bezk 07.10.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Cześć, Walczę z pomysłem na malutki aneks, w którym chcę zmieścić wszystko Taki układ sobie wymyśliłem: http://images82.fotosik.pl/66/e9fce1e28b910577.png Zlew wymyśliłem sobie tak, że "część wodna" jest odsłonięta, a "część suszarkowa", jest zasłonięta za i pod szafkami - tam zagospodarowałbym sobie suszenie naczyń, którego nie byłoby widać z salonu. Pod zlewem kawałek miejsca na zlewne bebechy no i szafka narożna, otwierana pod piekarnikiem. Nad zlewem niesymetryczna szafka narożna - chyba zrobią mi coś takiego? Niesymetryczna, bo przy słupku z mikrofalą i piekarnikiem miałaby głębokość 60 cm, a przy szafce wiszącej miałaby głębokość około 40 cm. Co myślicie? Edytowane 7 Października 2016 przez bezk foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 a w tym aneksie będzie się gotowało? Jeśli tak, to jak cokolwiek umyć w zlewie? Zwłaszcza gdy włączony jest piekarnik?Zrób piekarnik (zintegrowany z mikrofalą) pod blatem i normalny zlew przy lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezk 07.10.2016 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) No właśnie bardzo chciałem mieć piekarnik w słupku, ale trudno znaleźć na niego miejsce To cargo na śmieci ma 40 cm szerokości, gdyby część zlewowa była po lewej stronie, to myślisz, że byłoby tak źle? Z tego co widzę to zlewy mają szerokość około 70 cm, z czego połowa to miska, która znajdowałaby się w części otwartej. Edytowane 7 Października 2016 przez bezk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 07.10.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Aneks jest za mały żeby wciskać wysoką zabudowę,bo liczy się każdy cm blaty roboczego.Kuchnia na być wygodna w użytkowaniu a ta nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 07.10.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) A nie możesz szafek ustawić w "U", może nawet ewentualnie "wyjechać" trochę na pokój(wzdłuż ściany B o ile dobrze odczytuję Twój rysunek)? Masz szerokość ok. 220cm więc między szafkami byłaby przestrzeń ok.100cm - dla jednej osoby powinno wystarczyć. Przykładowo: Na wprost jest zlew i zmywarka, po bokach szafki narożne 60x120cm oraz lodówka i szuflady pod płytą dwupalnikową. Edytowane 7 Października 2016 przez alicyja dodane wizualki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezk 07.10.2016 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 (edytowane) Nie chcę robić w kształt U, bo jednak trochę ciasno będzie. Postanowiłem wyjechać minimalnie do salonu, zrobiłem dużo więcej blatu przez rezygnację z piekarnika i mikrofali w słupku i przeniosłem się na drugą ścianę. Aktualnie rzut z góry wygląda tak (na zielono zaznaczyłem sobie gniazdka nad blatem): http://images81.fotosik.pl/67/70b85a9fd1c8d821.png Szafka narożna, niżej jakieś szuflady i szafka.Obok zlewu wąziutkie cargo (20 cm) na olej, itp. Ewentualnie wstawię zamiast niego zlew 80cm zamiast 60 cm.Mikrofala będzie wolnostojąca na blacie w rogu. Lepiej? Edytowane 7 Października 2016 przez bezk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 07.10.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Zlew powinien być przy zmywarce. Płucząc naczynia i wkładając je do zmywarki chlapiesz sobie po całej kuchni. Zaproponowany układ jest mało poręczny. Poczytaj o trójkącie roboczym. Kuchnia naprawdę nie jest aż tak mała. Nie rezygnowałabym z U, bo szkoda miejsca, a odległość między szafkami wygodna do obracania się to 80-120cm. Poza tym wynikający z trójkąta roboczego ciąg powinien być zachowany: lodówka, zlew/ zmywarka, płyta/ piekarnik. Na ustawienie ma wpływ nawet to, czy jesteś prawo ręczny czy lewo. http://2.bp.blogspot.com/-q68T-ATKoOU/Vpotci5KCFI/AAAAAAAAO90/AdGiuXnty9E/s1600/1%2BOCENA.jpg Warto zagłębić temat ergonomii w projektowaniu kuchni jeśli chcesz sam sobie ją poustawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 09.10.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Tu masz przykład szerokości między szafkami z propozycji alicyja.http://img.shmbk.pl/rimgsph/18515_ea948573-0a87-44f4-8451-5d0e7ea0374e_max_900_1200_-kuchnia-styl-skandynawski.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezk 11.10.2016 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ostatecznie zdecydowałem, że zabudowuję do sufitu lewą ścianę. Lodówka + słupek z piekarnikiem, w rogu wnęka na wysokości blatu, na dole szafka narożna, na górze szafka zwykła nad wnęką. Od frontu zmywarka, obok w prawym rogu zlew narożny. Na prawej ścianie płyta bez piekarnika, no i cargo 50 cm na śmieci.Front i prawa strona kończy się na wysokości blatu, bez wysokiej zabudowy. Byłem w kuchni, w której jest metr pomiędzy szafkami w środku i w sumie to komfortowo mogą się minąć tam dwie osoby, więc myślę, że zabudowa w kształcie U się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts