Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba nie trzyma się ściany - jaka przyczyna?

puszka1

Recommended Posts

Witam wszystkich. Nie udało mi się znaleźć na forum takiego samego problemu, więc zakładam nowy wątek z pytaniem. 3 tygodnie temu zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu - budynek z 2015 r.. Ściany malowane były latem farbą Tikkurila Optiva. Już na początku zauważyłam, że farba na ścianach dość szybko ulega drobnym uszkodzeniom, ale wczoraj podczas przemeblowania 1 pokoju okazało się, że jest sporo ubytków farby w miejscach, gdzie wcześniej były meble albo gdzie były oparte kartony. Załączam przykładowe zdjęcie - farbę można łatwo podważyć i zedrzeć, mam wrażenie, że słabo trzyma się ściany i odpada, jest bardzo miękka. Proszę o podpowiedź, co może być przyczyną. Jestem podłamana, bo mieszkanie wygląda już na zużyte. :(

20161002_120843_resized.jpg

Nie chce mi się wierzyć, że nasz wykonawca nie zagruntował:o, no ale wszystko możliwie. W tygodniu ma wpaść dokończyć robotę, więc mu pokażę te uszkodzenia, pewnie zwali na farbę. Ale chcę wcześniej się zorientować w kwestii możliwych przyczyn. Czy były ściany zapylone, to nie wiem. W sensie - po szlifowaniu?

• 5 weeks później...

Szanowni Państwo,

rzeczywiście przyczyn zaistniałego problemu może być wiele, zgodnie z tym, co napisał forumowicz Luxrum. Z sytuacją powinien uporać się wykonawca, który przeprowadzał wcześniej malowanie. Łuszczące się wymalowanie należy usunąć, podłoże dokładnie oczyścić i zagruntować gruntem dedykowanym do wykorzystywanej później farby nawierzchniowej. Ściany powinny być suche, należy też zwrócić uwagę na odpowiednią do aplikacji farby temperaturę i wilgotność powietrza. Malowanie trzeba przeprowadzać zgodnie z zaleceniami producenta farby, zawartymi w karcie technicznej produktu lub na jego opakowaniu. Polecam najpierw wykonać ponowne malowanie na niewielkiej powierzchni i sprawdzić efekt końcowy.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka