wiolek_lp 04.10.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam, Na wstępie zaznaczę, że nie wiem czy piszę w dobrym dziale- może bardziej ten temat powinien być w dziale budowlanym jeśli tak to proszę o przeniesienie. Ponad rok temu zakupiliśmy nowe mieszkanie od dewelopera i teraz jakiś czas temu zauważyliśmy pękanie ścian- głównie połączenie sufitu ze ścianami działowymi ale i też pionowe pęknięcia na ścianach. W mieszkaniu wszystkie ściany działowe są pęknięte od góry, jest to delikatne pęknięcie tynku ale jest 1 ściana, która to pęknięcie ma o wiele szersze- głębsze. Wydawało mi się, że takie pękanie jest normalne bo blok jest nowy i osiada ale dzisiaj sprawdziłam to głębokie pęknięcie i w ścianę wszeł mi 20 centymetrowy patyczek do szaszłyka. Oczywiście zgłosiłam ten fakt do zarządcy i on ma przekazać dalej deweloperowi i stąd pytanie do Was czy ktoś wie jakie prawa mogę sobie rościć od dewelopera ? Oczywiście jeżeli będzie potrzeba zamierzam wynając jakiegoś rzeczoznawce budowlanego jednak chciałabym wiedzieć jak się zachować w pierwszym kontakcie z deweloperem, żeby nas nie zbył mnie twierdząc, że nie jest to wada istotna. Przesyłam zdjęcia tego najgłębszego pęknięcia. Jeśli ktoś spotkał się z czyms takim byłabym wdzięczna każdej rady. Pozdrawiam Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.10.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) a co jest w umowie? jakieś zapisy gwarancyjne? Ściany działowe nigdy nie są łączone z konstrukcją domu. Tam powinna być szczelina, tylko zapiankowana, zaakrylowana i otynkowana. Jednak jeśli zostały wykonane prawidłowo a pojawiają się pęknięcia, świadczy to o ugięciu stropu. To może być wada konstrukcyjna (stropu lub fundamentów) albo nieodpowiedzialny sąsiad, który postawił sobie 500 l akwarium. Tak czy inaczej trzeba alarmować zarządce budynku i dewelopera. Na piśmie, poleconym.Konieczne jest obejrzenie pęknięć przez konstruktora. Edytowane 5 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.10.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 http://kb.pl/teksty/2015/04/02/pekniecia-na-scianach-w-nowym-mieszkaniu-jak-je-naprawic/http://regiodom.pl/portal/budowa/sciany-i-stropy/dlaczego-pekaja-sciany-w-mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts