Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - ocieplać pod płytą styrodurem czy nie? Pilne!

tom170

Recommended Posts

Jak nie chcesz izolowac od spodu to po co wogóle chcesz płytę ?

Płyta ma ten wielki plus że pozwola zachować ciągłośc izolacji cieplnej ...

Czy na prawdę uważasz, że zachowanie ciągłości izolacji to jedyny powód dla którego robi się płytę??? Ja robię płytę bo:

- mam wysoki poziom wód gruntowych

- warunki górnicze - tylko nie pisz o ściągach bo to nie do końca takie piękne jak to malują, koledze z gigantycznymi ławami i ściągami dom popękał...

- koszt - przy domu piętrowym uważam, że koszt budowy będzie nieco niższy

płyta to nie miejsce na instalacje.

Mam podobnie jak Ty w projekcie lecz szukam potwierdzenia czy pomysł jest słuszny i nie chodzi tu tylko o oszczędności.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy na prawdę uważasz, że zachowanie ciągłości izolacji to jedyny powód dla którego robi się płytę??? Ja robię płytę bo:

- mam wysoki poziom wód gruntowych

- warunki górnicze - tylko nie pisz o ściągach bo to nie do końca takie piękne jak to malują, koledze z gigantycznymi ławami i ściągami dom popękał...

- koszt - przy domu piętrowym uważam, że koszt budowy będzie nieco niższy

płyta to nie miejsce na instalacje.

Mam podobnie jak Ty w projekcie lecz szukam potwierdzenia czy pomysł jest słuszny i nie chodzi tu tylko o oszczędności.

W duzym skrócie ...

Płyta fundamentowa to nowoczesny , bardzo szybki w budowie , wysoko energooszczędny , bardzo wytrzymały sposób na fundamnety domu ...

Dzięki małej ilości pracy oraz małej ilościi prac ziemnych jest standardem od wielu lat za granicą PL ...

Dzięki temu że jest dużo wytrzymalszy niż zwykłe fundamenty i ma inną konstruckję może być stosowany przy słabych warunkach gruntowych ...

Osobiście nie jestem zwolennikiem dawania wszystkiego w płytę. Może było by trochę taniej , ale znalezienie wykonawcy który by idealnie i super precyzyjnie umieści wszystkie instalacje i idealnie wykonana super wypoziomowaną płytę fundamentową oraz przewidzi wszystko " montaż dużych okien" i itd to nie lada wyczyn ...

Dodatkowo w razie awarii duuuużo łatwiej i duuużo taniej będzie naprawić uszkodzenie w warstwie dodatkowej wylewki niż w fundamencie , tym bardziej że późniejsze "grzebanie" w fundamencie to nie najleszy pomysł ...

Ja bym polecał Ci dać 10cm XPS pod płytą i 10cm EPS100 na płycie ...

U mnie będzie 15cm EPS200 pod płytą i 5cm na płycie.

Ale uważam że bez sensem było by nie dawanie izolacji pod płytą .

Ja bym polecał Ci dać 10cm XPS pod płytą i 10cm EPS100 na płycie ...

U mnie będzie 15cm EPS200 pod płytą i 5cm na płycie.

Ale uważam że bez sensem było by nie dawanie izolacji pod płytą .

Ja zdecydowałem, że właśnie tak zrobię 10cm XPS + 10cm EPS 100 na płytę - czy w praktyce okaże się, że dobrze zrobiłem to wyjdzie po latach.

W płycie będzie szła jedynie kanalizacja, prąd doprowadzimy później z zewnątrz.

Na przyłącz wody również wyprowadzili jakąś rurę na zewnątrz, żeby później przeprowadzić wodę.

Wykonawca zalecił układanie płyt XPS na piasku (stwierdzili, że robienie chudziaka to tylko dodatkowy koszt). Wode gruntową mam na głębokości poniżej 3m (raczej dość głęboko), więc chyba z tym nie powinno być problemu zresztą działka jest w miejsu lekko wzniesionym (sąsiad ma co prawda minimalnie wyżej działkę ale wszystkie pozostałe w okolicy są poniżej mojej).

Mam pytanie jakie powinny być warstwy pod płytą.

Wykonawca sugerował gdzieś folię w 2 miejscach - muszę jeszcze z nim porozmawiać.

Czy taka kolejność warstw od gruntu jest ok :

* utwardzony piasek

* folia budowlana czarna gruba na zakładkę

* XPS 10cm

* zbrojenie

* beton

Rozmawiałem z wykonawcą warstwy będą jak powyżej. Dodatkowo wokoło płyty na zewnątrz styroduru będzie folia kubełkowa (chyba po to by zabezpieczyć styrodur przed ewentualnym uszkodzeniem).

Edytowane przez tom170

Wykonawca zalecił układanie płyt XPS na piasku (stwierdzili, że robienie chudziaka to tylko dodatkowy koszt).

Wykonawca sugerował gdzieś folię w 2 miejscach - muszę jeszcze z nim porozmawiać.

Rozmawiałem z wykonawcą warstwy będą jak powyżej. Dodatkowo wokoło płyty na zewnątrz styroduru będzie folia kubełkowa (chyba po to by zabezpieczyć styrodur przed ewentualnym uszkodzeniem).

Jakoś kolego wydaje mi się że wykonawca rządzi u Ciebie na budowie.

Tak z doświadczenia, to złe podejście. Wykonawca może mieć doświadczenie w budowie, a nie w eksploatacji.

Ewentualne "oszczędności" najlepiej uzgadniać z konstruktorem płyty i może z kierownikiem budowy o ile nie zna się z wykonawcą.

Wykonawca realizuje projekt,...........no chyba że jest projektantem tej płyty również.

Jest chyba 260 cm, 31 cm to strop + podłoga poddasza, 16 cm to strop

2,6m to nisko na parterze, bo jak zwiększysz ocieplenie o 5 cm + ewentualnie sufity podwieszane to może wyjść około 2,5

Link do zdjęcia projektu

Wydaje mi się 31 to strop z podłogą piętra a 260 + 16 to wysokość parteru, poprostu z prawej strony rysunku jest jakiś podciąg i te 16cm to podciąg "wystaje z sufitu". Przez to, że jest niżej tak dziwnie zaznaczone są wysokości.

Zatem zwiększenie izolacji wewnątrz o 5 cm to chyba będzie OK. Powinno wyjść 270cm wysokości.

Edytowane przez tom170

Wywal folię kubełkową, to nieporozumienie. Niby co mogłoby "uszkodzić XPS"

Folia pod XPS też niepotrzebna

Czy ja dobrze zrozumiałem,że kanalizację masz "w płycie" ?

Czy "pod płytą" ?

Kanalizacja pod płytą w warstwie piachu ale oczywiście musi przejść przez płytę, żeby dało się podłączyć w domu :)

Zastanawia mnie jeszcze - czy powinenem zabezpieczyć styrodur jakoś przed gryzoniami pokroju (krety, myszy).

O ile z lewej strony domu płyta minimalnie będzie wystawać z gruntu to z prawej strony domu będzie trochę większy problem bo jest mały spad na działce i płyta może z 30-40 cm będzie wystawać ponad grunt (pisząc grunt to oczywiście warstwa piachu bo humus został zdjęty).

Czy powinenem jeszcze przed zimą cały styrodur zasypać piaskiem - czy zostawić to na zimę a może przesmarować klejem i na to siatka?

Styrodur na opasce jest wokpany w piach łącznie ok 90cm (30cm grubość płyty + podsypka piasku + grunt macierzysty piasek) - teraz pytanie jak to zabezpieczyć przed gryzoniami? Raczej część wierzchnią, która wystaje ponad grunt rodzimy.

Edytowane przez tom170

Zastanawia mnie jeszcze - czy powinenem zabezpieczyć styrodur jakoś przed gryzoniami pokroju (krety, myszy).

O ile z lewej strony domu płyta minimalnie będzie wystawać z gruntu to z prawej strony domu będzie trochę większy problem bo jest mały spad na działce i płyta może z 30-40 cm będzie wystawać ponad grunt (pisząc grunt to oczywiście warstwa piachu bo humus został zdjęty).

Czy powinenem jeszcze przed zimą cały styrodur zasypać piaskiem - czy zostawić to na zimę a może przesmarować klejem i na to siatka?

Styrodur na opasce jest wokpany w piach łącznie ok 90cm (30cm grubość płyty + podsypka piasku + grunt macierzysty piasek) - teraz pytanie jak to zabezpieczyć przed gryzoniami? Raczej część wierzchnią, która wystaje ponad grunt rodzimy.

Informacji na temat zewnętrznego wykończenia styroduru nie ma w dokumentacji projektowej ?