Taj 03.10.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Witajcie, chce kupić lampkę do czytania i zamontować tam... no właśnie co? Na suficie mam zamontowane LEDy ale przy nich jakoś wzrok mi się męczy.Rozumiem, że LEDY to bardziej nadają się do oświetlenia magazynów itd. ponieważ wzrok ludzki nie jest przyzwyczajny do tego rodzaju światła. Dalej są świetlówki.Jednak jeśli zrobicie zdjęcie przy takim oświetlenie zobaczycie na histogramie fotografii mnóstwo iglic, czyli to ni jest też zdrowa częstotliwość. Ktoś może mi wyjaśnić różnice pomiędzy LEDem, tradycyjną żarówką z żarnikiem a świetlówką. I które najlepiej nadają się do zdrowego czytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Mam w całym domu LEDy (także do czytania i nad blatem do pracy) i wzrok mi się nie męczy. Jaki masz odcień tych ledów (temperatura barwowa), że cię męczą? Ja mam, poza kuchnią, raczej ciepłą barwę (ok. 3 tyś K). Jak świetlówka ma statecznik elektoniczny to tak nie mruga. Edytowane 3 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.10.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 kup takie które będą miały Ra większe od 90 i nie będziesz mieć problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taj 03.10.2016 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Możliwe, że barwa faktycznie za zimna, jednak trudno znaleźć ledy świetlówki które faktycznie będą ciepłe. O stateczniku elektronicznym nie słyszałem dzięki za info. Sprawdzę to. Chodzi o współczynnik CRI, też o tym myślałem. Możecie polecić dobry sklep internetowy, gdzie sprzedają takie dobre żarówki.Wszędzie widzę CRI(Ra)>80 Edytowane 3 Października 2016 przez Taj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Bez problemu można znaleźć. Nie wiem czy macie problemy z google? Pierwszy wynik z brzegu, kwestia jest tylko ceny: http://ledmarket.pl/pl/p/Zarowka-10W-E27-WW-Ra90-zamiennik-60W-Sciemnialna/1512https://www.morele.net/led-gu10-ra-90-3-5w-120lm-4000k-lp2-33fql-802410/ Na dodatek w każdym markecie czy w IKEA możesz obejrzeć sobie na żywo jak świecą.Moje mają >80 i nie widzę jakiś wielkich różnic w codziennym użytkowaniu. Zwykłe żarówki przecież barwiły na żółto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.10.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 wyguglaj sobie "pełnospektralne" lub "led ra 90" lub 95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts