MarysiaMarysia 11.10.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Co można z tym zrobić? Dzisiaj człowiek ze szpadlem przekopywał mój ogródek. W dużej części wykopał żółty piasek i gruz ceglany oraz betonowy. Grube kawałki wybrał ale drobnica została. Także piasek. To pozostałości po budowie dewelopera. Czy przesiewać ziemie aby ją oczyścić? Czy ją wykopać i uzupełnić braki dobrą ziemią? Czy ten żółty pach jakoś z czasem zlasuje się z ziemią? Czy ta zanieczyszczona ziemia będzie miła wpływ na jakość pozostałej ziemi w ogródku? Czy w takiej ziemi z czasem wytworzy się próchnica? Czy też budowlane zanieczyszczenia nie nadają się do zagospodarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No to masz humus czy piasek? Jaka jest oryginalna gleba na działce? Glinie piasek nie przeszkodzi, wręcz pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 11.10.2016 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No to masz humus czy piasek? Jaka jest oryginalna gleba na działce? Glinie piasek nie przeszkodzi, wręcz pomoże. tak, rozmawialiśmy tutaj na forum o glinie i wiem, ze glina nie jest tragedią. A co mam to już opisuję: deweloper na pytanie, jaką mam ziemię odpowiedział, że to naturalny humus a wiec warstwa ziemi zdjęta przed budową i nawieziona z powrotem po wybudowaniu domu i wydzieleniu ogródków. Ale to jest wielki kit bo oprócz polnych kamieni człowiek który kopał dzisiaj mój ogródek wykopał także cegły, kawałki betonu, drobnicę betonową i ceglastą no i ten nieszczęsny piasek. A wiec mam taki dziwny humus i nie wiem co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 pewnie zakopano wszystkie śmieci.Pytanie jaka jest oryginalna gleba na działce, a nie co deweloper zdjął z wierzchu. Humus akurat to nie typ gleby ale jedna z jej warstw. Jego grubość jest jednym wskaźników żyzności.Krzewom i drzewom drobny gruz w ziemi nie przeszkadza. pod trawnik te 10 cm z wierzchu dobrze jest ładnie oczyścić, żeby trawa rosła równomiernie i w przyszłości kosiarka nie haczyła o jakieś wystające kawałki gruzu czy kamieni. Sam piasek używany do budowy jest zwykle dość jałowy. Nie wiem ile tego masz, jakiej grubości warstwa. Jak niewielka to wymiesza się z czasem z ziemią. Ale jeśli masz pod tym humusem glebę składającą się ze żwiro-piasków to problemem będzie szybkie wysychanie gleby i wypłukiwanie składników pokarmowych wgłąb profilu glebowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts