buddookan 10.10.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) Dom z lat 80. W każdym gniazdku i kontakcie mam 3 kable ( miedziane,identyczne) 2 fazowe, 1 zero. 1)Po co są 2 fazy ? Nie wystarczy jedna ? 2) Po co też są 2 fazy w kontaktach ? Czy to kiedyś jakiś standard był ? 3) Czy w latach 80' uziemienie nie było standardem ? 4) Czy dobry elektryk przy wymianie tablicy elektrycznej jest w stanie zrobić z jednej fazy kabel uziemienia ? Edit: Mój błąd - w gniazdku jest tylko 1 faza. Edytowane 10 Października 2016 przez buddookan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Coś tu ktoś cygani.ad 1/2 - nie ma i nie powinno być dwóch faz w gnieździe czy wyłącznikuad 3 - tak jak teraz, ochrona przeciwporażeniowa była realizowana poprzez zerowanie lub uziemianie (dzisiejsze układy sieciowe TN, TT )ad 4 - dobry elektryk zrobi wszystko, w miarę możliwości, dodatkowo przeprowadzi pomiary i sporządzi protokół.Ale na pewno nie zrobi kabla uziemienia z jednej fazy. Nie ta nomenklatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.10.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 buddookan na jakiej podstawie twierdzisz że są tam dwa fazowe? I ciekawe kto te gniazda z bolcem wiszącym w powietrzu zakłądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buddookan 10.10.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Coś tu ktoś cygani. ad 1/2 - nie ma i nie powinno być dwóch faz w gnieździe czy wyłączniku Jest możliwość że się mylę, lub coś źle rozumiem, ale dlaczego w każdym gniazdku jeden kabel mam niepodłączony. ( po co on miałby być ) ps. Jutro sprawdzę jeszcze raz, ale z tego co pamiętam na 2 świeci się próbówka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 He, he - jaka próbówka ?Dlaczego jedna żyła przewodu nie podłączona ? Proszę zapytać instalatora !Pewnie był nim murarz tynkarz akrobata. PS. A żyła ochronna PE służy do podłączenia zacisku ochronnego gniazda (potocznie - bolca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buddookan 10.10.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Panowie - namieszałem.Właśnie rozkręciłem parę innych gniazdek i widzę że tylko jeden przewód to faza. 3 jest podłączony do bolca wiec to pewnie uziemienie.Bije sie w pierś . Byłem przekonany że są 2 fazy bo tak mi próbówka pokazywała przy podłączeniu lampy. Być może coś we włączniku było źle podłączone ? W jednej z lamp podłączyłem dwa takie "fazowe" kable w wejścia obok siebie . Lampa podziałała tydzień aż żarówka eksplodowała. Wiem że z prądem nie ma żartów, ale bez jaj żebym nie umiał gniazdka i lampy złożyć.Gdyby sie jeszcze komuś chciało mi wyjaśnić : Czy ten 3 przewód niepodłączony to uziemienie ?Czy w jakiś prosty sposób można rozróżnić uziemienie od zera ?Czym grozi pomieszanie uziemienia z zerem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Czy ten 3 przewód niepodłączony to uziemienie ? Niestety, prace z podłączaniem tego typu osprzętu wiążą się również z użyciem mierników. Dlatego na forum nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jaką funkcję może pełnić żyła nie podłączona. Trzeba ją zidentyfikować. Czy w jakiś prosty sposób można rozróżnić uziemienie od zera ? Miernikiem do pomiaru impedancji pętli zwarcia, ale mając informację o układzie sieci zasilającej tę instalację. Czym grozi pomieszanie uziemienia z zerem ? Niczym, ale ... jak wyżej - konieczna znajomość układu sieciowego zasilania tej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buddookan 10.10.2016 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Dzięki. Przynajmniej sie dowiedziałem że jest szansa że nie będe musiał kiedyś kłuć całego domu żeby mieć uziemienie w gniazdkach.Teraz pozostaje mi tylko znaleźć dobrego elektryka, który przy wymianie tablicy elektrycznej pooznacza mi który przewód jest który. Dziwne że przy budowie nie korzystano z kolorowych przewodów albo chociażby nie znaczono ich długopisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Wcale nie dziwne.Przewody były oznakowywane w inny sposób.Na przykład przewody wtynkowe o izolacji i powłoce zewnętrznej z polwinitu typu DYt, ADYt, FDYt miały budowę charakterystyczną, z odsunętą jedną żyłą od pozostałych. Zapraszam do PN-68/E-90060.Odpowiednikiem współczesnym jest np. YDYt.Należy pamiętać o tamtych czasach i uwarunkowaniach w dobie radosnego socjalizmu, by zrozumieć, na co polski przemysł i technologia mogły sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.10.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 I jeszcze jedno " próbówka" to nie miernik i czasami można się zdziwić, to że świeci nie znaczy czasami to co ma znaczyć a czasami nie świeci tam gdzie powinna;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 14.10.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Wiem że z prądem nie ma żartów, ale bez jaj żebym nie umiał gniazdka i lampy złożyć. No maiłem już takiego co gniazdka umiał założyć. Podłączył przewód fazowy pod zacisk ochronny gn. chciałbym zobaczyć jego minę jak go jeb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Pewnie to był Czesio spod budki z czerwonym nosem.Takich omijać z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 21.10.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 nie nie. to sam inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts