jasiek71 07.10.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 To doradź mi co mam zrobić u siebie. Otóż przy pompie C9 i zbiorniku 400l Chełchowskiego (wężownica 4,2m2) podczas grzania cwu mam deltę 10-11 stopni przy maksymalnych ustawieniach pompki, a to jest sporo za dużo bo grzejąc wodę do 44C muszę gonić pompę ciepła na 55C. U mnie jak zapewne wiesz pompka cwu to alfa 25-60 pracująca na maksymalnych parametrach. Od początku tak było...? Jak dla mnie to nędzny przepływ ... Jakie rury doprowadzające, filtr,itp.?? CO jest ok.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.10.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 CO jest ok. Rury chyba 3/4", ale nie jestem pewien. Jest tak od początku, filtr czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 CO jest ok. Rury chyba 3/4", ale nie jestem pewien. Jest tak od początku, filtr czysty. Ja na początek to zamieniłbym pompę na taką zwykłą 60' bez żadnych elektronicznych fajerwerków bo takie Eco to g... pobiera i w zamian g... pompuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.10.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Ja na początek to zamieniłbym pompę na taką zwykłą 60' bez żadnych elektronicznych fajerwerków bo takie Eco to g... pobiera i w zamian g... pompuje ... Ustawiłem pompkę w opcji maksymalnej wydajności więc raczej trochę musi pompować. Może coś innego przychodzi do głowy, bo przyznam się, że już zastanawiałem się nad zmianą pompki na '80' oczywiście zwykłą, bo grzanie wody u mnie póki co to raz na dobę około 40 minut więc dużo prądu by nie "zjadła", a pewnie lepiej by ganiała wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.10.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Jak tam drza, OZC się robi? Możesz chociaż podać jakie masz podstawowe założenia jeśli chodzi o materiały na budowę domu, ocieplenie od podłogi/ściany/strop/dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.10.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Ustawiłem pompkę w opcji maksymalnej wydajności więc raczej trochę musi pompować. Może coś innego przychodzi do głowy, bo przyznam się, że już zastanawiałem się nad zmianą pompki na '80' oczywiście zwykłą, bo grzanie wody u mnie póki co to raz na dobę około 40 minut więc dużo prądu by nie "zjadła", a pewnie lepiej by ganiała wodę. Moim zdaniem to 60' powinna spokojnie wystarczyć... Skoro taką pompa daje radę z podłogówką popchnąć te 1,3-1,5m3/h to może i tą wężownicą też tyle popcha ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.10.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 CO jest ok. Rury chyba 3/4", ale nie jestem pewien. Jest tak od początku, filtr czysty. Pompa "40" powinna wystarczyć. Jeśli filtr czysty to w tej sytuacji jedynie źle dobrane rury mogą być powodem takiej delty. Podaj dokładnie jakie to rury, z jakiego materiału i jakiej średnicy. Jeszcze lepiej foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2016 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Postaram się dziś zrobić zdjęcia i jutro coś naskrobać w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 10.10.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Jeśli rury zgrzewane PP to zdarza się przy "dużych chęciach" tak zgrzać, że zblokuje przepływ do zera nawet 3/4". Jeśli problem z przepływem od początku, a reszta okej to poszukałbym w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Na pewno miedź, wieczorem sprawdzę średnice. Z tego co pamiętam to między pompą a zasobnikiem mam 4-5 "zakrętów" 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 10.10.2016 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Jak tam drza, OZC się robi? Możesz chociaż podać jakie masz podstawowe założenia jeśli chodzi o materiały na budowę domu, ocieplenie od podłogi/ściany/strop/dach? OZC jeszcze nie robię. Jedno jest pewne, że jak będzie pompa to gruntowa bo koszt będzie podobny do powietrznej (pod warunkiem zrobienia kolektora własnymi siłami). Jeśli chodzi o założenia to: Projekt nie będzie robiony w standardzie nf40, nie będzie też wentylacji mechanicznej tylko zwykła grawitacyjna. - Ściany 24cm (ytong 400 + Styropian szary 15cm), U sciany = 0.1387 - Ogrzewane piętra: parter, poddasze - Izolacja od góry dach dwuspadowy, izolacja: Wełna mineralna 30cm ( dachówka betonowa) - Izolacja od dołu izolacja podłogi na gruncie: Styropian 10cm, Strop między piwnicą a parterem 20 cm. - Drzwi i okna Okna: trzyszybowe, - Wentylacja grawitacyjna - Piwnica nie będzie ogrzewana (może jeden grzejnik). Da się wyliczyć na podstawie tych danych mniej więcej zapotrzebowanie na ciepło? tak mi wyszło na cieplowlasciwe: (nie zaznaczyłem checkboxa dolicz grzanie wody kranowej) http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1okd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.10.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 OZC jeszcze nie robię. Jedno jest pewne, że jak będzie pompa to gruntowa bo koszt będzie podobny do powietrznej (pod warunkiem zrobienia kolektora własnymi siłami). Można się z tym zgodzić, aczkolwiek im mniejsze zapotrzebowanie budynku, tym trudniej to osiągnąć. Stąd taki nacisk na poprawne wykonanie obliczeń projektowych. Projekt nie będzie robiony w standardzie nf40, nie będzie też wentylacji mechanicznej tylko zwykła grawitacyjna. Nie musisz robić pod NF40, ale przecież sam pisałeś, że mieszkasz w zimnym punkcie. WM to nie tylko niższe koszty ogrzewania, ale także komfort. Koniecznie rozważ to na etapie projektu. WM nie jest znacznie droższa od WG. Generalnie to co zaoszczędzisz na mocy źródła ciepła z tytułu instalacji WM, zwróci się na różnicy instalacji. - Ściany 24cm (ytong 400 + Styropian szary 15cm), U sciany = 0.1387 Spokojnie możesz dołożyć do 20cm, koszt materiału będzie znikomy. - Izolacja od góry dach dwuspadowy, izolacja: Wełna mineralna 30cm ( dachówka betonowa) Tu podobnie jak na ścianach, koszt dołożenia materiału jest mizernie niski. Najwięcej stanowi praca, a koszt się niewiele zwiększa dokładając nieco materiału. Da się wyliczyć na podstawie tych danych mniej więcej zapotrzebowanie na ciepło? Nie chodzi o to aby wyliczyć mniej więcej. Trzeba wyliczyć dokładnie. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1okd Już z tego wychodzi skrajnie 5kW. Dodaj 1-2 na CWU i masz w porywach 6-7kW. Jak odliczyć WM która obecnie powoduje znaczne straty, pewnie maksymalna moc jaką potrzebujesz wyniesie 5kW razem z CWU. Ale to właśnie trzeba dobrze i dokładnie policzyć. Cieplowlasciwie, z całym szacunkiem dla autorów, ale jest zgrubnym kalkulatorem na potrzeby użytkowników pieców węglowych gdzie dokładność ma, ujmijmy to, mniejsze znaczenie. Generalnie nadal uważam że najlepszym wyjściem w Twoim wypadku, szczególnie uwzględniając zmiany w założeniach na rzecz lepszego ocieplenia, będzie grzanie prądem w 2T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 10.10.2016 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Można się z tym zgodzić, aczkolwiek im mniejsze zapotrzebowanie budynku, tym trudniej to osiągnąć. Stąd taki nacisk na poprawne wykonanie obliczeń projektowych. Nie musisz robić pod NF40, ale przecież sam pisałeś, że mieszkasz w zimnym punkcie. WM to nie tylko niższe koszty ogrzewania, ale także komfort. Koniecznie rozważ to na etapie projektu. WM nie jest znacznie droższa od WG. Generalnie to co zaoszczędzisz na mocy źródła ciepła z tytułu instalacji WM, zwróci się na różnicy instalacji. Spokojnie możesz dołożyć do 20cm, koszt materiału będzie znikomy. Tu podobnie jak na ścianach, koszt dołożenia materiału jest mizernie niski. Najwięcej stanowi praca, a koszt się niewiele zwiększa dokładając nieco materiału. Jeśli chodzi o ściany to ytong 400 + 15 styro 0,031 daje u = 0.1387, a przy styro 20 u = 0,1133. Nie wiem czy warto płacić za taką małą różnicę. Mi wyjdzie na ścianach ok 1500 zł różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.10.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Pompa "40" powinna wystarczyć. Jeśli filtr czysty to w tej sytuacji jedynie źle dobrane rury mogą być powodem takiej delty. Podaj dokładnie jakie to rury, z jakiego materiału i jakiej średnicy. Jeszcze lepiej foto. Sprawdziłem rury miedzy PCi a zasobnikiem, wyszło 22mm po wierzchu no i te 6 "zakrętów" 90 stopni. Panie Piotrze kiedy planuje Pan być w Białymstoku u Ani? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 02.12.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 A ja zapytam krótko dom ma 177m2 powierzchni użytkowo-grzewczej zrobiłem ozc z projektem ogrzewania podłogowego i wyszło zapotrzebowanie 10,8 kW liczyłem że zmieszczę się w 7 czy 8 kW a tu 10 kW długości kolektora płaskiego 289m, jest zaprojektowana rekuperacja nie uważacie że trochę za duża moc bo jak patrzę na wasze podpisy pod postami to większość ma pompy dla tego metrażu 7 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.12.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Zwiększ ocieplenie to Ci 7 spokojnie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 02.12.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Mam 20 cm ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 03.12.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Mam 20 cm ocieplenia A strop/dach jak masz ocieplony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 03.12.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Dach z poddaszem użytkowym pianka natryskowa 20cm dalej folia bąbelkowa, dalej, osb, regips, okna dachowe z roletami zewnętrznymi wydaje mi się że jest dobrze ocieplone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 03.12.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Może OZC zle policzone ?Kto Ci to liczył ? Jakaś firma instalatorska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts