Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozmieszczenie czujek alarmu

Recommended Posts

Na tak małym rzucie, bez widoczności podciągów, oraz możliwego przyszłego zagospodarowania pokoi jest bardzo ciężko ale dla parteru proponuję tak:

parter z czujkami.jpg

zielone - czujki

niebieskie - dodatkowe kontaktrony

Możesz też zastanowić się na dorobieniem linii opóźnienia na wjazd do garażu. Nie bardzo też rozumiem koncepcji ochrony tylko niektórych pomieszczeń.

Okna już dawno zamówione bez kontaktronów?

Edytowane przez KDWJ

witam

okna juz zamówione wiec bedzie bez kontraktonów. "dołozyłem" kilka czujek w innych pomieszczeniach i chodzi mi o miejsce ich zlokalizowania , czy jest /będzie ok. ? czerwone kółka czujniki PIR badz dualne ( no własnie gdzie jakie? myślałem o PIR w pomieszczeniach na poddaszu i na dole w pokoiku , holu i wiatrołapie. Reszta tj. garaż ,kotłownia, salon i kuchnia dualne). Niebieskie kółka czujniki gazu , na "zaś" , jak kiedys może będzie gaz i zielone prostokaty manipulatory. Podciagi będą nad sufitem podwieszanym. Jedyne pomieszczenia bez czyjek : łazienki i pralnia

poddasze czujki.jpgpoddasze.jpg

parter z czujkami.jpg

Edytowane przez mario244

• 2 months później...

Okna wystarczy nawiercić i samemu złożć kontaktrony. Mam na wszystkich oknach bramach, drzwiach + stłuczeniówki załączane jako ochronę nocną. Co do pirów to u mnie żaden nie patrzy na okna jednak w miejscach bardziej narażonych na zakłócenia mam pir+mf do tego ppoz po jednej na kondygnacje.

Warto ograniczyć piry na rzecz kontaktronów takie jest moje zdanie. Na noc załączasz ochronę obwodową i możesz chodzi po całym domu

90% instalacji alarmowych - w sensie okablowanych przez elektryków lub inwestorów, a nie instalatorów SSWiN, właśnie ma PIRy w okna...

i co, montuje się....

A 99% producentów pokazuje w instrukcji, że takie ustawienie czujki jest nie zalecane albo zabronione - myślisz, że nie znają się na swoich produktach ?

Czujki nie powinny patrzeć na okna - z jakich powodów - poczytaj w fachowej literaturze i nie przywołuj tutaj za wzór elektryków i złotych rączek, co tłumaczą: panie robię tak od lat i działa.

Kol. mario244 nie możesz wrzucić większych "obrazków" ?

A 99% producentów pokazuje w instrukcji, że takie ustawienie czujki jest nie zalecane albo zabronione - myślisz, że nie znają się na swoich produktach ?

Czujki nie powinny patrzeć na okna - z jakich powodów - poczytaj w fachowej literaturze i nie przywołuj tutaj za wzór elektryków i złotych rączek, co tłumaczą: panie robię tak od lat i działa.

nie zrozumiałeś mojego wpisu, więc napiszę jasniej:

90% instalacji wykonanych przez inwestorów samodzielnie lub przez elektryków (nie mam nic do elektryków żeby było jasne) wykonanych jest w sposób taki ze kable wyprowadzają na okna, potem jedziesz montować alarm i co robisz?

prujesz sciany w prawie wykończonym domu? kładziesz korytka? - widzisz oczyma wyobraźni minę inwestora?

otóż nie, tłumaczysz Klientowi ze nie do końca jest tak jak powinno być i decyzją inwestora wieszasz czujki w okna, albo jedziesz do chaty i wiesza kto inny.... Twoja firma Twoja decyzja, Twój wybór - nikt Cię nie zmusza do niczego....

oczywiście gdy mamy wpływ na okablowanie obiektu sprawa jest oczywista, ale w bardzo, bardzo wielu przypadkach jest jak opisałem, i tylko o to mi chodziło