Kaizen 05.10.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ZTCW to pompa CWU. Tak - grzeje wodę chłodzi powietrze. Może mieć wężownicę, do której można podpiąć co zechcesz - solary, basen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.10.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Do Kaizen. Jeśli chodzi o ceny pc pw to akurat jestem dobrze zorientowany bo dostałem ok 10 wycen i sporo czytałem na forum. Cena ecopower na stronie to jest cena katalogowa, a z doświadczenia wiem, że po cenach katalogowych się nie kupuje;) Ecopower to jest jedna z możliwości, podejrzewam, że można kupić taniej pompę gruntową. Widzę, że jesteś z Warszawy więc w Twoim przypadku pc pw to dobry wybór. U mnie niestety jest zupełnie inny klimat. Mieszkam w Dusznikach-Zdroju obok mamy jedną z największych stacji narciarskich w Polsce - Zieleniec. Jak nie ma nigdzie w Polsce śniegu to przeważnie w Zieleńcu jest, a to o czymś świadczy. Dziś mam 2 stopnie C, a w nocy było na minusie, mamy dopiero początek października. Mój nowo budowany dom jest na wysokości 610 m npm i jest tam bardzo wietrznie..Dlatego pc pw przez 6 miesięcy w roku będzie miała niski cop w porównaniu do pc grunt. Ale musisz w końcu zrozumieć, że COP nie jest decydujący. Jeśli lepiej ocieplisz dom, a zrobisz to niewielkim kosztem, to nie tylko PC zamontujesz słabszą (o ile w ogóle) ale także przestanie Cię boleć ten ew. niższy COP. Tak - grzeje wodę chłodzi powietrze. Może mieć wężownicę, do której można podpiąć co zechcesz - solary, basen... Czyli jak mniemam ma moc 2-3kW przy 15sC powietrza? Edytowane 5 Października 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.10.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Do tego ja myślę o maksymalnie prostym układzie - bez bufora, mieszaczy itd. Przy inwerterowej pompie powinno się udać. Przy Twoje gruntowej potrzebujesz sporo kosztownych dodatków do "kotłowni" - bufor, mieszacze, dodatkowa pompa obiegowa. Więc zarówno montaż, jak i używanie powinno wyjść znacząco taniej przy PC PW. Żeby zapłacić 3x drożej, to musiałbyś samą grzałką grzać. Tyle, że żeby uprościć kotłownię trzeba dobrze dobrać PC (OZC skandujmy razem ) i musi być inwerterowa. eee tam nie pisz głupot więcej... widzę że dalej gdzieniegdzie uchowały się mity buforowe... aha, nie pisz też o ewentualnych osiągach gw, bo nie wiesz jaką temperaturę kolega będzie miał z gruntu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.10.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 drza - oprócz Wspomnianego ecopowera, weź jeszcze pod uwagę ecopol-system i econtech. Tylko zwracaj uwagę na wyposażenie, bo trochę się one między sobą różnią, mają też inne typoszeregi....to najbardziej popularne polskie g-w z czasów jak budowałem, teraz juz tego tak nie śledzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.10.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Bardziej interesuje mnie kwestia wykonania kolektora poziomego Jeśli chcesz mieć pewność, że gruntowa PC będzie optymalnie pracować, przez cały rok, to najlepszym rozwiązaniem jest przewymiarowanie DZ. W przypadku inwertorowych PC to DZ zwymiarowane na maksymalną moc chłodniczą jest już wystarczająco przewymiarowane przez większość sezonu. Co do Twoich wariantów rur to ja bym dał RC fi 40 SDR 17 ale z 4 pętle. do rur fi 40 wejdzie więcej glikolu przez co będzie się on wolniej poruszał w rurach lepiej odbierając ciepło z gruntu. Co prawda gdy liniowa prędkość przepływu glikolu jest stosunkowo mała to przepływ jest laminarny i nie do końca może następować przekazywanie ciepła do środka rury, ale z drugiej strony ... trzeba by to dobrze policzyć uwzględniając nominalny przepływ lepkość glikolu, średnice i długość rur. Ale nie martw się, bo niezależnie jak zrobisz (jeśli tylko DZ będzie wystarczająco wydajne) to będzie działać. Co najwyżej COP będzie nieco niższy w porównaniu do optymalnej konfiguracji. Chciałbym też pompę najbardziej opłacalną, stosunek jakość/cena. Zostaje Ci tylko pozbierać jak najwięcej ofert od różnych instalatorów (nawet na ten sam typ pompy) i samemu ocenić co i jak. Co do mocy pompy i OZC, to aby OZC było realne to musisz dość dobrze skalkulować zapotrzebowanie na CWU, bo może i dom nie będzie potrzebował dużo ciepła ale np drugie tyle będzie szło na CWU. W moim przypadku za zeszły rok na CO pompa zużyła ok 900 kWh prądu natomiast na CWU ok 1800 kWh (niestety mój licznik prądu do PC nie ma podziału na taryfy i nie liczy osobno CO i CWU więc obliczenia są zgrubne na podstawie średniego zużycia w sezonie grzewczym i poza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.10.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 nie pisz też o ewentualnych osiągach gw, bo nie wiesz jaką temperaturę kolega będzie miał z gruntu.... Temperatura z gruntu będzie zależeć od wielu czynników: najważniejsze to odpowiednie zwymiarowanie kolektora pod konkretną pompę oraz np optymalne skonfigurowanie pracy PC . W zeszłym roku najniższą temperaturę glikolu wychodzącego do DZ jaką pompa zanotowała to ok 4 C (ale jak mam inwertorową PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Drogi ten montaż PC PW. Czy masz na myśli All in One? http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-7kw-all-in-one-nierdzewka-i6537027923.html IMO Twój dom będzie miał mniejsze zapotrzebowanie, niż mój. A ja się zastanawiałbym teraz między tymi: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-7kw-cop4-46-model-2015-nowe-i6537905813.html http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-5kw-cop4-63-model-2015-nowe-i6538560012.html I podajesz Ekopower cenę netto - brutto już się robi prawie 16K z 8% VAT. Czyli sama pompa kosztuje drożej, niż PC PW. No i ta C7, jak rozumiem, na nędzny dosyć COP 3,85 co wygląda bardzo blado w porównaniu do powyższego Panasonica 5kW który przy +7 ma COP=4,63. To przy tej gruntowej będziesz płacił więcej. Przez zdecydowaną większość roku Panasonic będzie grzał CWU i CO znacznie taniej, niż ta gruntowa. IMO spokojnie z zaoszczędzonych w tym czasie złotówek pokryje koszty niższego COP. Do tego ja myślę o maksymalnie prostym układzie - bez bufora, mieszaczy itd. Przy inwerterowej pompie powinno się udać. Przy Twoje gruntowej potrzebujesz sporo kosztownych dodatków do "kotłowni" - bufor, mieszacze, dodatkowa pompa obiegowa. Więc zarówno montaż, jak i używanie powinno wyjść znacząco taniej przy PC PW. Żeby zapłacić 3x drożej, to musiałbyś samą grzałką grzać. Tyle, że żeby uprościć kotłownię trzeba dobrze dobrać PC (OZC skandujmy razem ) i musi być inwerterowa. Ale pierdololo... Nie ma to jak na siłę wcisnąć PW wymyślając co tylko popadnie aby jakoś zniechęcić do gruntowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 eee tam nie pisz głupot więcej... widzę że dalej gdzieniegdzie uchowały się mity buforowe... Jak pompa bez invertera radzi sobie z regulacją mocy i temperatury na wyjściu? Mowa cały czas o Ecopower C7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Ale pierdololo... Nie ma to jak na siłę wcisnąć PW wymyślając co tylko popadnie aby jakoś zniechęcić do gruntowej... Chcesz mnie obrazić, czy ustrzec przed popełnieniem błędu i kupnem PC PW? Bo nie wyszło Ci ani jedno, ani drugie. Siła jest jedna - ekonomia. Jak masz coś merytorycznego do powiedzenia - to powiedz. Jakoś nie przedstawiłeś żadnych wyliczeń ani argumentów. Jaka konkretnie PC gruntowa jest porównywalna cenowo z przykładami, które podałem? O ile jest droższa, za ile dekad się zwróci? Czy może argumentem jest, że PC wyłącza się przy -10 czy -15*? Edytowane 5 Października 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jak pompa bez invertera radzi sobie z regulacją mocy i temperatury na wyjściu? Mowa cały czas o Ecopower C7. Ja tych pomp Ecopower serii C to już trochę zamontowałem i jakoś wszystkie działają bez najmniejszego problemu bez inwerterów , buforów czy układów mieszających ... Jak chcesz "pomacać " to przejedź do mnie , pojeździmy sobie po okolicy i zobaczysz jak to działa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chcesz mnie obrazić, czy ustrzec przed popełnieniem błędu i kupnem PC PW? Bo nie wyszło Ci ani jedno, ani drugie. Siła jest jedna - ekonomia. Jak masz coś merytorycznego do powiedzenia - to powiedz. Jakoś nie przedstawiłeś żadnych wyliczeń ani argumentów. Jaka konkretnie PC gruntowa jest porównywalna cenowo z przykładami, które podałem? O ile jest droższa, za ile dekad się zwróci? Czy może argumentem jest, że PC wyłącza się przy -10 czy -15*? A od kiedy to podstawowym i kluczowym argumentem jest cena układu grzewczego ...??? Stać cię na budowę domu a boisz się wydać dodatkowo kilku tysięcy na znacznie bardziej stabilny system grzewczy ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ja tych pomp Ecopower serii C to już trochę zamontowałem Czyli potrafisz wyjaśnić, jak modulują moc, ale Ci się nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 A od kiedy to podstawowym i kluczowym argumentem jest cena układu grzewczego ...??? Nie cena układu grzewczego, a TCO systemu który spełnia wymagania funkcjonalne. Fajny tekst sprzedawców - jest droższe, więc lepsze. Na tym nie należy oszczędzać. Żal Ci paru złotówek na taki cudowny dinks? A ja pytam, co za te złotówki dostanę? Stabilność mi zapewni podłogówka i inverter. Albo kable. Jeszcze nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Czyli potrafisz wyjaśnić, jak modulują moc, ale Ci się nie chce? Nie modulują mocy ..., cały czas pracują nominalnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Nie cena układu grzewczego, a TCO systemu który spełnia wymagania funkcjonalne. Fajny tekst sprzedawców - jest droższe, więc lepsze. Na tym nie należy oszczędzać. Żal Ci paru złotówek na taki cudowny dinks? A ja pytam, co za te złotówki dostanę? Stabilność mi zapewni podłogówka i inverter. Albo kable. Jeszcze nie jestem pewien. Jeżeli podstawowym kryterium jest cena to zakładasz kable ... Ja mam i użytkuję u siebie od dziesięciu lat... To ile kosztuje eksploatacja to już inna sprawa ... Płytki do łazienki też będą najtańsze ...? Często i gęsto łazienka kosztuje więcej niż kotłownia z PC a przecież nigdy się nie zwróci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Jeżeli podstawowym kryterium jest cena to zakładasz kable ... Ja mam i użytkuję u siebie od dziesięciu lat... To ile kosztuje eksploatacja to już inna sprawa ... Wiesz, co to jest TCO? Płytki do łazienki też będą najtańsze ...? Będzie gres Arkesia. Nie modulują mocy ..., cały czas pracują nominalnie ... Czyli w przypadku domku o zapotrzebowaniu przy -20* w wysokości 5kW jak się zachowują w taką pogodę, jak teraz? Pewnie trzeba w podłogę wpuszczać z 500W w system. Pompa o mocy nominalnej 5kW (są takie gruntowe?) pracuje przez 3 minuty co 20 minut? Tu IMO jest sensownie wytłumaczone, że przy sprężarce On-Off, zwłaszcza przewymiarowanej, praca bez bufora, zwłaszcza w okresach przejściowych, jest szkodliwa. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/ Edytowane 5 Października 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.10.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Czyli w przypadku domku o zapotrzebowaniu przy -20* w wysokości 5kW jak się zachowują w taką pogodę, jak teraz? Pewnie trzeba w podłogę wpuszczać z 500W w system. Pompa o mocy nominalnej 5kW (są takie gruntowe?) pracuje przez 3 minuty co 20 minut? Tu IMO jest sensownie wytłumaczone, że przy sprężarce On-Off, zwłaszcza przewymiarowanej, praca bez bufora, zwłaszcza w okresach przejściowych, jest szkodliwa. http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/ Ło matko ale chrzanisz , tysiące ludzi ma w Polsce on/of gruntowe , jak pc odpowiednio dobrana do budynku to wszystko jest ok , nie ma żadnej pracy ( zwłaszcza na podłogówce) przez 3 minuty co20 minut , zabierasz głos na tematy o których nie masz bladego pojęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Zacznijmy od tego że moc grzewczą podłogówki dobiera się do mocy pompy a nie do zapotrzebowania budynku ...Jak chcesz zainstalować pompę o nadmiernej mocy do system grzewczy ma bez problemu tą moc rozproszyć bez znacznego wzrostu temperatury czynnika ...Nic nie stoi na przeszkodzie aby do budynku o standardzie pasywnym zamontować pompę o mocy 9-11kW, nie potrzeba żadnych inwerterów czy buforów aby to stabilnie pracowało wystarczy tylko odpowiednio dopasować ogrzewanie podłogowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.10.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jak pompa bez invertera radzi sobie z regulacją mocy i temperatury na wyjściu? Mowa cały czas o Ecopower C7. Czyli klasyczny on/off. Najlepiej byłoby gdybyś dał 4 pętle fi 40 ponieważ pompa będzie pracowała co jakiś czas ale pełną mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.10.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ło matko ale chrzanisz , tysiące ludzi ma w Polsce on/of gruntowe , jak pc odpowiednio dobrana do budynku to wszystko jest ok , nie ma żadnej pracy ( zwłaszcza na podłogówce) przez 3 minuty co20 minut , zabierasz głos na tematy o których nie masz bladego pojęcia . no ten gość nie wie o czym pisze.... z choinki się urwał i prawdy "objawione" jakieś tutaj sprzedaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts