kfwk 11.10.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Witam serdecznie, Mam pytanie do szanownych forumowiczów, którzy etap remontu maja już za sobą lub są w jego trakcie. Jestem w posiadaniu domu po babci z roku 75 - typowa kostka z dobudowaną klatką schodową (piwnice, parter, strych). Dom odwodniony ogólnie w stanie bdb jak na te lata - okna w większości plastikowe (2 letnie). Do domu doprowadzona jest kanalizacja, wodociąg, gaz. Na budynek nie miałem w ogóle planów więc zatrudniłem architekta, który przeprowadził inwentaryzację wnętrz na która obecnie czekam. W domu chciałbym: - zaadaptować strych na powierzchnię mieszkalną (podwyższyć lekko strych, wylać wieniec i zmienić dach) - zamurować jedne z drzwi wejściowych - zamurować jedno okno a dwa inne poszerzyć - wyburzyć jedną z ścian działowych, żeby połączyć dwa pomieszczenia - wymienić instalację elektryczną - wymienić instalację grzewczą - wykonać elewację zewnętrzną Cała reszta prac to typowy remont, wymiana i ocieplenie podłogi, nowe tynki, wymiana futryn. Architekt proponuje mi projekt konstrukcyjny przebudowy domu (dach, projekt poddasza, projekt parteru z poszerzeniem tych okien) za 7000 zł. Do tego dochodziłby: Projekt instalacji elektrycznej: 1000 zł Projekt instalacji grzewczej: 1000 zł Projekt instalacji sanitarnej: 1000 zł Łącznie za pełen projekt przebudowy z projektami instalacji 10 tyś zł. I tak się zastanawiam czy nie popłynąłem za bardzo z tymi wszystkimi projektami. Rozumiem, że co do konstrukcji dachu czy zmiany wymiaru okien itp. trzeba to wszystko przeliczyć ale czy konieczne jest wykonywanie projektu wszystkich instalacji - na forum niektórzy pisali o projektach poddasza i przebudowy dachu po 3 - 4 tyś, tutaj mam 7 ale drugi architekt z którym się kontaktowałem wycenił podobnie. Zastanawiam czy się za bardzo nie przejmuję bo sąsiad wymieniając wszystkie instalacje zatrudnił po prostu elektryka i gościa od co, którzy przyjechali i zrobili mu instalację po tym jak pokazał gdzie chce mieć gniazdka, włączniki i grzejniki a dokumentację zrobił sobie fotograficznie gdzie jest jaka puszka itp bez jakiś szczególnych projektów, szwagier instalację zrobił sobie sam a elektryk przyjechał sprawdził czy wszystko jest ok, podbił i zatwierdził. Tak na prawdę co przy takich zakresie przebudowy jest mi niezbędnie potrzebne a co mógłbym sobie darować? Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 nie trzeba indywidualnych szczegółowych projektów instalacji.Jesli jednak instalacja grzewcza obejmuje gaz, to konieczny jest projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts