Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont - Inwentaryzacja, projekt budowlany

kfwk

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam pytanie do szanownych forumowiczów, którzy etap remontu maja już za sobą lub są w jego trakcie. Jestem w posiadaniu domu po babci z roku 75 - typowa kostka z dobudowaną klatką schodową (piwnice, parter, strych). Dom odwodniony ogólnie w stanie bdb jak na te lata - okna w większości plastikowe (2 letnie). Do domu doprowadzona jest kanalizacja, wodociąg, gaz. Na budynek nie miałem w ogóle planów więc zatrudniłem architekta, który przeprowadził inwentaryzację wnętrz na która obecnie czekam.

W domu chciałbym:

- zaadaptować strych na powierzchnię mieszkalną (podwyższyć lekko strych, wylać wieniec i zmienić dach)

- zamurować jedne z drzwi wejściowych

- zamurować jedno okno a dwa inne poszerzyć

- wyburzyć jedną z ścian działowych, żeby połączyć dwa pomieszczenia

- wymienić instalację elektryczną

- wymienić instalację grzewczą

- wykonać elewację zewnętrzną

Cała reszta prac to typowy remont, wymiana i ocieplenie podłogi, nowe tynki, wymiana futryn.

Architekt proponuje mi projekt konstrukcyjny przebudowy domu (dach, projekt poddasza, projekt parteru z poszerzeniem tych okien) za 7000 zł.

Do tego dochodziłby:

Projekt instalacji elektrycznej: 1000 zł

Projekt instalacji grzewczej: 1000 zł

Projekt instalacji sanitarnej: 1000 zł

Łącznie za pełen projekt przebudowy z projektami instalacji 10 tyś zł.

I tak się zastanawiam czy nie popłynąłem za bardzo z tymi wszystkimi projektami. Rozumiem, że co do konstrukcji dachu czy zmiany wymiaru okien itp. trzeba to wszystko przeliczyć ale czy konieczne jest wykonywanie projektu wszystkich instalacji - na forum niektórzy pisali o projektach poddasza i przebudowy dachu po 3 - 4 tyś, tutaj mam 7 ale drugi architekt z którym się kontaktowałem wycenił podobnie.

Zastanawiam czy się za bardzo nie przejmuję bo sąsiad wymieniając wszystkie instalacje zatrudnił po prostu elektryka i gościa od co, którzy przyjechali i zrobili mu instalację po tym jak pokazał gdzie chce mieć gniazdka, włączniki i grzejniki a dokumentację zrobił sobie fotograficznie gdzie jest jaka puszka itp bez jakiś szczególnych projektów, szwagier instalację zrobił sobie sam a elektryk przyjechał sprawdził czy wszystko jest ok, podbił i zatwierdził.

Tak na prawdę co przy takich zakresie przebudowy jest mi niezbędnie potrzebne a co mógłbym sobie darować?

Dziękuję za pomoc!:)