Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy - projekt i zapotrzebowanie

drza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja zapytam krótko dom ma 177m2 powierzchni użytkowo-grzewczej zrobiłem ozc z projektem ogrzewania podłogowego i wyszło zapotrzebowanie 10,8 kW liczyłem że zmieszczę się w 7 czy 8 kW a tu 10 kW długości kolektora płaskiego 289m, jest zaprojektowana rekuperacja nie uważacie że trochę za duża moc bo jak patrzę na wasze podpisy pod postami to większość ma pompy dla tego metrażu 7 kW

Ale to jest moc PC czy "użytkowa"? Ja przy 180m2, 20 w podłodze, 20 na ścianach, i 40 na stropie z WM wyszło 6,5kW na CO dla -20@22sC. Czyli koło 9-10kW PC z CWU i ze zmieszczeniem się grzania tylko w 2T.

A ja zapytam krótko dom ma 177m2 powierzchni użytkowo-grzewczej zrobiłem ozc z projektem ogrzewania podłogowego i wyszło zapotrzebowanie 10,8 kW liczyłem że zmieszczę się w 7 czy 8 kW a tu 10 kW

Inna sprawa to OZC robi się na etapie adaptacji projektu do działki, bo skoro już masz ocieplenie i DZ to co teraz ?

Ale to jest moc PC czy "użytkowa"? Ja przy 180m2, 20 w podłodze, 20 na ścianach, i 40 na stropie z WM wyszło 6,5kW na CO dla -20@22sC. Czyli koło 9-10kW PC z CWU i ze zmieszczeniem się grzania tylko w 2T.

Czyli dobrze, bo mi też na 177m2 wyszło PC moc 10,84 kW Ps. ja jestem na etapie projektu kotlowni

• 3 weeks później...

Witam,

A czy wybrał Pan już producenta pompy ciepła?

Jeżeli nie to polecam gruntowe pompy ciepła z rodziny Logatherm znajdujące się w ofercie marki Buderus. Pompa dostępna jest w pięciu wielkościach mocy grzewczej 6,8,10,13 oraz 17 kW. Urządzenie osiąga sprawność COP do 4,8. Pompy ciepła do mocy 10kW posiadają wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej, natomiast urządzenia o mocy 13 i 17 kW przeznaczone są do współpracy z zewnętrznym zasobnikiem. W sprawie doboru oraz montażu pompy ciepła polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Więcej informacji o pompach ciepła można znaleźć na stronie

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

• 1 month później...

Tu masz kolejny przykład.

Kolegę było "stać" to sobie zamontował pompę Viessmana. Oczywiście bardziej zaufał marce niż wgłębiał się w szczegóły. Pomijam już to, że jak zawsze Viesiek wcisnął mu kilkuset litrowy bufor do domu ze 100% ogrzewaniem podłogowym. Jakoś to chodziło, choć COP zapewne przez ten bufor był niższy. Ale stała się awaria. Pompa zaczęła nie dogrzewać. Przyjechali serwisanci Viessmana i zaczęło się grzebanie, które trwało uwaga... miesiąc!!! Po tym miesiącu pompę wymontowano i zawieziono do mądrzejszych głów do Poznania. Co się okazało? A no uszkodzony zawór rozprężny. Teraz pytanie do znawców tematu. Jak długo powinna trwać diagnoza i naprawa/wymiana zaworu? Całe jego szczęście, że temperatury w tym czasie były łaskawe a firma wzięła na siebie koszt naprawy. Zresztą po takim czasie to się wcale nie dziwię.

Zawór rozprężny we vieśku to jak widzę nie odosobniony przypadek.

Poza tym że Viessmann chodzi jak stary traktor porównując do innych tańszych pomp.

Moim zdaniem ma najgorszy stosunek "jakości" do ceny.

W przypadku poważnych awarii serwis Viessmanna lepiej sobie odpuścić i od razu poszukać drugiej pompy.

Juz mowię: grunt bardzo mokry, na głębokości 1,2 kurzawka i dużo wody powierzchnia to 30m na 50m miejsca na kolektor działka wolna od drzew i krzewów moc pomy 10,4 COP wg wyliczeń wychodzi 4,7 bardziej mi chodzi o zastosowane technologie, materiały, grubość rur (pętle wg wyliczeń ma mieć 384m) czy rura fi 25 pe jest Ok? Jakie grube ścianki? Jaka maksymalna długość pętli? Tych rżeczy nie wiem.