Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Strzeliłeś sobie sam w kolano.Dajesz artykuł jako lekturę.No ja robię błędy czasami i jak mi je adwersarz wytyka przepraszam i poprawiam.Ty już przechodzisz sam siebie tylko dziw bierze ,że jeszcze tego nie dostrzegli kapłani wyższego sortu FM.Twierdzę ,że nadal wypisujesz głupoty.Pisałem to wyżej.

hehe, czyli znowu o literówkach, a o meritum sprawy ZERO. Nie przepraszam. WIELKIE ZERO.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisałem Ci co robi i jaki wpływ na środowisko ma Twoja fotowoltanika. Jest artykuł kilka postów wcześniej.
No i przecież zgoda. Produkcja 1KWp panelu PV generuje 400kg CO2. A ten panel wyprodukuje w swoim życiu ze 20MWh prądu w tym kraju. Żeby taką ilość energii wyprodukować z elektrowni węglowej w Polsce, trzeba by wygenerować 0,92 * 20 = 18400kg CO2.

400kg vs 18400kg

Ty pewnie nie zauważysz różnicy tylko się czepisz jakiej literówki. Pewnie jakąś zrobiłem, szybko czasem piszę, przyznaję bez bicia :-(

...a jak napisałem "biedra" to głupiego udawał.

Biedra nie jest literówka tylko rozmyślne przekręcenie nazwy.

Ale rozumiem, z pokorą przyjmuję krytykę. Żeby Was nie drażnić, obiecuję poprawę i zwracanie większej uwagi na błędy.

Może cud się stanie i zaczniecie dyskutować w temacie i ważnych rzeczach zamiast odwracać kota ogonem literówkami.

Czyli dla Ciebie (mapka też z Twojego linku) w Polsce tak bardzo "świeci" bo palimy 2x mniej w kominkach, niż w Finlandii?

Ech, ile to razy trzeba tłumaczyć. Ciężka praca. Jedyny wniosek, to taki, że drewno (abstrahując od pozytywnej prawie zerowej emisji CO2) to paliwo syfiaste skoro 30% z 5mln Finów robi coś takiego.

Polska świeci głównie z powody wungla. Ale Finów jest 7,5 raza mniej niż Polaków na podobnym terenie.

Zakładam, że bogaty i świadomy naród pali możliwie poprawnie tym drewnem. Gdyby nawet cały wungiel z PL zniknał, to sytuacja będzie wyglądała pewnie gorzej niż w Finlandii, skoro jest nas 7x więcej na takim samym terenie a te kilkanaście procent ludzie drewno hajcuje.

Nemiec, Francuz nie pali w kominkach w 30%. Wiec im tak punktowo mapa nie świeci wokół siedzib ludzkich.

Północ Włoch pali w kominkach. Prawda że widać?

No i przecież zgoda. Produkcja 1KWp panelu PV generuje 400kg CO2. A ten panel wyprodukuje w swoim życiu ze 20MWh prądu w tym kraju. Żeby taką ilość energii wyprodukować z elektrowni węglowej w Polsce, trzeba by wygenerować 0,92 * 20 = 18400kg CO2.

400kg vs 18400kg

Ty pewnie nie zauważysz różnicy tylko się czepisz jakiej literówki. Pewnie jakąś zrobiłem, szybko czasem piszę, przyznaję bez bicia :-(

Nie kolego czepiam się tego ,że wrzuciłeś mnie do wora z bezmózgowcami,anty palaczami w kominkach.Palę w kominku w sezonie grzewczym ale jak mam w domu odpowiednia temp. bo z podłogówki inaczej to wygląda jak kocioł gazowy panuje nad tym i zbierając parametry do kupy w automacie reguluje temperaturą to KZPŁW milczy ale jest w pogotowiu.Nie jaram bezmyślnie tylko dla przyjemności i dla podniesienia komfortu cieplnego jeśli sytuacja tego wymaga.No i są jeszcze przyjemności.Ja w salonie kotłowni jadam ,piję spotykam się z przyjaciółmi ,oglądam TV,gram na konsoli,słucham muzyki itp , a Ty co w robisz w np.pompowni?

Nie kolego czepiam się tego ,że wrzuciłeś mnie do wora z bezmózgowcami,anty palaczami w kominkach.Palę w kominku w sezonie grzewczym ale jak mam w domu odpowiednia temp. bo z podłogówki inaczej to wygląda jak kocioł gazowy panuje nad tym i zbierając parametry do kupy w automacie reguluje temperaturą to KZPŁW milczy ale jest w pogotowiu.Nie jaram bezmyślnie tylko dla przyjemności i dla podniesienia komfortu cieplnego jeśli sytuacja tego wymaga.No i są jeszcze przyjemności.Ja w salonie kotłowni jadam ,piję spotykam się z przyjaciółmi ,oglądam TV,gram na konsoli,słucham muzyki itp , a Ty co w robisz w np.pompowni?

Nie, nie czepiasz się :-(

"Mam jaja i nadal twierdzę ,że kłamiesz ,napisałeś to to i bardzo skompromitowałeś się fotowoltaniką ". Ja tych jaj nie widzę. Zarzuciłeś mi, że coś o Tobie napisałem. Od 10 stron nie chcesz pokazać gdzie to napisałem, tylko nawijasz o swojej diecie, oglądaniu TV i piciu.

Jakiej muzyki, jaki TV. Mu tu o spalaniu paliw stałych piszemy. Co ma piernik do wiatraka?

Ech, marzy mi się, że dożyje sytuacji, że niktspecjalny raz się tematu będzie trzymał.

A że wrzucam Cię do jednego wora? Każdego spalacza paliw stałych który to robi a ma w zasięgu ręki i portfela czyste paliwa, wrzucam do tego samego wora.

Edytowane przez Jastrząb

Nie, nie czepiasz się :-(

"Mam jaja i nadal twierdzę ,że kłamiesz ,napisałeś to to i bardzo skompromitowałeś się fotowoltaniką ". Ja tych jaj nie widzę. Zarzuciłeś mi, że coś o Tobie napisałem. Od 10 stron nie chcesz pokazać gdzie to napisałem, tylko nawijasz o swojej diecie, oglądaniu TV i piciu.

Jakiej muzyki, jaki TV. Mu tu o spalaniu paliw stałych piszemy. Co ma piernik do wiatraka?

Ech, marzy mi się, że dożyje sytuacji, że niktspecjalny raz się tematu będzie trzymał.

A że wrzucam Cię do jednego wora? Każdego spalacza paliw stałych który to robi a ma w zasięgu ręki i portfela czyste paliwa, wrzucam do tego samego wora.

Szybko Ci przypomnę powiedzenie Twoje."Nie będę kotłowni w salonie robił , a Ty inteligentny inaczej nie zrozumiałeś tekstu pisanego więc idąc Twa myślą w salonie - kotłowni własnie będę oglądał foty z wakacji (Włochy 20188) .Wkleję fotki bo napalę sobie może będą jakieś riki tiki :) , wieczorem przy lampce wina w kotłowni.Swoja drogą Ty w kotłowni-pompowni nie masz tak jak ja.:):bash:

Edytowane przez niktspecjalny

Poczekaj Jastrząb, jak prąd pójdzie do góry o 60% jak prognozują analitycy, to rura Ci zmięknie.

Oj przestań. Nasz forumowy guru wie lepiej jakie będą podwyżki. Poczytaj.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7723262&viewfull=1#post7723262

Tchórzewski twierdzi, że „nie powinien”. Jeżeli będzie więcej to dofinansują. Prezes Tauron-a stwierdził, że podwyżki "wezmą na siebie". Bando znów apeluje, by nie przerzucać ich na MSP. Zobaczymy. Zresztą jest już w przygotowaniu nowa ustawa,, której m. in. prezesa URE ma powoływać minister w ME.

Poczekaj Jastrząb, jak prąd pójdzie do góry o 60% jak prognozują analitycy, to rura Ci zmięknie.

NIC mi nie zmięknie, spokojna Twoja!

Ja nie wiem, czy Wy rozmyślnie ignorujecie rzeczy które wielokrotnie pisałem, czy zaczadzieli od tych kominków i macie problemy z zapamiętywaniem prostych przekazów.

1. Na ogrzewanie zużywam poniżej 2000KWh prądu na zimę. Głównie w taniej taryfie. "Weź Jasiu kajet i porachuj....." Mnie się tak ręce ze strachu przed podwyżkami trzęsą, że nie dam rady policzyć.

2. Aktualnie wieszam na dachu panele PV, które powinny pokryć 100% mojego zapotrzebowania na wszelaką energie w domu: CO, CWU, gotowanie, świecenie, podlewanie, oglądanie, wentylowanie.

Niech se drożeje :-)

Edytowane przez Jastrząb

Szybko Ci przypomnę powiedzenie Twoje."Nie będę kotłowni w salonie robił , a Ty inteligentny inaczej nie zrozumiałeś tekstu pisanego więc idąc Twa myślą w salonie - kotłowni własnie będę oglądał foty z wakacji (Włochy 20188) .Wkleję fotki bo napalę sobie może będą jakieś riki tiki :) , wieczorem przy lampce wina w kotłowni.Swoja drogą Ty w kotłowni-pompowni nie masz tak jak ja.:):bash:

Ciąglę marzę, że kiedyś napiszesz coś ze znakami przystankowi, tak żeby można było zrozumieć przekaz. Bo powyższe to zwyczajowy Twój nieskoordynowany słowotok, o wszystkim tylko nie o temacie wątku.

P.S. Ja nie mam kotłowni.

Ten sam minister co 3 lata temu twierdził, że nie będzie nowych podatków, że zostanie obniżony VAT na powrót do 22% itd, itp?

Bańki mają to do siebie, że można je do pewnego czasu dmuchać i ukrywać, ale w końcu pęknął. Prąd w hurcie zdrożał kilkadziesiąt procent, a minister mówi, że dla kowalskiego nie podrożeje. Czy jest na sali ciemny lud co nie umie liczyć?

Ten sam minister co 3 lata temu twierdził, że nie będzie nowych podatków, że zostanie obniżony VAT na powrót do 22% itd, itp?

Bańki mają to do siebie, że można je do pewnego czasu dmuchać i ukrywać, ale w końcu pęknął. Prąd w hurcie zdrożał kilkadziesiąt procent, a minister mówi, że dla kowalskiego nie podrożeje. Czy jest na sali ciemny lud co nie umie liczyć?

I tu muszę się z Tobą zgodzić.