wuszy1 03.10.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Witam, mam pytanie do fachowców od uzdatniania wody. Poniżej zdjęcia głowicy odżelaziacza wody. Czy ktoś się orientuje co to za sprzęt i czy nadaje się do mocno zażelazionej wody? Kiedyś w domu nie było problemów z wodą, zaczęły się po wymianie złoża w odżelaziaczu i głowicy z takiej, przy której płucze się ręcznie, na automatyczną (tą na zdjęciach) oraz po montażu zmiękczacza. Niestety co kilka dni - po płukaniu odżelaziacza/zmiękczacza, leci strasznie syfiasta woda. Moje podejrzenie padło obecnie na tą głowicę. Niestety nie widzę w internecie żadnych informacji na jej temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.10.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 http://www.hvl.dk/site2/apir.html Szukaj po nazwie APIF 200M a nie APIR np: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwja37H5qb_PAhXDiywKHTtjBpIQFggkMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.jesawyer.com%2Fpdf%2Fcat%2Faquapure%2Fapif.pdf&usg=AFQjCNFqrF1swEmg8JUn-kuvhL6_zn0ekg&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 04.10.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Dzięki za wskazanie, bo byłem mocno zdziwiony, że nic nie mogę znaleźć. Niestety po polsku nic nie widać w google, a ta instrukcja po angielsku to nie na moje możliwości. Może orientujesz się czy ten sprzęt może być zbyt lichy na dwuosobową rodziną, przy mocno zażelazionej wodzie? Robiłem badanie wody i po odżelaziaczu norma zawartości żelaza jest ponad 20 krotnie przekroczona, a po płukaniu leci syf z kranu... Złoże było 2 razy wymieniane i podobno jest z górnej półki... . Kiedyś była głowica innego typu i Teść hydraulik robił ręczne płukanie i nie było problemu z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.10.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Dzięki za wskazanie, bo byłem mocno zdziwiony, że nic nie mogę znaleźć. Niestety po polsku nic nie widać w google, a ta instrukcja po angielsku to nie na moje możliwości. Może orientujesz się czy ten sprzęt może być zbyt lichy na dwuosobową rodziną, przy mocno zażelazionej wodzie? Robiłem badanie wody i po odżelaziaczu norma zawartości żelaza jest ponad 20 krotnie przekroczona, a po płukaniu leci syf z kranu... Złoże było 2 razy wymieniane i podobno jest z górnej półki... . Kiedyś była głowica innego typu i Teść hydraulik robił ręczne płukanie i nie było problemu z wodą. Ilość osób w rodzinie nie ma tu nic do rzeczy. Napisz jakie masz złoże (nazwa). Napisz jaki masz zbiornik (średnica). Wtedy bedzie wiadomo, jaki przepływ wody do plukania potrzebujesz. Może się zdarzyć że głowica faktycznie umożliwia zbyt mały przepływ w czasie plukania i złoża nie dopłukuje ("po płukaniu leci syf z kranu"). Im wieksza średnia złoża i im cięższe złoże tym więcej tej wody trzeba na plukanie. Po drugi, może być też tak, że pompa jest za słaba i daje za mało wody do plukania. Znasz typ / model pompy? Po trzecie napisz jaki masz zbiornik hydroforowy (ocynkowny, czy z workiem), czy masz iżektor do napowietrzania wody. Po czwarte sprawdz ile czasu to plukanie trwa. Możesz po prostu ze stoperem zmierzyc. Po piąte, głowica może miec tzw resryktor przeypływu do plukania (rodzaj zwężki żeby wymusic pewien poziom przeplywu. Moze byc za maly. Edit: Internet podpowiada ze ta głowica to jakiś Fleck, 2510 albo 2750. Pierwszy umozliwia plukanie z predkoscia 17gal/min drugi 25gal/min, 3600L/h i 5700l/h. Nie masz na samej glowicy czegoś napisane? Zbiornik masz pewnie 12" srendnicy 30,5cm. Jak ustalisz jaka masz pompe (jej wydajnosc), jakies złoze, jaki dokladnie model głowicy to mozna bedzoe coś poradzic. Edytowane 4 Października 2016 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 04.10.2016 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ilość osób w rodzinie nie ma tu nic do rzeczy. Internet podpowiada ze ta głowica to jakiś Fleck, 2510 albo 2750. Pierwszy umozliwia plukanie z predkoscia 17gal/min drugi 25gal/min, 3600L/h i 5700l/h. Nie masz na samej glowicy czegoś napisane? Zbiornik masz pewnie 12" srendnicy 30,5cm. A głowica to nie APIF 200M, jak podpowiadał Mareks77? Bo ta instrukcja, do której link zamieścił Mareks77 to wydaje się być właśnie od tej głowicy. Jeśli chodzi o pompę to ostatnio była nawet zmieniona na jakąś mocniejszą, niestety w chwili obecnej nie wiem jaką. Ten zbiornik na złoże ma średnicę około 25cm, a wysokość około 130cm. Coś co napowietrza wodę na pewno jest, jak się to nazywa niestety nie wiem. Zbiornik hydroforowy chyba ocynkowany, załączam zdjęcie, bo sam się na tym nie znam, z niego pewnie więcej wyczytacie. Niestety nie ja to wszystko montowałem i ciężko mi podać jakieś szczegóły. Jeśli chodzi o głowicę lub inne elementy systemu to mogę jakieś zdjęcia wrzucić, powiedzcie tylko co pstryknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.10.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 A głowica to nie APIF 200M, jak podpowiadał Mareks77? Nie. APIF 200M to nazwa filtra który sobie firma wymyslila. Co wiecej, internet podpowiada ze nie 25cm (10") a 30cm, czyli 12" srednicy. Jest kilka firm które produkuja głowice. Firm skladajacych filtry pewnie 1000x wiecej. http://waterpurification.pentair.com/en-US/product/fleck/ Hydrofor masz zasilany od góry. Czyli woda wpadajac do niego rozpryskuje sie intenswynie napowietrzajac. To dobrze. Zakladam ze jakiś aspirator albo sprezarka jest w takim przypadku. Niestety bez typu pompy i rodzaju złoża wiele wiecej nie da się przez internet podpowiedziec/sprawdzic. Filtr 12" moze wymagać od 2 do 5 m3/h wody do sprawnego wypłukania. To zależy od złoża. Wiec wydajnosc pompy moze tu być kluczowa, bo takie 5m3/h to już sporo na warunki domowe. Jeśli głowica Fleck to ta o mniejszym przypływie (17gal/min w czasie plukania) a złoże ciężkie to najlepsza pompa tego nie wyplucze. Niestety musisz wiedziec wiecej jeśli chcesz się dowiedzieć wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 06.10.2016 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Udało mi się zdobyć trochę informacji. Pompa ma wydajność 90l/min, więc na godzinę powinno być 5400l. Głowica to Fleck 2510, a w złożu jest podobno dolomit i ruda manganu, i może jeszcze coś - na 100% nie mogę potwierdzić. Wiem, że po pierwszych kłopotach z wodą było wymieniane na jakieś lepsze. Ten niebieski zbiornik na złoże to ta jak pisałem ma średnicę 25 cm. Czyli za mała przepustowość tej głowicy? Płukanie nastawione co 3 dni. Po każdym płukaniu leci syf. Trzeba spuszczać wodę, żeby poleciała ładna i tak cały dzień. Woda po zbadaniu miała około 4-5 tyś miligramów żelaza na litr, norma (200miligramów) jest przekroczona ponad 20 razy. Teraz mamy wyłączone płukanie, i woda leci ładna. Kiedyś Teść płukał ręcznie raz na miesiąc i zawsze była ładna woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.10.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Udało mi się zdobyć trochę informacji. Pompa ma wydajność 90l/min, więc na godzinę powinno być 5400l. Głowica to Fleck 2510, a w złożu jest podobno dolomit i ruda manganu, i może jeszcze coś - na 100% nie mogę potwierdzić. Wiem, że po pierwszych kłopotach z wodą było wymieniane na jakieś lepsze. Ten niebieski zbiornik na złoże to ta jak pisałem ma średnicę 25 cm. Czyli za mała przepustowość tej głowicy? Płukanie nastawione co 3 dni. Po każdym płukaniu leci syf. Trzeba spuszczać wodę, żeby poleciała ładna i tak cały dzień. Woda po zbadaniu miała około 4-5 tyś miligramów żelaza na litr, norma (200miligramów) jest przekroczona ponad 20 razy. Teraz mamy wyłączone płukanie, i woda leci ładna. Kiedyś Teść płukał ręcznie raz na miesiąc i zawsze była ładna woda... PRzy zbiorniku 10" i najcięższych złozach potrzeba wlasnie okolo 15gal/min do plukania. GLowica wiec powinna dac rade. O ile nie ma tam jakiegoś restryktora, niestety nie znam tej głowicy wiec nie podpowiem gdzie szukac. Wczesniejszy model filtra ktory podawales miał wedlug strony producenta butle 12", wiec 30cm srednicy. NIestety nie wiadomo co oznacza mieszanka dolomitu i rudy manganu. 90% - 10% czy 10% - 90%?? TO robi roznice. Ide o zakłąd że 90l/min to tzw wydajnosc maksymalna. W praktyce moze oznaczac połowe. Wersja pesymistyczna i 10" może sie okazać że pompa za słaba. ALe to se mozna zgadywac nie widzac co faktycznie siedzi w srodku. Mozesz prosto sprawdzic - wiaderko-stoper i pomiar ile popluczyn faktycznie leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 07.10.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dziękuje Ci bardzo za pomoc. Ten test z wiaderkiem to powinienem zrobić prosto z pompy? Czy mogę np w wannie? Ewentualnie mam jeden kran na zewnątrz, którym idzie woda przed filtracją - powinien być odpowiedni prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.10.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dziękuje Ci bardzo za pomoc. Ten test z wiaderkiem to powinienem zrobić prosto z pompy? Czy mogę np w wannie? Ewentualnie mam jeden kran na zewnątrz, którym idzie woda przed filtracją - powinien być odpowiedni prawda? Z glowicy wychodzi Ci wąż z popluczynami do kanalizacji. Zmierz ile wody z niego wyplywa. Bedziesz mial wypadkowa wydajnosci pompy i głowicy. Bedzie wiadomo czy jakiej grubej skuchy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 20.02.2017 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Po 2 latach walki z wiatrakami udało się zdiagnozować przyczynę. Odżelaziacz nie był poprawnie zamontowany - rurka, która która powinna wchodzić w głowicę była za krótka, dlatego nie spełniał swojego zadania. Dziękuje wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts