Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3 kable w gniazdkach. 2 fazowe. Da się z jednego zrobić uziemienie ?

Recommended Posts

Dom z lat 80.

W każdym gniazdku i kontakcie mam 3 kable ( miedziane,identyczne)

2 fazowe, 1 zero.

1)Po co są 2 fazy ? Nie wystarczy jedna ?

2) Po co też są 2 fazy w kontaktach ? Czy to kiedyś jakiś standard był ?

3) Czy w latach 80' uziemienie nie było standardem ?

4) Czy dobry elektryk przy wymianie tablicy elektrycznej jest w stanie zrobić z jednej fazy kabel uziemienia ?

IMG_20161010_203752.jpggniazdko.jpg

Edit: Mój błąd - w gniazdku jest tylko 1 faza.

IMG_20161010_203752.jpg

gniazdko.jpg

Edytowane przez buddookan

Coś tu ktoś cygani.

ad 1/2 - nie ma i nie powinno być dwóch faz w gnieździe czy wyłączniku

ad 3 - tak jak teraz, ochrona przeciwporażeniowa była realizowana poprzez zerowanie lub uziemianie (dzisiejsze układy sieciowe TN, TT )

ad 4 - dobry elektryk zrobi wszystko, w miarę możliwości, dodatkowo przeprowadzi pomiary i sporządzi protokół.

Ale na pewno nie zrobi kabla uziemienia z jednej fazy. Nie ta nomenklatura.

Coś tu ktoś cygani.

ad 1/2 - nie ma i nie powinno być dwóch faz w gnieździe czy wyłączniku

Jest możliwość że się mylę, lub coś źle rozumiem, ale dlaczego w każdym gniazdku jeden kabel mam niepodłączony. ( po co on miałby być )

ps. Jutro sprawdzę jeszcze raz, ale z tego co pamiętam na 2 świeci się próbówka,

Panowie - namieszałem.

Właśnie rozkręciłem parę innych gniazdek i widzę że tylko jeden przewód to faza. 3 jest podłączony do bolca wiec to pewnie uziemienie.

Bije sie w pierś . Byłem przekonany że są 2 fazy bo tak mi próbówka pokazywała przy podłączeniu lampy. Być może coś we włączniku było źle podłączone ? W jednej z lamp podłączyłem dwa takie "fazowe" kable w wejścia obok siebie . Lampa podziałała tydzień aż żarówka eksplodowała.

Wiem że z prądem nie ma żartów, ale bez jaj żebym nie umiał gniazdka i lampy złożyć.

Gdyby sie jeszcze komuś chciało mi wyjaśnić :

Czy ten 3 przewód niepodłączony to uziemienie ?

Czy w jakiś prosty sposób można rozróżnić uziemienie od zera ?

Czym grozi pomieszanie uziemienia z zerem ?

Czy ten 3 przewód niepodłączony to uziemienie ?

Niestety, prace z podłączaniem tego typu osprzętu wiążą się również z użyciem mierników.

Dlatego na forum nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jaką funkcję może pełnić żyła nie podłączona. Trzeba ją zidentyfikować.

Czy w jakiś prosty sposób można rozróżnić uziemienie od zera ?

Miernikiem do pomiaru impedancji pętli zwarcia, ale mając informację o układzie sieci zasilającej tę instalację.

Czym grozi pomieszanie uziemienia z zerem ?

Niczym, ale ... jak wyżej - konieczna znajomość układu sieciowego zasilania tej instalacji.

Dzięki. Przynajmniej sie dowiedziałem że jest szansa że nie będe musiał kiedyś kłuć całego domu żeby mieć uziemienie w gniazdkach.

Teraz pozostaje mi tylko znaleźć dobrego elektryka, który przy wymianie tablicy elektrycznej pooznacza mi który przewód jest który.

Dziwne że przy budowie nie korzystano z kolorowych przewodów albo chociażby nie znaczono ich długopisem.

Wcale nie dziwne.

Przewody były oznakowywane w inny sposób.

Na przykład przewody wtynkowe o izolacji i powłoce zewnętrznej z polwinitu typu DYt, ADYt, FDYt miały budowę charakterystyczną, z odsunętą jedną żyłą od pozostałych. Zapraszam do PN-68/E-90060.

Odpowiednikiem współczesnym jest np. YDYt.

Należy pamiętać o tamtych czasach i uwarunkowaniach w dobie radosnego socjalizmu, by zrozumieć, na co polski przemysł i technologia mogły sobie pozwolić.