Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy - projekt i zapotrzebowanie

drza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za propozycję właśnie projektant mi odradzał na rzecz fi 25 jeśli dobrze rozumie proponujesz fi 40?

Jeśli projektant doradzał PE25 to jest chyba projektantem wnętrz?

Co do pomp Viessmann-a, ta jest chyba mistrzem świata w głośności. Jeżeli masz taką konstrukcję to masz pecha i lepiej postaw ją najdalej w garażu...

11a.jpg

Przeszukałem internet i znalazłem taki pomocny materiał http://www.szanuj-energie.pl/files/file/artykuły/10-12-16%20info%20nauk-tech%20-%20dolne_źródła_ciepła.pdf

Co prawda nie daje odpowiedzi co do grubości tylko pokazuje tabelę i wartości jakich mozna użyć przy liczeniu, co zauwazylem ze pod koniec jest mowa o tym by rury były zgrzewane, przeprowadzona próba ciśnień a ŚCIANY RURY PE nie były za grube.

Szukam jeszcze okumentacji technicznej. Jezeli komuś były pomocne te informacje to prosze o informację jezeli zastosował je u siebie.

Edytowane przez marcin_open

a waszym zdanie jaką grubość rur dolnego źródła zastosować? Szukam we wytycznych projektowych ale jeszcze nie znalazłem

Witam !

Tutaj w warunkach projektowych dla pomp ciepła Vitocal w rozdziale 11.9 znajdziesz pomocne informacje. Gdybyś potrzebował instrukcji montażu i serwisu oraz kart katalogowych czy deklaracji urządzeń to polecam stronę z dokumentacją techniczną do wszystkich urządzeń Viessmann.

Pozdrawiam !