Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

70 letni murowany dom do remontu - czy warto podjąć się inwestycji?

ShiaH

Recommended Posts

Witam,

chciałabym kupić dom w stanie do remontu, jednak nie orientuje się zupełnie w kwestii technicznej czy to ma sens.

Ogólnie dom wygląda dobrze, miał wymieniony nie dawno dach i okna. Tynk się nie sypie, jedynie podłoga przy wejściu (stara drewniana do generalnej wymiany) zapada się po całej długości przy ścianie nośnej (ale w tym miejscu jest dziura? jakby podpiwniczenie na głębokość pół metra). Dom dodatkowo ma troszkę pleśni na ścianach która wyszła w tym roku (od czasu kiedy był nie zamieszkały).

Dom jest z jednej strony połączony (ale ma osobną ścianę nośną) z niezamieszkałą dobudówką i właśnie na tej stronie pojawia się owa pleśń.

Dawno emu były to tereny podmokłe.

W jednym z pomieszczeń przy podłodze kruszy sie tynk, ściana? Czy to ma związek z fundamentami?

Na co powinnam zwracać uwagę?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

http://images83.fotosik.pl/59/77a634ed3a1a9272med.jpg

http://images83.fotosik.pl/59/46715166b9cc8b45med.jpg

Taki dom musi obejrzeć konstruktor albo dobry fachowiec budowlany. Bo podejrzewam, że fundamenty nie mają niezbędnej izolacji przeciwwodnej, stąd odparzający tynk przy podłodze.

Koszt remontu do stanu zgodnego ze współczesnymi standardami (np. izolacje cieplne) - w praktyce tyle co budowa nowego domu.

Ma sens, jak cena okazyjna i działka w rewelacyjnej okolicy.

Ten tynk wygląda tak tylko w tym miejscu w rzekomej kuchni, reszta jest bardzo ok.

Ogólnie do wymiany na pewno jest cała podłoga łącznie z izolacją i zrobieniem wylewki, elektryka, rury wodne do wepchnięcia w łazience w ściany jednak tutaj muszę policzyć tylko koszty materiałów bez robocizny bo mam w rodzinie osoby które się tym zajmą i wycenili mi koszty na ok 20 tys.

Dach jest niedawno wymieniany (blachówka) okna też (pcv), strych jest umocniony (płyty osb) w sensie można chodzić .

Działka nie duża bo 3 ary, bezpośrednio obok tylko dwa niezamieszkałe budynki (jeden to ta przybudówka gospodarcza oraz samowolka budowlana bez zezwolenie ze względu na bliskość linii energetycznych) oraz na około domki jednorodzinne stare i nowe.

Cena bardzo dobra, w mojej miejscowości nie mogę od dawna znaleźć domu w podobnym stanie (aby można było mieszkając remontować) z mediami w dobrej lokalizacji i mam dylemat jak sprawdzić czy to nie runie :) Skoro tyle lat stoi i trzyma się dobrze to powinien postać kolejne 50?

Prawnie wszystko wygląda ok.

Czy potrzebne będą tzw. dzienniki budowlane i inne dokumenty? Jak sprawdzić czy budynek mimo iż w KW widnieje jako nieruchomość gruntowa zabudowana jest dopuszczony jako budynek mieszkalny?

Do remontu nie potrzebujesz dziennika budowy. Potrzebny jest do jakiejkolwiek przebudowy - zmiany układu okien,. podniesienie i zmiana kształtu dachu, rozbudowa, zmiana pokrycia dachu na inny materiał, zmiana systemu grzewczego itd.

To czy budynek jest legalny sprawdza się w Starostwie - Ewidencja gruntów i budynków

Gość Konto usunięte_1*
ja kupiłem dom w duuużo gorszym stanie niż ten ale miał fundamenty izolację poziomą i był suchy , podłóg nie było wcale (zgnite) i dobrze bo zrobiłem podłogówkę kupiłem go w maju zeszłego roku , generalny remont plus ocieplenie z tynkiem i wełna na poddaszu , teraz jestem już po wszystkimm , dodam że wszystko robiłem sam no poza wymianą dachówek na nowe , kupiłem okazyjnie więc się opłaciło , teraz dom ma wysoki standard

Dzięki za odpowiedzi :) na mapie ewidencji gruntów online jest zaznaczony jako budynek mieszkalny (na razie tak kombinuje bo pracuje w godzinach urzędowych a o wolnym w najbliższym czasie nie ma mowy) więc chyba powinno być ok.

Berthold61 - a jakie koszta generalki poniosłeś? Tutaj dach jest już nowy więc ten koszt odpada.

Gość Konto usunięte_1*
Dzięki za odpowiedzi :) na mapie ewidencji gruntów online jest zaznaczony jako budynek mieszkalny (na razie tak kombinuje bo pracuje w godzinach urzędowych a o wolnym w najbliższym czasie nie ma mowy) więc chyba powinno być ok.

Berthold61 - a jakie koszta generalki poniosłeś? Tutaj dach jest już nowy więc ten koszt odpada.

dach mnie kosztował 18 tys

ogrzewanie od zera w całym domu podłogówka , nowe okna nowe drzwi , wszystkie pokoje w gładzi , docieplenie domu oraz strychu , zmiany typu tu wykucie drzwi tu zamurowanie i takie tam ,cięzko mi teraz powiedzieć ale gdzieś 120 tys może więcej a sam dom kupiłem za połowę ceny sprzedanego mieszkania z gruntem 1240m2 , pewnie wyszło by to nie ze 3 razy więcej ale jedyne firmy to od dachu a druga od wylewek resztę robiłem sam