puszka1 02.10.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Witam wszystkich. Nie udało mi się znaleźć na forum takiego samego problemu, więc zakładam nowy wątek z pytaniem. 3 tygodnie temu zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu - budynek z 2015 r.. Ściany malowane były latem farbą Tikkurila Optiva. Już na początku zauważyłam, że farba na ścianach dość szybko ulega drobnym uszkodzeniom, ale wczoraj podczas przemeblowania 1 pokoju okazało się, że jest sporo ubytków farby w miejscach, gdzie wcześniej były meble albo gdzie były oparte kartony. Załączam przykładowe zdjęcie - farbę można łatwo podważyć i zedrzeć, mam wrażenie, że słabo trzyma się ściany i odpada, jest bardzo miękka. Proszę o podpowiedź, co może być przyczyną. Jestem podłamana, bo mieszkanie wygląda już na zużyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 02.10.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Może ściany były zapylone i nie zagruntowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puszka1 02.10.2016 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Nie chce mi się wierzyć, że nasz wykonawca nie zagruntował, no ale wszystko możliwie. W tygodniu ma wpaść dokończyć robotę, więc mu pokażę te uszkodzenia, pewnie zwali na farbę. Ale chcę wcześniej się zorientować w kwestii możliwych przyczyn. Czy były ściany zapylone, to nie wiem. W sensie - po szlifowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 tak. Ale ogólnie świeży tynk ma granulki piasku, które trzeba omieść. Poza tym pył budowlany. Tłuste plamy na tynku (np. ktoś dotknął brudnym palcem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.10.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Szanowni Państwo, rzeczywiście przyczyn zaistniałego problemu może być wiele, zgodnie z tym, co napisał forumowicz Luxrum. Z sytuacją powinien uporać się wykonawca, który przeprowadzał wcześniej malowanie. Łuszczące się wymalowanie należy usunąć, podłoże dokładnie oczyścić i zagruntować gruntem dedykowanym do wykorzystywanej później farby nawierzchniowej. Ściany powinny być suche, należy też zwrócić uwagę na odpowiednią do aplikacji farby temperaturę i wilgotność powietrza. Malowanie trzeba przeprowadzać zgodnie z zaleceniami producenta farby, zawartymi w karcie technicznej produktu lub na jego opakowaniu. Polecam najpierw wykonać ponowne malowanie na niewielkiej powierzchni i sprawdzić efekt końcowy. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts