mariusz244 06.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 witam Planuje samodzielnie położyć okablowanie pod alarm w domu. Co sadzicie o takim położeniu czujek ( czerwone gwiadki) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 07.10.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Na tak małym rzucie, bez widoczności podciągów, oraz możliwego przyszłego zagospodarowania pokoi jest bardzo ciężko ale dla parteru proponuję tak: zielone - czujki niebieskie - dodatkowe kontaktrony Możesz też zastanowić się na dorobieniem linii opóźnienia na wjazd do garażu. Nie bardzo też rozumiem koncepcji ochrony tylko niektórych pomieszczeń. Okna już dawno zamówione bez kontaktronów? Edytowane 7 Października 2016 przez KDWJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.10.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 PIRy "patrzące" w okna... nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario244 09.10.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) witam okna juz zamówione wiec bedzie bez kontraktonów. "dołozyłem" kilka czujek w innych pomieszczeniach i chodzi mi o miejsce ich zlokalizowania , czy jest /będzie ok. ? czerwone kółka czujniki PIR badz dualne ( no własnie gdzie jakie? myślałem o PIR w pomieszczeniach na poddaszu i na dole w pokoiku , holu i wiatrołapie. Reszta tj. garaż ,kotłownia, salon i kuchnia dualne). Niebieskie kółka czujniki gazu , na "zaś" , jak kiedys może będzie gaz i zielone prostokaty manipulatory. Podciagi będą nad sufitem podwieszanym. Jedyne pomieszczenia bez czyjek : łazienki i pralnia Edytowane 9 Października 2016 przez mario244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascode 23.12.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 PIRy "patrzące" w okna... nie bardzo... 90% instalacji alarmowych - w sensie okablowanych przez elektryków lub inwestorów, a nie instalatorów SSWiN, właśnie ma PIRy w okna... i co, montuje się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.12.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Okna wystarczy nawiercić i samemu złożć kontaktrony. Mam na wszystkich oknach bramach, drzwiach + stłuczeniówki załączane jako ochronę nocną. Co do pirów to u mnie żaden nie patrzy na okna jednak w miejscach bardziej narażonych na zakłócenia mam pir+mf do tego ppoz po jednej na kondygnacje. Warto ograniczyć piry na rzecz kontaktronów takie jest moje zdanie. Na noc załączasz ochronę obwodową i możesz chodzi po całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 27.12.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 90% instalacji alarmowych - w sensie okablowanych przez elektryków lub inwestorów, a nie instalatorów SSWiN, właśnie ma PIRy w okna... i co, montuje się.... A 99% producentów pokazuje w instrukcji, że takie ustawienie czujki jest nie zalecane albo zabronione - myślisz, że nie znają się na swoich produktach ? Czujki nie powinny patrzeć na okna - z jakich powodów - poczytaj w fachowej literaturze i nie przywołuj tutaj za wzór elektryków i złotych rączek, co tłumaczą: panie robię tak od lat i działa. Kol. mario244 nie możesz wrzucić większych "obrazków" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascode 29.12.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A 99% producentów pokazuje w instrukcji, że takie ustawienie czujki jest nie zalecane albo zabronione - myślisz, że nie znają się na swoich produktach ? Czujki nie powinny patrzeć na okna - z jakich powodów - poczytaj w fachowej literaturze i nie przywołuj tutaj za wzór elektryków i złotych rączek, co tłumaczą: panie robię tak od lat i działa. nie zrozumiałeś mojego wpisu, więc napiszę jasniej: 90% instalacji wykonanych przez inwestorów samodzielnie lub przez elektryków (nie mam nic do elektryków żeby było jasne) wykonanych jest w sposób taki ze kable wyprowadzają na okna, potem jedziesz montować alarm i co robisz? prujesz sciany w prawie wykończonym domu? kładziesz korytka? - widzisz oczyma wyobraźni minę inwestora? otóż nie, tłumaczysz Klientowi ze nie do końca jest tak jak powinno być i decyzją inwestora wieszasz czujki w okna, albo jedziesz do chaty i wiesza kto inny.... Twoja firma Twoja decyzja, Twój wybór - nikt Cię nie zmusza do niczego.... oczywiście gdy mamy wpływ na okablowanie obiektu sprawa jest oczywista, ale w bardzo, bardzo wielu przypadkach jest jak opisałem, i tylko o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.01.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Sorki, że na Ciebie wsiadłem - inaczej to zrozumiałem.Szczęśliwego Nowego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascode 02.01.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Sorki, że na Ciebie wsiadłem - inaczej to zrozumiałem. Szczęśliwego Nowego ! nie ma sprawy, wszystkiego dobrego na Nowy Rok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts