisał w instrukcji jakie?! Raczej niewiele mam pożytku z tej instrukcji. Stil-Kamin 53/88 Przekroje kratek dla maks. wydajności konwekcji Dopływ powietrza-1500cm² Obieg powietrza-1500cm² Minimalna powierzchnia obudowy w konstr. zamkniętej (hipokausta) oddająca ciepło 4,5m² a z jakiego to materiału w ogóle bez kratek ma być to nie znalazłem. Powietrze krąży w obudowie zamkniętej.Ciepło oddawane na zasadzie promieniowania. A Stil-Tunnel 53/88 ma już max po 800cm² Edytowane 16 Lutego 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 To jest to co uwielbiam w Brunnerze! Stil gilotyna do obudowy zamkniętej! A potem nie chcą serwisować, bo przecież do palenia mają inne wkłady... Nie wiem co Ci napisać.... Ja bym to wentylował równo po lewej i po prawej stronie. Tak, żeby łożyska i prowadnice miały dobrą wentylację. 400-500 na stronę czystego luftu u góry, na dole ze dwadzieścia% mniej. Niedawno "siadło" mi jedno "cudowne" palenisko, które miało wentyl tylko z jednej strony. Wycena za serwis: 900+600 części z robocizną, 1100 dojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.02.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 To jest to co uwielbiam w Brunnerze! Stil gilotyna do obudowy zamkniętej! A potem nie chcą serwisować, bo przecież do palenia mają inne wkłady... Nie wiem co Ci napisać.... Ja bym to wentylował równo po lewej i po prawej stronie. Tak, żeby łożyska i prowadnice miały dobrą wentylację. 400-500 na stronę czystego luftu u góry, na dole ze dwadzieścia% mniej. Niedawno "siadło" mi jedno "cudowne" palenisko, które miało wentyl tylko z jednej strony. Wycena za serwis: 900+600 części z robocizną, 1100 dojazd To jest do zrobienia jeszcze. A jak to się ma do nasady wodnej, ona przecież pomniejsza potrzebną powierzchnię czynną kanałów wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 To jest do zrobienia jeszcze. A jak to się ma do nasady wodnej, ona przecież pomniejsza potrzebną powierzchnię czynną kanałów wentylacyjnych.Nasada wodna zastąpiła powietrzną nasadę (haubę) fabryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.02.2017 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Nasada wodna zastąpiła powietrzną nasadę (haubę) fabryczną? Tak i dlatego cześć energii oddawanej normalnie do wnętrza obudowy przez nasadę powietrzną, popłynie rurami w instalację. Edytowane 16 Lutego 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2017 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nie zmienia to faktu, że i tak będzie to porównywalnie duży wkład konwekcyjny i jak go nie przewietrzysz, zagotuje Ci się...A Brunner znajdzie powód by Ci wysłać rachunek za serwis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.02.2017 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nie zmienia to faktu, że i tak będzie to porównywalnie duży wkład konwekcyjny i jak go nie przewietrzysz, zagotuje Ci się...A Brunner znajdzie powód by Ci wysłać rachunek za serwis... No trudno się z tym nie zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.02.2017 00:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Dziś przyszły przewody do sterowania, LAN, podtrzymania i kominkowe silikony, wciągałem je w kanały ze 2 godziny i zacząłem przyklejać plecy z płyt. Został mi jeszcze do wpuszczenia przewód z wyłącznika drzwiczek (gilotyna) do wentylacji, gniazdko do odkurzacza kominkowego i na Ledy jakieś dwie żyły. Kupę tych kabli wyszło, jakaś kablownia do piwnicy poszła, rurki pełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Mój ojciec mawiał: jak koza nie ma co robić, to idzie na lód tańczyć! Przynajmniej się nie nudzisz! Co na to małża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.02.2017 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Tak rooty mam teraz nadmiar. Małżonka zagląda co jakiś czas Edytowane 26 Lutego 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.02.2017 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Około 35% energii będę odbierał przez szybę, 35% rozprowadzi nasada wodna, a pozostałe 30% to własnie powietrze rozproszone na jedną lub dwie kondygnacje. Sądzę że to berdzie raczej DCP, choć z DGP czy DCP ma niewiele wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.02.2017 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Ściana tylna przyklejona jeszcze trzeba ją przykręcić.http://img03.imgland.net/H5NRcPC.jpg http://img02.imgland.net/8NHeqTS.jpgPrzewód silikonowy do przepustnicy w kanale. Edytowane 21 Lutego 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 25.02.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 WitamŁadnie zrobiona izolacja hmmm... jak ją zabespieczyć?i jeszcze te kabelki....A magnetyt ?????Pewnie sie zlasuje:lol2:Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.02.2017 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Jak masz jakieś pomysły to pisz. Na magnetyt nie mam teraz miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 04.03.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Jak masz jakieś pomysły to pisz. Na magnetyt nie mam teraz miejsca. Witam Można obłożyć tą ścienę magnetytem . Magnetyt obniżyłby tępetaturę oddziałującą na izolację co równiez poprawiłoby działanie DGP. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.03.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Witam Można obłożyć tą ścienę magnetytem . Magnetyt obniżyłby tępetaturę oddziałującą na izolację co równiez poprawiłoby działanie DGP. PozdrawiamTo byłby pomysł ale w obudowie go już nie zmieszczę i temperatura powietrza z DGP będzie za niska bo jest nasada wodna. Najlepiej chyba będzie zbudować zaizolowany wymiennik z magnetytu, wewnątrz niego wpakować grzałki do grzania prądem w taniej taryfie, następnie przez wymiennik przepuszczać część powietrza z WM. U mnie nie wypaliło, a szkoda bo cegiełki magnetytowe kupiłem nowe, może ktoś inny coś zbuduje, albo znajdę inny pomysł na nie.. Teraz walczę z rurami przyłączem do nasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 To byłby pomysł ale w obudowie go już nie zmieszczę i temperatura powietrza z DGP będzie za niska bo jest nasada wodna. Najlepiej chyba będzie zbudować zaizolowany wymiennik z magnetytu, wewnątrz niego wpakować grzałki do grzania prądem w taniej taryfie, następnie przez wymiennik przepuszczać część powietrza z WM. U mnie nie wypaliło, a szkoda bo cegiełki magnetytowe kupiłem nowe, może ktoś inny coś zbuduje, albo znajdę inny pomysł na nie.. Teraz walczę z rurami przyłączem do nasady.Zamierzasz wkład kominkowy obłożyć wełną żeby nie grzał?! Od kiedy to nasada obniża temperaturę w palenisku?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.03.2017 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Zamierzasz wkład kominkowy obłożyć wełną żeby nie grzał?! Od kiedy to nasada obniża temperaturę w palenisku?!Nie mam zamiaru nigdzie pchać wełny. Wkład został pozbawiony głównego wymiennika powietrznego i pewnego odcinka rury pionowej odprowadzającej spaliny. http://img03.imgland.net/TaW_Qi0.jpg Wymiennik powodował produkcję bardzo gorącego powietrza, a nawet przyczyniał się do jego przegrzewanie wewnątrz obudowy, to generalnie jest na plus dla wkładu kominkowego dla jego trwałości. Temperatura powietrza w obudowie spadnie, tą energię przechwyci woda i odprowadzi daleko od niego do innych popieszczeń. Temperatura zewnętrznego płaszcza nasady wodnej to średnio 70*C a tej nasady powietrznej to ze 300*C Edytowane 5 Marca 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.03.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Ty mi nie tłumacz co zrobiłeś, bo przecież jesteśmy w kontakcie. Chodzi o to, że Twoja kolejna teoria nie ma potwierdzenia w praktyce....Pewne Twoje spostrzeżenia są oczywiście słuszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.03.2017 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Niedawno "siadło" mi jedno "cudowne" palenisko, które miało wentyl tylko z jednej strony. Wycena za serwis: 900+600 części z robocizną, 1100 dojazd Ja na poważnie traktuję Twoje wpisy. Chodzi o to, że Twoja kolejna teoria nie ma potwierdzenia w praktyce... Dopiero jak odpalę kominek to będzie praktyka. Miałeś coś skrobnąć co z tą blendą od niego. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?311267-Brunner-Stil-Kamin-53-88-drzwi-unoszone-(easy-lift)&p=7393898&viewfull=1#post7393898 Edytowane 5 Marca 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts