Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sypialnia z garderoba...Jaki metraz?

BubkiDwa

Recommended Posts

Przede wszystkim - zależy ci na takim konkretnie układzie? Na dwóch osobnych garderobach?

Ile macie ubrań?

Czy będziecie tam przechowywać też pościel, ręczniki, torby?

Bo to jest spotykane rozwiązanie, ale zajmuje o wiele więcej miejsca niż klasyczne układy z jednym wejściem.

Nie wiem czy masz jakieś ograniczenia powierzchniowe, finansowe?

Nie zależy mi na takim układzie. Dlatego pomyślałam o jednym wejściu tylko. Teraz mamy 5 półek i komodę i jeden drążek wiszących ciuchów. Wsio, wiec na nasze rzeczy nie musi być dużo miejsca. Zapewne jakieś kłamstwa dojdą, chociaż planuje pralnię i suszarnie i jak się da to tam trzymać czyste pościele i ręczniki. Sypialnia max. 11 metrów plus ta garderoba.

http://images82.fotosik.pl/77/ab086f97be04f937.jpg

Przy czym szerokość pokoju zależy od wybranego/planowanego modelu łóżka. Założyłam na rysunku materac 160-180 cm.

Przejścia po obu stronach łóżka moim zdaniem takie minimum wygodne to 80 cm. Można węższe, ale już grozi uderzeniem się kolanem o ramę.

Między ścianą a łóżkiem 120-150 cm, zależnie czy chcesz coś ustawić przy ścianie czy nie.

W garderobie przestrzeń między półkami lub wieszakami to min. 100 cm.

jak chcesz w garderobie ustawić stół do prasowania to szerzej lub pod ścianą.

Edytowane przez Elfir

w szufladach o głębokości 60 cm układasz w dwóch rzędach.

To od ciebie zależy czy wolisz głębsze czy płytsze.

Dużo potrzebujesz tych szuflad? Bo jak tylko na bieliznę, rajstopy to chyba starczy ta komoda naprzeciw łóżka?

Ja mam garderobę złożoną z półek i drążków systemu elfa i do tego dołem komody Malm z Ikea.