Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie końcowe - poczatek budowy ?

Recommended Posts

Witam !

Działkeczka 3000m2. Na razie chcemy zając się częściowo ogrodem (drzewka i itd), domek narzędziowy . W tym miesiacu (albo następnym) ma ruszyc budowa.

Nie chcemy się bawić w ogrodzenie tymczasowe , bo i tak po około max roku trzeba by robić docelowe ...

I nie wiem czy nie szkoda by było pieniedzy i czasu ..

Chcemy dac ogrodzenie z siatki z podmurowką + brama przesuwna 4m + furtka.

Czy calkowite ogrrodzenie dzialki będzie jakimś problemem podczas budowy ?

Z obu stron działki są niezabudowane (nieogrodzone) działki i np. ciężarówka z HDS mogła by z drugiej działki jakieś cięższe materiały umieścić na naszej działce. Dom będzie oddalony o 10cm od ogrodzenia ,...

Beton będzie gruchy a raczej z pompy ...

Czy te 4m wjazdu na działkę wystarczą ?

Co to znaczy "uwalony" ?

Ziemię chce przywieźć jeszcze przed postawieniem ogrodzenia.

Dom nie będzie budowany przy samej siatce . Robót ziemnych malo , bo będzie płyta fundamentowa

Z obu stron są działki wolne i można spokonie z sąsiadujący dzialek przerzucić materiały HDSem ..

Wiesz , jakbym miał dać 10m dziury w ogrodzeniu to sens ogrodzenia mija sie z celem ..

Ogrodzenie także po to bo dzialka w lesie i boję się aby zwierzęta nie zniszczyły drzewek ani nikt nie krecił sie po działce ...

a ja rozumiem chęć ogrodzenia się przed rozpocześciem budowy. Tez tak u nas było. niestety okazało się, że mieliśmy sporo zniszczeń w tym naszym ostatecznym ogrodzeniu. Z perspektywy czasu uważam że lepiej najpierw zrobić tymczasowe ogrodzenie, a nie panikowac przy kazdym wjeżdzie wywrotki....

kto będzie pielęgnował, podlewał drzewka w czasie budowy?

Czy działka jest na tyle duża, by można było ogrodzić obsadzoną część chociażby taśmami, żeby ekipy nie wpadły na cudowny pomysł wylewania pod rośliny resztek zapraw?

Jak znam życie, ogrodzenie będzie do remontu po budowie.

Przymierzam się do budowy - start w kwietniu. Też rozmyślałem za rodzajem ogrodzenia, ale wystarczyło mi porozmawiać z tatą który jest kierowcą w cegielni i uświadomił mi, że budowa ogrodzenia na cito nie ma sensu. Nie raz wjeżdżał w bramy właśnie 4m na życzenie klienta i na jego odpowiedzialność i kończyło się to np. tym że obciążone auto przechyliło się na jedną stronę i oparł się pięknie o słup klinkierowy. Pewnego razu po kilkumiesięcznym maratonie od rana do wieczora w pracy zagadał się z inwestorem i zapomniał złożyć podpory z jednej strony w ciężarówce i też bramę uszkodził. Jego koledzy po fachu mieli mnóstwo podobnych przypadków. Zawsze można napisać: co to za kierowca, jak można zapomnieć? Ale kazdy jest tylko cżłowiekiem, kazdy ma gorszy dzień, a różne przypadki się zdarzają, których nie przewidzisz. Polecam pogadac z pobliskim nadleśnictwem, kupić stępli trochę, do tego siatkę leśną najtańszą, skoble, dołkownik w castorami, kilka większych desek na bramę, zawiasy i ogrodzenie na czas budowy gotowe :)

4m dla celów budowy to żadna rozpiętość, 10m to minimum

ja mam 4 m bramę i osobowym żona ma ciężko wjechać ( żona )

A ja mam bramę 4 metrową w domu (brama dwuskrzydlowa) i spokojnie wjeżdzał do mnie z załadunkiem gogantyczny Tir :)

Co roku przyjeżdzają duuuże samochody z opałem i nie było problemu ...

Przecież ludzie często budują się na dużo mniejszych działkach i jakoś się udaje ...

Dziś pogadam z wykonawcą i zobaczymy co powie ...

A jesteś pewien, że po tych sąsiednich działkach możesz sobie tak jeździć?

Mam obecnie bramę szerokości 3m i ciężko jest samochodem osobowych wjechać. 4m to wg mnie zdecydowanie za wąsko.

Powiem tak ...

2 działki dalej trwa budowa i widzę że budowlańcy sobie zrobili z tej działki co jest pomiędzy moją działką a jego "magazyn" a nwet jedną paletę cegły umieścili na mojej działce ...

Działka jest niezabudowana i nikt nie będzie robił problemu , poza tym ja tam nie chce nic trzymać.

Dzialka moja ma 45x65m więć wystarczy aby HDS położył towar przez płot i tyle ...

kto będzie pielęgnował, podlewał drzewka w czasie budowy?

Czy działka jest na tyle duża, by można było ogrodzić obsadzoną część chociażby taśmami, żeby ekipy nie wpadły na cudowny pomysł wylewania pod rośliny resztek zapraw?

Jak znam życie, ogrodzenie będzie do remontu po budowie.

Działka ma 3000m2. Tam gdzie będzie tworzony sad to koniec działki. Dom będzie na samym począku działki . Dom zajmuje 5% terenu działki.

Chcemy na początku zrobić sam i przygotować miejsce dla dzieciaków ...

Wszystko to bedzie daleko od domu ...

4 metry to trochę mało. Ja na swojej działce zastosowalem rozwiązanie pośredne - siatka na słupkach betonowych bo kilka lat postoi, a po budowie zrobi się porządny płot. Też posadzilem drzewka :) Bramę mam 6m, dodatkowo za namową gościa, który przewoził ziemię jest wcięta. Ty skoro docelowe ogrodzenie planujesz robić za rok, dwa nie ma sensu żebyś wydawał kasę na rozwiązania tymczasowe - zrób po bokach docelowo, a od frontu prowizorke z siatki leśnej, która kosztuje niewielkie pieniądze.

Powiem tak ...

2 działki dalej trwa budowa i widzę że budowlańcy sobie zrobili z tej działki co jest pomiędzy moją działką a jego "magazyn" a nwet jedną paletę cegły umieścili na mojej działce ...

Działka jest niezabudowana i nikt nie będzie robił problemu , poza tym ja tam nie chce nic trzymać.

Dzialka moja ma 45x65m więć wystarczy aby HDS położył towar przez płot i tyle ...

Ale może się ogrodzić co wtedy.

Nie tylko HDS i dostawy paletowe żwir np trzeba wsypać czy piasek z wywrotki, wykorytować pod kostkę i pociągnąć media będziesz kopać rury pod ogrodzeniem?

Zwalą ci to wszystko pod płotem a potem będzie trzeba jeszcze uważać przy zabieraniu tego w docelowe miejsce...

Ja robiłem ogrodzenie tymczasowe bramę mam z 4-5 mtrów a i tak już 2 razy musiałem je rozkładać aby było większe bo pan nie miał jak wjechać.

Ja bym zrobił jak było wyżej pisane tył i boki działki ale front gdzoe masz wjazd zostaw bez i tam samą siatkę na słupkach zastosuj które zawsze łatwo zdemontujesz.Zrobisz jak uważasz ale uwierz że przyjedzie taki dostawca który gdzieś będzie miał ten Twój plot i nawet nie będziesz miał z kim duskutować bo często hurtownia wynajmuje transport

Dzięki za pomoc ...

Stwierdziłem że ogrodzę działkę z 3 stron a przód nie będzie ogrodzony. To znaczy będzie siatką tymczasową.

Jedynie muszę pomyśleć co zrobić aby wykonawca mógł sobie jakoś częściowo siatkę szybko i łatwo zdemontować , tak samo jak ja aby wejśc do środka :)

Oczywiście jak najniższym kosztem , bo szkoda będzie ładowac w to kasę ...