Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie WC w zabudowie do instalacji wodnej

jarek84

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Stoję przed takim oto problemem.

Robię WC w zabudowie kg. Ze ściany wychodzi rura PP ze złączem gwintowanym wewnętrznym. Muszę podłączyć do tej rury zawór od spłuczki Geberit.

Moje pytanie brzmi. Jak/czym najlepiej wykonać takie podłączenie. Znajomy podpowiedział ze najlepiej będzie wykorzystac do tego PEX i na takie rozwiązanie wstępnie sie zdecydowałem. Zakupiłem rure PEX firmy kisan oraz 2 złączki kątowe skręcane USMetrix w OBI.

Zacząlem jednak czytac różne tematy na forum i pojawiają się czasami opinie o cieknących połączeniach PEX a także o tym że USMetrix to chińszczyzna nie warta montowania. Są tez opinie ze przy złączkach zabudowanych najlepiej zastosować złącza zaciskane. Szczerze mówiąc zgłupiałem :bash: i chciałbym zapytać fachowców na forum bo temat jest dla mnie bardzo istotny. Najgorsza rzecz jaką moge sobie wyobrazić to cieknąca rura po wykonaniu zabudowy bez późniejszego do niej dostępu.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc :)

Im bardziej będziesz czytał te internetowe wpisy tym bardziej będziesz się nakręcał i jeszcze ze 3 razy zmienisz opcję.

Normalnie stelaż jest umieszczany przez hydraulika podczas robienia całej instalacji i stosuje się tu rurki PP zgrzewane.

Zgrzewarkę możesz pożyczyć od znajomego lub wypożyczyć np. z Castoramy z tym że jest to dosyć droga sprawa bo żądają kaucję.

Połączenia skręcane PEX co prawda nie są tak pewne jak zaciskane ale można powiedzieć że są one pewniejsze niż źle lub niesolidnie wykonane połączenie zgrzewane a już na pewno każde łączenie nie jest tak pewne jak lita rurka.

Dlatego też zastosuj 2 szt. połączeń skręcanych i się nie przejmuj, bo najgorsze co mógłbyś zrobić to zastosować giętkie rozwiązanie które stosuje się tylko dla połączeń niezabudowanych.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki za odpowiedź :) .. No trochę to tak jest ze w sumie jakiego tematu bym nie zaczął czytać odnośnie jakiegokolwiek obszaru remontu to zazwyczaj

pojawiają się po paru wpisach katastroficzne wizje prowadzonych prac :}

Co do połączenia to zdecydowałem się jednak zostać przy pex przy czym udało mi się zamienić końcówki skręcane na zaciskane. Same końcówki

na wyjściach wkręcę w gwint na nic teflonową. Myślę ze powinno zadziałać jak należy :) choć pewnie skręcane tez by dały rade no ale tak jak kolega napisał .. zaciskane są pewniejsze.

Edytowane przez jarek84