Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brunner Stil-Kamin 53/88 drzwi unoszone (easy lift)

animuss

Recommended Posts

• Odpowiedzi 410
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co zawsze w gilotynach i przewymiarowanych skrzynkach nie przeznaczonych do ogrzewania pomieszczeń...Zaczynają parcieć uszczelki, Pękać i przemieszczać się szamoty, odkształcać się elementy metalowe, które w paleniskach są zazwyczaj niedostępne dla płomieni (w odróżnieniu od wkładów kominkowych).

Konkretny przypadek to realizacja w Bydgoszczy. Ten sam wkład...Brunner odmówił dalszej współpracy. Mam dokumentację mailową w archiwum.

Natomiast założyciel wątku, to uparciuch...:D Otrzymał ode mnie wszystkie informacje powyższe i.....zrobił po swojemu.

Przy takim hajcowaniu, po dwóch serwisach importer powie Ci to co ja mówiłem przed zakupem....Do hajcowania kup coś innego....
To nie było hajcowanie, tylko normalne palenie. :D

Producent określił ilość drewna do jednorazowego wsadu, jeszcze tyle nie włożyłem na raz.

Edytowane przez animuss

To co zawsze w gilotynach i przewymiarowanych skrzynkach nie przeznaczonych do ogrzewania pomieszczeń...Zaczynają parcieć uszczelki, Pękać i przemieszczać się szamoty, odkształcać się elementy metalowe, które w paleniskach są zazwyczaj niedostępne dla płomieni (w odróżnieniu od wkładów kominkowych).

Konkretny przypadek to realizacja w Bydgoszczy. Ten sam wkład...Brunner odmówił dalszej współpracy. Mam dokumentację mailową w archiwum.

Natomiast założyciel wątku, to uparciuch...:D Otrzymał ode mnie wszystkie informacje powyższe i.....zrobił po swojemu.

Wszystko okaże się w praniu, pękanie szamotów to w każdym kominku się zdarza.

Temperatur wielkich tu nie ma, nasada wodna wysysa ciepło wytwarzane.

Parciejące uszczelki to chyba ze starości albo od temperatury.

A czy można powietrznemu wkładowi pomóc zwiększając chłodzenie przyspieszonym przepływem powietrza w obudowie?
Wiesz że można wszystko....syfa pudrem tez podleczyć....

W Bydgoszczy na biednego nie trafiło, zbudowałem drugie urządzenie do hajcowania. Kominek został na wigilię inne święta i odwiedziny teściowej....Koszty solidarnie podzieliłem między udziałowców imprezy....Nie, nie...:) nie myśl sobie, że Pan Brunner się dołożył! Inwestora i wykonawcę mam na myśli. Brunnera jakoś szczególnie nie winię...Nigdy nie ukrywał do czego służą wkłady, a co trzeba kupować by ogrzewać pomieszczenia....Mógł oczywiście pokazać klasę, ale cóż....Może był akurat nieobecny gdy Pan Bóg ją rozdawał....

W Twoim wypadku bym się nie przejmował. Hajcuj....urządzenie relatywnie niedrogie. Kilka lat może wytrzyma, potem zrobimy (tez nie drogo) co trzeba, chyba, że dalej będziesz ignorować to co mówię i piszę.....Niestety zużycie opału jakie generujesz tym g....., mogło by pokryć koszt budowy oszczędnego i wygodnego piecokominka....

Chyba mi się należało :( Ale z drugiej strony... co mogłam zrobić. Hm, mogłam powiedzieć, żeby zabrali spowrotem te 400 kg. Na razie wszyscy krewni i znajomi podziwiają, a ja wtedy opowiadam co z tym klocem jest nie tak.