Brzozowiak 06.10.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Witam wszystkich serdecznieZ góry chciałbym przeprosić, jeśli temat się powtarza, ale nie znalazłem podobnego, a stoję przed dylematem. Interesuje mnie pompa ciepła, ale jest ich tyle, że ciężko się połapać. Jest wiele czynników, które wpływają na jej wybór, ale mnie interesuje chyba jeden z najbardziej podstawowych czyli koszt podgrzania konkretnej ilości wody.Chodzi mi o metodologię jak, bez względu na producenta i model, wyznaczyć koszt podgrzania CWU przez dowolnie wybraną pompę ciepła. Zakładając, że chodzi o 1000L wody, którą chcę podgrzać od 15C do 60C, przy czym ilość wody i zakres temperatur jest przykładowy, równie dobrze mógłbym napisać 100L dla temp. od 10C do 45C itp. Producenci zwykle podają przy swoich produktach COP, moc grzewczą oraz elektryczną i nie wiem, jak na podstawie tych parametrów otrzymać miesięczny koszt podgrzania wody. Rozumiem, że wydajność pompy zależy od warunków pogodowych (skupiam się na pompach typu powietrze-woda, ale jeśli dla innych rodzajów pomp obliczenia wyglądają podobnie to tylko lepiej).Wiem, że w internecie jest wiele kalkulatorów, ale większość przeze mnie znalezionych należy do producentów poszczególnych marek, dlatego nie mam zaufania, poza tym pokazują oszczędności, a nie realne koszty.Podsumowując, chciałbym wiedzieć, jak policzyć sobie zużycie prądu do podgrzania konkretnej ilości wody, w zadanym przedziale temperatur, ewentualnie wyznaczenie mocy pompy dla danych warunków (wiadomo, temperatury na zewnątrz zmieniają się, więc i wydajność jest inna).Mam nadzieję, że moja prośba jest zrozumiała.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.10.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Podgrzanie 1L wody o 1 sC to 1,16Wh. 100L o 1sC to 116Wh, a 100L o deltę 45 sC (tj. od 15 do 60sC) to 5,23kWh. Następnie to dzielisz przez COP pompy i wychodzi zużyta ilość kWh prądu, którą mnożysz przez jego koszt. Uniwersalnego wzoru nie ma, za dużo zmiennych. Średni COP roczny przyjmuje się 3 dla PC PW i 4 dla PC GW. Czyli przy prądzie za 0,45zł/kWh, ogrzanie 100L wody od 15 do 60sC przy pomocy PC PW grzejącą z COP 3 zapłacisz niecałą złotówkę. Ale już przy COP4 (lato) i 0,27 zł/kWh (2T) to tylko 35 groszy. Edytowane 6 Października 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.10.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Do podgrzanie 1 m3 wody o 1 st. C potrzeba ok. 1,16 kWh.Reszta po proste działania rachunkowe.Nikt Ci nie poda uniwersalnego wzoru dla zmieniającego się COP i cen prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 06.10.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) @Brzozowiak Po co chcesz wyważać otwarte drzwi??? i odkrywać amerykę. Do każdej pompy masz etykietę i arkusz danych technicznych Tam masz informację o ilości kwh w sezonie dla klimatu chłodnego(-22), umiarkowanego(-10) i ciepłego(+2) oraz podany jest profil zużycia. Np. dla pc do cwu Daikin, klimatu chłodnego i profilu XL(pow.6 osób) masz ok. 1620 kwh, a dla L (rodzina 4-6) 928kwh W rozporządzeniu masz szczegółowo rozpisane zużycia dla poszczególnych profili (litry, pobory, godziny poborów itd) To wszystko już jest i powinieneś to dostać z każdą ofertą pompy. Co chcesz więcej??? Edit Przy czym przyznaję, że podana wyżej ilość osób w stosunku do profilu podawana przez literaturę jest dyskusyjna Edytowane 6 Października 2016 przez clarnet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 równie dobrze mógłbym napisać 100L dla temp. od 10C do 45C itp. Nie, to dla PC inne obliczenia. Wielu producentów podaje dane dla konkretnych temperatur - generalnie im wyższa temperatura wody, tym niższe COP. Dla przykładu Vitocal 161-A wg producenta przy ogrzewaniu A15/W45 ma COP 3,7 ale dla podgrzania wody z 10 do 55* przy temperaturze powietrza 15* COP to już 3,1. Różne normy różnie definiują temperatury kontrolne i trudno sprowadzić je do wspólnego mianownika i porównać - wymaga to wyszukania danych do tych samych warunków. Jak w przykładzie powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.10.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Podsumowując, chciałbym wiedzieć, jak policzyć sobie zużycie prądu do podgrzania konkretnej ilości wody, w zadanym przedziale temperatur, ewentualnie wyznaczenie mocy pompy dla danych warunków (wiadomo, temperatury na zewnątrz zmieniają się, więc i wydajność jest inna). Mam nadzieję, że moja prośba jest zrozumiała. Pozdrawiam Witam, na twoje pytanie już w zasadzie odpowiedziano. Gdybyś był zainteresowany taką pompą ciepła do cwu to ja polecam Vitocal 060-A Jeśli mowa o pompach do cwu - to to własnie urządzenie miesięcznie ciepłą wodę dla czterech osob przygotuje za ok. 42 zł. W porównaniu np do przepływowych podgrzewaczy wody, elektrycznymi to zakładając okres od marca do października koszt przygotowania wody elektrycznie wynosi około 1430 zł, podczas gdy pompą ciepła około 320 zł (założenia: 4 osoby, 50 litrów/dobę/osobę, podgrzew od 10 do 50stC). Jeśli masz jakieś pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.10.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Witam, na twoje pytanie już w zasadzie odpowiedziano. Gdybyś był zainteresowany taką pompą ciepła do cwu to ja polecam Vitocal 060-A Jeśli mowa o pompach do cwu - to to własnie urządzenie miesięcznie ciepłą wodę dla czterech osob przygotuje za ok. 42 zł. W porównaniu np do przepływowych podgrzewaczy wody, elektrycznymi to zakładając okres od marca do października koszt przygotowania wody elektrycznie wynosi około 1430 zł, podczas gdy pompą ciepła około 320 zł (założenia: 4 osoby, 50 litrów/dobę/osobę, podgrzew od 10 do 50stC). Jeśli masz jakieś pytania - służę pomocą! Przy zastosowaniu odpowiedniej pojemnosci zasobnika koszt roczny przygotowania cwu dla 4 osób przyjmując 1000 kWh/osoba rocznie w II taryfie G12w (tauron) to 1000 zł rocznie!!!. Skad 1430 zł w okresie od marca do pazdziernika???, manipulacja danymi godna najwiekszych mistrzów propagandy z mininego okresu Edytowane 7 Października 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 koszt przygotowania wody elektrycznie wynosi około 1430 zł, podczas gdy pompą ciepła około 320 zł! Skąd taka różnica? Przy COP=3,26 (A7/W10-53 dla tej pompy, jak znalazłem w dokumentacji) wychodzi koszt dl PC 1430 zł/3,26=438,65zł, a nie 320zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzozowiak 10.10.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź.Podsumowując:Jeśli znam zużycie ciepłej wody i korzystam z zależności podanej przez kolegę Myjka, wiem, ile potrzebuję energii do podgrzania wody. Znając COP pompy, wiem ile ona zużyje energii, co przemnażam przez koszt prądu. Jeśli natomiast chciałbym szczegółowo wyliczyć dla całego okresu, musiałbym wyznaczyć COP z dokumentów dostarczonych przez producenta, ewentualnie z jakieś interpolacji, w zależności dla jakich warunków podany jest COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.10.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam, na twoje pytanie już w zasadzie odpowiedziano. Gdybyś był zainteresowany taką pompą ciepła do cwu to ja polecam Vitocal 060-A Jeśli mowa o pompach do cwu - to to własnie urządzenie miesięcznie ciepłą wodę dla czterech osob przygotuje za ok. 42 zł. W porównaniu np do przepływowych podgrzewaczy wody, elektrycznymi to zakładając okres od marca do października koszt przygotowania wody elektrycznie wynosi około 1430 zł, podczas gdy pompą ciepła około 320 zł (założenia: 4 osoby, 50 litrów/dobę/osobę, podgrzew od 10 do 50stC). Jeśli masz jakieś pytania - służę pomocą! bardzo ale to bardzo fajne urządzenie nie krytykuję ale koszt pewnie powyżej 4 tys nie sprawdzałem , więc to de fakto bardzo ale to bardzo drogie podgrzewanie wody, bo co mi z tego że za prąd wydam kilka złotych a za urządzenie tyle ile na zwykłą grzałkę za prą na 10 lat , liczył to ktoś czy to się kiedyś wraca do czasu zużycia takiego rodzaju urządzenia , czy to aby jest ekonomiczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.10.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 bardzo ale to bardzo fajne urządzenie nie krytykuję ale koszt pewnie powyżej 4 tys nie sprawdzałem , więc to de fakto bardzo ale to bardzo drogie podgrzewanie wody, bo co mi z tego że za prąd wydam kilka złotych a za urządzenie tyle ile na zwykłą grzałkę za prą na 10 lat , liczył to ktoś czy to się kiedyś wraca do czasu zużycia takiego rodzaju urządzenia , czy to aby jest ekonomiczne ? Koszt tego urządzenia według aktualnego cennika to od 8 423 PLN. Cena zależy od modelu i poszukiwanego rozwiązania. Koszt samej pompy to jedno, ale wygoda i bezpieczeństwo oraz czyste powietrze to drugie, niemniej ważne. Gdyby były pytania odnośnie urządzenia - służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.10.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 bardzo ale to bardzo fajne urządzenie nie krytykuję ale koszt pewnie powyżej 4 tys nie sprawdzałem , więc to de fakto bardzo ale to bardzo drogie podgrzewanie wody, bo co mi z tego że za prąd wydam kilka złotych a za urządzenie tyle ile na zwykłą grzałkę za prą na 10 lat , liczył to ktoś czy to się kiedyś wraca do czasu zużycia takiego rodzaju urządzenia , czy to aby jest ekonomiczne ? Tu masz dyskusję na ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?296147-Pompa-ciep%C5%82a-do-C-W-U-z-2-w%C4%99%C5%BCownicami-co-proponujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 liczył to ktoś czy to się kiedyś wraca do czasu zużycia takiego rodzaju urządzenia , czy to aby jest ekonomiczne ? Tak. Wielu. Ja tutaj http://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-Kolektor-poziomy-projekt-i-zapotrzebowanie jest tam też link do kalkulatorka. Trzeba też przemyśleć, co z czym porównujesz i ile to inne rozwiązanie kosztuje oraz jakie ma wady i zalety. Można tez uwzględnić, że przy PC będziesz miał trochę darmowego odpadu, który latem jest pożądany - chłodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Varmego 10.10.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) Witam W temacie C.W.U najlepszym rozwiązaniem będzie pompa ciepła na CO2. Technologia jest w Polsce nowa, ale można już takie urządzenia dostać. Pompa ciepła na CO2 w jednym przepływie przez wymiennik ciepła podgrzewa wodę z +10°C do +65°C ze sprawnością nie do osiągnięcia dla technologii freonowych (R407,R410,R...). (mogę wytłumaczyć dlaczego) Dla przykładu produkt dostępny już we Francji --> Sanden AquaECo COP dla A7W65 ! min. 3.2 max 3.64 Dla popularnej przez producentów normy A15/W45 COP wychodzi około 5,2 ! To jest proszę Państwa inna jakość. Nie rozumiem trochę chwalenia się COP dla warunków A7/W35, co to jest za ciepła woda +35°C ? Do sprawdzenia pod adresem. (liczy też ile wody podgrzejemy) http://www.enex-ref.com/eng/heat-pumps-selector-co2.aspx Proponuję poczytać o ECOCUTE, technologia z powodzeniem stosowana w Japonii, Australii. Edytowane 10 Października 2016 przez Varmego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Do sprawdzenia pod adresem. (liczy też ile wody podgrzejemy) http://www.enex-ref.com/eng/heat-pumps-selector-co2.aspx Proponuję poczytać o ECOCUTE, technologia z powodzeniem stosowana w Japonii, Australii. Przywoływanie Australii przy naszym klimacie jest raczej antyreklamą. A ile kosztuje? Tyle, co ogrzanie prądem wody wystarczającej czteroosobowej rodzinie na 30 lat? A gwarancja na 2 lata? Jak dla mnie do CWU pompa z zasobnikiem za 8,5K już balansuje na progu opłacalności przy całkiem sporym zużyciu. Droższe do CWU nie mają sensu ekonomicznego do domu jednorodzinnego - do jakiegoś pensjonatu czy podobnego obiektu mogą mieć sens. A tu sądząc po minimalnej mocy są sporo za drogie do domu jednorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Varmego 10.10.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Australia bywa bardzo ciepła, Japonia też ... Sprawność urządzeń na CO2 jest do sprawdzenia pod podanym linkiem dla polskiej temperatury i australijskiej . W każdych warunkach będzie lepsza. Wynika to z fizyki. Dla rządnych wiedzy link do prezentacji z sympozjum na ten temat. http://www.nxthpg.eu/fileadmin/red/Events/20160316_NxtHPG_final_workshop/5__PRESENTAZIONE_MILANO_ENEX.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.10.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 ... Koszt samej pompy to jedno, ale wygoda i bezpieczeństwo oraz czyste powietrze to drugie, niemniej ważne. . Przy bojlerze z grzałką II taryfie i wygoda i bezpieczenstwo i czyste powietrze zapewnione, a dodatkowo koszt ewentualnych napraw oczywiscie poza samym zbiornikiem smiesznie niski, w pompie w okresie pogwarancyjnym koszty napraw duzo wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.10.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam W temacie C.W.U najlepszym rozwiązaniem będzie pompa ciepła na CO2. Technologia jest w Polsce nowa, ale można już takie urządzenia dostać. Pompa ciepła na CO2 w jednym przepływie przez wymiennik ciepła podgrzewa wodę z +10°C do +65°C ze sprawnością nie do osiągnięcia dla technologii freonowych (R407,R410,R...). (mogę wytłumaczyć dlaczego) Dla przykładu produkt dostępny już we Francji --> Sanden AquaECo COP dla A7W65 ! min. 3.2 max 3.64 Dla popularnej przez producentów normy A15/W45 COP wychodzi około 5,2 ! To jest proszę Państwa inna jakość. Nie rozumiem trochę chwalenia się COP dla warunków A7/W35, co to jest za ciepła woda +35°C ? Do sprawdzenia pod adresem. (liczy też ile wody podgrzejemy) http://www.enex-ref.com/eng/heat-pumps-selector-co2.aspx Proponuję poczytać o ECOCUTE, technologia z powodzeniem stosowana w Japonii, Australii. Moze prosze podac listę dostepnych w Polsce modeli, orientacyjną cenę, warunki gwarancji i dostepnosc serwisu, policzymy opłacalnosc. Jak reklama i to w wielu wątkach jednoczesnie, to niech bedzie ona kompletna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Wynika to z fizyki. Z fizyki wynika, że reaktor termojądrowy będzie lepszy. Ale ile to kosztuje? No i po co mi w domu PC do CWU o mocy 17kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.10.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Dla instalacji domowych sprawa jest prosta, jest jeden model urządzenia. AquaECO2 o mocy w trybie ECO 3,5 kW , w trybie Comfort 4,5 kW. Jak potrzeba więcej mocy to bierzemy 2 szt. Dla instalacji dużych dobór jest indywidualny wg. zapotrzebowania na C.W.U i wymaganą temperaturę. Nawet +90°C ! Serwis jest dostępny w całej Polsce. jaka jest cena urządzenia i czy przeciętny instalator PC jest w stanie mi to zainstalować w ramach przeciętnego kosztu robocizny i materiałów? weźmy taką PC Panasonic 7 kW, gdzie kompletna kotłownia to 20-22 tys. zł (z robocizną i zasobnikiem CWU). ile będzie kosztować to magiczne urządzenie na CO2 razem z robocizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts