animuss 17.01.2018 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Gdzie/jak się wyłącza sterownik Tatarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W elektrowni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.01.2018 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W elektrowni.... Nie rób jaj powarzenie się zapytowuje, Mam dorabiać jakiś wyłącznik, żeby poza sezonem i nie paleniem wyłączać ster? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nie rób jaj powarzenie się zapytowuje, Mam dorabiać jakiś wyłącznik, żeby poza sezonem i nie paleniem wyłączać ster?Raczej tak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.01.2018 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Raczej tak..... W instrukcji nic nie ma, myślałem że przytrzymuje się jakieś 2 przyciski i się wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.01.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W instrukcji nic nie ma, myślałem że przytrzymuje się jakieś 2 przyciski i się wyłącza. A producent nie pomyślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.01.2018 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) A producent nie pomyślał instrukcja. http://tatarek.com.pl/files/img/instrukcja_obslugi_rt-08gxv11.pdf Przecież nie będę za każdym razem, wybebeszał ster i odkręcał przewód zasilający. Napisałem do nich. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Odp. Tatarkowa. '"Co do całkowitego wyłączenia, to regulatory obsługujące instalację wodną nie powinny być wyłączane poza sezonem grzewczym, ponieważ realizują one czasowe wybiegi pomp - tak aby nie dopuścić do ich "zastania". Wystarczy jedynie ustawić odpowiednio wyświetlacz z wygaszaczem.W przypadku jeżeli będzie Pan gdzieś rozłączał zasilanie regulatora - wówczas zawsze należy pamiętać o wstępnym ręcznym rozruszaniu wirników pomp przed sezonem grzewczym. Tego typu praktyki związane z odcinaniem zasilania regulatora- są najczęstszą przyczyną uszkodzeń styków regulatora sterujących pracą pomp.W przypadku jeżeli kominek jest nieużytkowany przez co najmniej tydzień - regulator automatycznie załącza pracę podłączonych pomp na 1 min". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Nie wszystkie sterowniki obsługują pompy....Ale...Nie mam dobrych doświadczeń z wyłączaniem na dłuższy czas SAC RT 08. A to wyświetlacz wariuje, a to śniedzieją styki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2018 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Ja mam tych pomp 5 Grundfosa i wszystkie na lato wyłączam i nie było problemu, chcialem zrobić wyłącznik. Kombinuje tak, do kominka przyczepić wyłącznik termiczny, np. 250V10A 40*C otwarty i w momencie rozpalenia w kominku, wyłącznik zamknie obwód samoczynnie, ster dostanie zasilanie. http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-250v-10a-40-c-otwarty-i7027212985.html Uruchomi się sterownik w trybie FX, sterownik otworzy przepustnicę, będę mógł zamknąć drzwiczki od kominka, zamykając drzwi krańcówka drzwi zadziała, włączy sterownik w tryb F1 poczatek procesu spalania. Sterownik w automacie zrealizuje proces spalenia wsadu. Nasada jak uzyska temperaturę np. 50*C to sterownik uruchomi pompę. Po wypaleniu sterownik wyłączy pompę, wejdzie w tryb FO, a wyłącznik termiczny bimetal, na koniec (otworzy się) czyli wyłączy sterownik, jak temperatura spadnie ponizej 40*C Edytowane 18 Stycznia 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Gadamy o sterownikach, czy o pompach? Bo się zgubiłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Ja mam tych pomp 5 Grundfosa i wszystkie na lato wyłączam i nie było problemu, chcialem zrobić wyłącznik. Kombinuje tak, do kominka przyczepić wyłącznik termiczny, np. 250V10A 40*C otwarty i w momencie rozpalenia w kominku, wyłącznik zamknie obwód samoczynnie, ster dostanie zasilanie. http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-250v-10a-40-c-otwarty-i7027212985.html Uruchomi się sterownik w trybie FX, sterownik otworzy przepustnicę, będę mógł zamknąć drzwiczki od kominka, zamykając drzwi krańcówka drzwi zadziała, włączy sterownik w tryb F1 poczatek procesu spalania. Sterownik w automacie zrealizuje proces spalenia wsadu. Nasada jak uzyska temperaturę np. 50*C to sterownik uruchomi pompę. Po wypaleniu sterownik wyłączy pompę, wejdzie w tryb FO, a wyłącznik termiczny bimetal, na koniec (otworzy się) czyli wyłączy sterownik, jak temperatura spadnie ponizej 40*CW sumie to jakoś tak biednie...Powinna być jeszcze opcja odpalania fajerwerków po każdorazowej realizacji procesu spalenia wsadu:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2018 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Widzę że humor dziś dopisuje. Chcę zrobić żeby małża mogła sama rozpalić. Tak bardziej bezobsługowo, dla nieświadomych. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.01.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Animus, Mężczyzno na wagę złota Żebym to ja mogła mojemu wbić do głowy, że ma robić tak jakbym nie dała rady bez niego. A on tylko, że głupia nie jestem i inteligencji technicznej też mam wystarczająco, słowem dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2018 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Animus, Mężczyzno na wagę złota Żebym to ja mogła mojemu wbić do głowy, że ma robić tak jakbym nie dała rady bez niego. A on tylko, że głupia nie jestem i inteligencji technicznej też mam wystarczająco, słowem dam radę Moja jest nietechniczna i jak mnie nie ma, to dzieją się czasami cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dlatego zamiast uprościć, komplikujesz na morgi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.01.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Oj, Piotr, jakby ci ktoś poinstalował w domu światło na pilota i czujniki ruchu, to byś dopiero się kręcił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Dlatego zamiast uprościć, komplikujesz na morgi..... To jest automatyzacja, uproszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Oj, Piotr, jakby ci ktoś poinstalował w domu światło na pilota i czujniki ruchu, to byś dopiero się kręcił Mam w korytarzach czujniki ruchu, z dyskretnym światłem tylko do komunikacji, teraz sporadycznie ktoś włącza światło główne super sprawa. Zastanawiam się, jeszcze chce na klatce schodowej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.01.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Czujniki ruchu to mały pikuś. Ale u nas lasy naokoło i bywa, że prąd wyłącza się kilka razy na dobę. Na chwilę, ale to wystarczy czasem, żeby sterowniki do pilotów zgłupiały i wtedy guzik od światła centralnego w kuchni nagle włącza mi światło na jednej z belek nad salonem, a tego w kuchni nie włącza żaden inny. Trzeba wtedy „uczyć” te sterowniki od nowa, który przycisk jest właściwy Dla mnie, jak nie ma J w domu, to niezła zabawa. Niby wiem jak, ale i tak zawsze najlepiej mi wychodzi metodą prób i błędów. U nas słabe ledy w newralgicznych punktach świecą się na stałe po zmroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts