MD. 09.01.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Ja pierwsze rozpalenie to mniej więcej połowa załadunku, żeby nie tak od razy z całej mocy. Gazety to 5 sekund spalisz i nie poczujesz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tylko nie gazetami. Jak weźmiesz mało, dmuchnie i śladu nie będzie. Dużo, to tylko nabrudzisz i zadymisz palenisko. Rozpal klasycznie, po zduńsku tylko mała porcję. Tak robił Batura jako pierwsze palenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Ta "płyta wiórowa" to wermikulit Gazetami to kurę z pirza możesz opalić Rozpal 1-2 kg suchego drewna i powolutku dokładaj, żeby temperatura się porozchodziła równomiernie. Wysoka temperatura nie jest straszna, tylko jej skoki. Trzymam kciuki Skąd wiesz, że to wermikulit? Nie rozpala się w ten sposób w kominku. Żadnego dokładania. Tylko rozpalanie od góry, czyli do góry nogami, po zduńsku i bez dokładania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.01.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Skąd wiesz, że to wermikulit? Nie rozpala się w ten sposób w kominku. Żadnego dokładania. Tylko rozpalanie od góry, czyli do góry nogami, po zduńsku i bez dokładania.Wermikulit wygląda jak wiórówka, ino się nie pali... Dawaj czadu Animus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 09.01.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dla mnie wermikulit w kolorze najbardziej przypomina... chałwę Dokładanie, kiedy pierwsza porcja opału zamieni się w żar moim zdaniem daje bardziej równomierną, stabilna temperaturę niż spalenie całej porcji. Na początek tak bym rozpalał. A że od góry, to sprawa jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tak napisałeś, Krakers, że zrozumiałam, że chcesz dokładać zanim będzie tylko żar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 09.01.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Wermikulit mam jeszcze z moich zduńskich eksperymentów, nie sprasowany, w formie sypkiej, kilka różnych frakcji. Tak właśnie wygląda, jasnobrązowy, z błyszczącymi blaszkami - coś jak mika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.01.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dla mnie wermikulit w kolorze najbardziej przypomina... chałwę Dokładanie, kiedy pierwsza porcja opału zamieni się w żar moim zdaniem daje bardziej równomierną, stabilna temperaturę niż spalenie całej porcji. Na początek tak bym rozpalał. A że od góry, to sprawa jasna Krakers. O kant d....takie piec, w którym trzeba dokładać po spalonej porcji w fazie żaru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 09.01.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Krakers. O kant d....takie piec, w którym trzeba dokładać po spalonej porcji w fazie żaru.... Piotrze, przecież to pierwsze palenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.01.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Piotrze, przecież to pierwsze palenie.Racja! Myślałem, że to wątek o akumulacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Piotrze, ale w zwykłym kominku dokładasz na żar, przeca Słuchajcie, czy sezonowana brzoza może zadymiać? Mam grabinę i brzozę, i co tę cholerę wsadzę, to muszę szybę pucować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.01.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Piotrze, ale w zwykłym kominku dokładasz na żar, przeca Słuchajcie, czy sezonowana brzoza może zadymiać? Mam grabinę i brzozę, i co tę cholerę wsadzę, to muszę szybę pucować.Krakers nie ma zwykłego kominka...daj spokój, popitoliłem wątki Brzoza (jej kora), zawiera składnik nieobecny w innym drewnie, który przykapca. Jaka koza przypomnij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Wkład i tu niespodzianka kratkowy MB 120, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Piszę od razu, że nie mój pomysł, żebyś na mnie nie krzyczał, Piotrze. Bydlę wielkie i to jego zaleta, a reszta....... To co z tą korą brzozową? Jak ją ściągnę z polan, to będzie lepiej? Jakoś mi ta brzoza nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.01.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Wkład i tu niespodzianka kratkowy MB 120, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Piszę od razu, że nie mój pomysł, żebyś na mnie nie krzyczał, Piotrze. Bydlę wielkie i to jego zaleta, a reszta....... To co z tą korą brzozową? Jak ją ściągnę z polan, to będzie lepiej? Jakoś mi ta brzoza nie pasuje.To nie do końca wina brzozy....Ja palę już drugi miesiąc brzozą i mam czysto....Ile spalasz w tej trumnie? Ja mam Brunnera 160 cm (stopka) i to się nadaje tylko żeby gości ładnie przywitać na szkoleniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 09.01.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Mam podobny problem z dębem, ma w korze jakieś garbniki i lubi zakopcić wnętrze paleniska przy rozpalaniu. Potem się to wypala, więc strasznego bólu nie ma. Ale szyba akurat jest ok. Kupiłem trzy lata temu dębowe oflisy, kory od cholery, trochę jeszcze zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dziś niestety nie dałem rady, dopiero wróciłem do domu, coś mi wypadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.01.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Dziś udało mi się, zalać nasadę wodną wodą i podłączyć pompę współpracującą z nasadą wodną do prądu. W komplecie ze sterownikiem RT-08GeX HYBRID jest Czujnik J6 Termopara do pomiaru temperatury spalin w kominku.Gdzie na czopuchu kominka go zamontować? Muszę wywiercić otwór. CZUJ6Czujnik do pomiaru temperatury spalin (0…+1200°C) w kominkach i paleniskach zduńskich, do regulatorów: RT-08OM/OMG, RT-08OS/OSG, RT-08SAC. Przy zastosowaniu w paleniskach gdzie tuleja czujnika będzie narażona na bezpośredni kontakt z płomieniami wymagane jest zastosowanie dodatkowej osłony ceramicznej!!! Ze względu na specyficzną budowę przewodu czujnika na wypadek konieczności przedłużenia przewodu niezbędne jest zastosowanie dedykowanej przedłużki czujnka o tych samych parametrach! Przy montażu:1. znacznik powinien bezwzględnie znajdować się na zewnątrz instalacji/ na zewnątrzmiejsca montażu2. przewód nie powinien być prowadzony w pobliżu gorącej ścianki czopucha/rury/komina –powinien być prowadzony jak najdalej od źródła ciepła (przewód posiada odporność natemperaturę do 400°C).3. bezwzględnie unikać instalowania w strefie możliwych bezpośrednich odziaływańpłomienia (nie może być zbyt blisko wyjścia spalin z kominka, pieca). Montaż takispowoduje obniżenie trwałości i żywotności czujnika. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 10.01.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Gdzie na czopuchu kominka go zamontować? Muszę wywiercić otwór. Dobrze obejrzyj wkład bo nie chce mi się wierzyć żeby nie było fabrycznego otworu na termoparę. Przecież możesz zamówić ten wkład ze ichnim sterownikiem EAS. Chyba, że jeśli nie kupujesz z tym sterownikiem to nie robią otworu na czujnik. Nie wiem, ale obejrzyj dobrze wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.01.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Dobrze obejrzyj wkład bo nie chce mi się wierzyć żeby nie było fabrycznego otworu na termoparę. Przecież możesz zamówić ten wkład ze ichnim sterownikiem EAS. Chyba, że jeśli nie kupujesz z tym sterownikiem to nie robią otworu na czujnik. Nie wiem, ale obejrzyj dobrze wkład. Otwór a w zasadzie aż dwa, z obu stron, na ichni czujnik, są poza kominkiem, były w nasadzie powietrznej 8cm od kołnierza połączeniowego z kominkiem, ale ona jest zdemontowana i zastąpiła ją nasada wodna. Jchni czujnik chyba jest na ponad 2000 °C Te otwory by się nie nadawały na ten czujnik, są za wielkie. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.01.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Otwór a w zasadzie aż dwa, z obu stron, na ichni czujnik, są poza kominkiem, były w nasadzie powietrznej 8cm od kołnierza połączeniowego z kominkiem, ale ona jest zdemontowana i zastąpiła ją nasada wodna. Jchni czujnik chyba jest na ponad 2000 °C Zamiast szukać otworu poczytaj instrukcję sterownika;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.