Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brunner Stil-Kamin 53/88 drzwi unoszone (easy lift)

animuss

Recommended Posts

• Odpowiedzi 410
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odp. Tatarkowa.

'"Co do całkowitego wyłączenia, to regulatory obsługujące instalację wodną nie powinny być wyłączane poza sezonem grzewczym, ponieważ realizują one czasowe wybiegi pomp - tak aby nie dopuścić do ich "zastania". Wystarczy jedynie ustawić odpowiednio wyświetlacz z wygaszaczem.

W przypadku jeżeli będzie Pan gdzieś rozłączał zasilanie regulatora - wówczas zawsze należy pamiętać o wstępnym ręcznym rozruszaniu wirników pomp przed sezonem grzewczym. Tego typu praktyki związane z odcinaniem zasilania regulatora- są najczęstszą przyczyną uszkodzeń styków regulatora sterujących pracą pomp.

W przypadku jeżeli kominek jest nieużytkowany przez co najmniej tydzień - regulator automatycznie załącza pracę podłączonych pomp na 1 min".

Ja mam tych pomp 5 Grundfosa i wszystkie na lato wyłączam i nie było problemu, chcialem zrobić wyłącznik.

Kombinuje tak, do kominka przyczepić wyłącznik termiczny, np. 250V10A 40*C otwarty i w momencie rozpalenia w kominku, wyłącznik zamknie obwód samoczynnie, ster dostanie zasilanie.

52de50b14bea889687b6a688ca2e

http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-250v-10a-40-c-otwarty-i7027212985.html

Uruchomi się sterownik w trybie FX, sterownik otworzy przepustnicę, będę mógł zamknąć drzwiczki od kominka, zamykając drzwi krańcówka drzwi zadziała, włączy sterownik w tryb F1 poczatek procesu spalania.

Sterownik w automacie zrealizuje proces spalenia wsadu.

Nasada jak uzyska temperaturę np. 50*C to sterownik uruchomi pompę.

Po wypaleniu sterownik wyłączy pompę, wejdzie w tryb FO, a wyłącznik termiczny bimetal, na koniec (otworzy się) czyli wyłączy sterownik, jak temperatura spadnie ponizej 40*C

Edytowane przez animuss

Ja mam tych pomp 5 Grundfosa i wszystkie na lato wyłączam i nie było problemu, chcialem zrobić wyłącznik.

Kombinuje tak, do kominka przyczepić wyłącznik termiczny, np. 250V10A 40*C otwarty i w momencie rozpalenia w kominku, wyłącznik zamknie obwód samoczynnie, ster dostanie zasilanie.

52de50b14bea889687b6a688ca2e

http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-250v-10a-40-c-otwarty-i7027212985.html

Uruchomi się sterownik w trybie FX, sterownik otworzy przepustnicę, będę mógł zamknąć drzwiczki od kominka, zamykając drzwi krańcówka drzwi zadziała, włączy sterownik w tryb F1 poczatek procesu spalania.

Sterownik w automacie zrealizuje proces spalenia wsadu.

Nasada jak uzyska temperaturę np. 50*C to sterownik uruchomi pompę.

Po wypaleniu sterownik wyłączy pompę, wejdzie w tryb FO, a wyłącznik termiczny bimetal, na koniec (otworzy się) czyli wyłączy sterownik, jak temperatura spadnie ponizej 40*C

W sumie to jakoś tak biednie...Powinna być jeszcze opcja odpalania fajerwerków po każdorazowej realizacji procesu spalenia wsadu:popcorn:

Animus, Mężczyzno na wagę złota :yes: Żebym to ja mogła mojemu wbić do głowy, że ma robić tak jakbym nie dała rady bez niego. A on tylko, że głupia nie jestem i inteligencji technicznej też mam wystarczająco, słowem dam radę ;)

Animus, Mężczyzno na wagę złota :yes: Żebym to ja mogła mojemu wbić do głowy, że ma robić tak jakbym nie dała rady bez niego. A on tylko, że głupia nie jestem i inteligencji technicznej też mam wystarczająco, słowem dam radę ;)

Moja jest nietechniczna i jak mnie nie ma, to dzieją się czasami cuda.:)

Oj, Piotr, jakby ci ktoś poinstalował w domu światło na pilota i czujniki ruchu, to byś dopiero się kręcił :bash:

Mam w korytarzach czujniki ruchu, z dyskretnym światłem tylko do komunikacji, teraz sporadycznie ktoś włącza światło główne super sprawa.:yes:

Zastanawiam się, jeszcze chce na klatce schodowej zrobić.

Czujniki ruchu to mały pikuś. Ale u nas lasy naokoło i bywa, że prąd wyłącza się kilka razy na dobę. Na chwilę, ale to wystarczy czasem, żeby sterowniki do pilotów zgłupiały i wtedy guzik od światła centralnego w kuchni nagle włącza mi światło na jednej z belek nad salonem, a tego w kuchni nie włącza żaden inny. Trzeba wtedy „uczyć” te sterowniki od nowa, który przycisk jest właściwy :( Dla mnie, jak nie ma J w domu, to niezła zabawa. Niby wiem jak, ale i tak zawsze najlepiej mi wychodzi metodą prób i błędów.

U nas słabe ledy w newralgicznych punktach świecą się na stałe po zmroku.