Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica a kotłownia gazowa - problem ?

Skoren86

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Każdy kto ma kotłownie gazową kiedyś musiał zrobić projekt przyłącza gazu do domu. Czas ten nadszedł własnie i u mnie. Dziś miałem inspekcję kominiarza, który na dzień dobry powiedział że nie może być kotła gazowego w piwnicy, która jest całkowicie pod ziemią. Taka informacja zbiła mnie z nóg. Z tego co wiem to nie ma przeciwwskazań na kotłownie gazowe na gaz ziemny w piwnicy. Czy mogę mieć z tego powodu problemy z przyłączem z gazowni ? Czy są jakieś paragrafy mówiące o warunkach przyłącza gazu w domach jednorodzinnych ?

Pozdrawiam

Kamil

Jeżeli piwnica spełnia warunek wysokości 2,2 m lub 1,9 m przy budynku wybudowanym przed 2002 r nie ma przeciwskazań. Przy kotle kondensacyjnym nie jest wymagana instalacja nawiewna.

Kominiarz niech wskaże przepis zabraniający wstawienia kotła na gaz ziemny do piwnicy.

Czym się różni piwnica ze stropem 20 cm ponad poziomem gruntu, od piwnicy 20 cm pod poziomem gruntu?

To, że piwnica mieści się w całości poniżej poziomu gruntu nie jest argumentem.

Kominiarza interesuje sprawność wentylacji i jeśli ta jest zapewniona nie powinien wnosić zastrzeżeń.

Zmień kominiarza.

Nawiasem mówiąc i tak musisz wentylować to pomieszczenie. Inaczej grzyb masz jak w banku.

W całym domu będzie robiona wentylacja mechaniczna wraz z pomieszczeniami w piwnicy natomiast w kotłowni nie jest ona zaprojektowana tzn projektant jej nie uwzględnił ( może są jakieś przeciwwskazania ). Tam mam zamiar zrobić zwykłą grawitacyjną wentylację z pustaków wentylacyjnych.

Pozdrawiam

Temat kotła kondensacyjnego i wentylacji pomieszczenia w którym stoi nie został w przepisach rozstrzygnięty jednoznacznie.

Generalnie można się kierować § 170, 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

Czyli pomieszczenie powinno być wentylowane.

W Twoim przypadku, jeśli kotłownia jest wydzielona z części mechanicznie wentylowanej piwnicy, wykonanie kanału wentylacyjnego pod sufitem i rozszczelnienie kotłowni np. przez podcięcie drzwi powinno załatwić temat.

W Twoim przypadku, jeśli kotłownia jest wydzielona z części mechanicznie wentylowanej piwnicy, wykonanie kanału wentylacyjnego pod sufitem i rozszczelnienie kotłowni np. przez podcięcie drzwi powinno załatwić temat.

Czyli połączyć pomieszczenia wentylowane mechanicznie z pomieszczeniem z wentylacją grawitacyjną?

PN-83/B-03430

"Nie dopuszcza się równoczesnego stosowania w pomieszczeniach wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej."

To nie jest tak, że podcięcie o powierzchni 200cm2 załatwiłoby sprawę, ale pod warunkiem, że po drugiej stronie jest wentylacja grawitacyjna?

Edytowane przez Kaizen

Zastanawiam się /głośno/ nad rozwiązaniem dla Skoren86 i odmowy kominiarza na umieszczenie kotła w piwnicy.

Z opisu zrozumiałem, że kotłownia jest umieszczona w wydzielonym pomieszczeniu w piwnicy. Piwnica jest wentylowana, co do pomieszczenia z kotłem brak danych - zakładam, że jest kanał wentylacyjny pod sufitem.

Najprościej to otworzyć kotłownię na część wentylowaną piwnicy i zrezygnować z kanału wentylacyjnego. Wówczas kominiarz nie powinien się czepiać.

Sęk w tym, że kominiarz nie uzasadnił swojej opinii.

Może rozwieje trochę wątpliwości:

- Wszystkie pomieszczenia ( pralnia, korytarz, składzik) w piwnicy są wentylowane za pomocą wentylacji mechanicznej, poza kotłownią, która również jest w piwnicy. W kotłowni mam dwa systemy kominowe z otworem wentylacyjnym plus dodatkowy sam pustak wentylacyjny.

Kominy.jpg

Chcę do wentylacji kotłowni wykorzystać owe pustaki wentylacyjne - wentylacja grawitacyjna.

Co do samego kominiarza, to do systemu kominowego nie miał zastrzeżeń powiedział tylko że nie da opinii, bo w piwnicy w pełni zasypanej nie można dać kotła gazowego. I nawet jak nam wystawi opinie pozytywną, to będziemy mieć problem z przyłączem gazu od gazowni bo nie spełnimy odpowiednich norm :/

Edytowane przez Skoren86

Co do samego kominiarza, to do systemu kominowego nie miał zastrzeżeń powiedział tylko że nie da opinii, bo w piwnicy w pełni zasypanej nie można dać kotła gazowego. I nawet jak nam wystawi opinie pozytywną, to będziemy mieć problem z przyłączem gazu od gazowni bo nie spełnimy odpowiednich norm :/

Czyli może odebrać.

Gazownia nie odbiera instalacji wewnętrznej.

Udaj się do projektanta instalacji gazowych /i tak musisz mieć projekt/. Jeśli zaprojektuje przyłącze gazowe do kotla w piwnicy temat przestaje istnieć.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

§ 150. Wt.

I kuminiarz zatrzymał się na 9 ..

W piątek mam spotkanie z projektantem i wszystko mu wyjaśnię, mam nadzieje że chociaż on nie będzie robić pod górkę.

Czyli reasumując skoro projekt mojej wentylacji mechanicznej nie uwzględnia kotłowni, bo z tego co czytam od Was to tak powinno być, to mogę w razie "w" wentylować kotłownie w sposób grawitacyjny z pustaków, które tam posiadam? <- mam nadzieje, że nie jest to infantylne pytanie :)

Pozdrawiam

Kamil

Trochę inaczej.

Kocioł powinien być zainstalowany w pomieszczeniu wentylowanym. Zamknięcie kotłowni w której jest tylko kanał wentylacyjny pod sufitem nie zapewni wentylacji.

Raczej zbędne jest zamykanie pomieszczenia kotłowni. Wówczas będzie zapewniona wentylacja.

PS. Oczywiście kanał pod sufitem do zaślepienia

Edytowane przez Greengaz
PS

Czyli skoro moja reuperacja nie jest uwzględniona w kotłowni, ale jeden z wywiewów jest już uwzględniony w korytarzu to najlepiej nie zamykać drzwi do kotłowni i będzie ok? Dobra drogą idę ?

Jeśli chodzi o samą kotłownie to nie mam w niej, na chwilę obecną żadnych otworów wentylacyjnych ani kanałów pod sufitem.