Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Proszę zaprzestać ataków personalnych na moją osobę.Proszę także udowodnić to bez odwoływania mnie do linków.Jest mi to niepotrzebne. Proszę to samemu udowodnić i pokazać nawet wasze tabelki ,wykresy ,że konkretnie Mieszkańcy Bełchatowa mają więcej zanieczyszczeń z lokalnej niskiej emisji.Tylko tyle i aż tyle.

Prośba o odpowiedź na proste pytanie to według Ciebie atak personalny? Ty serio?

Moje pytanie padło wczoraj.

Twoje dzisiaj.

Trzymajmy się jakoś kolejności bo jeszcze wiekszy bałagan tu będzie panował.

Czyli Ty mi odpowiadasz na to proste pytanie ja Ci odpowiadam na Twoje.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piotr jeśli to czytasz proszę pomóż ich naprowadzić na tą odpowiednia drogę w prawidłowym świadomym,poprawnym paleniu w kominku.Ja nie znajduje już sposobu.Oni traktują przymykanie szybra jak jakieś zło konieczne.

Określenie "zło konieczne" oznacza jakiś przymus, potrzebe zrobienia czegoś o niepożądanych skutkach. Np, obcięcie nogi do której się wdała gangrena(zło), żeby przeżyć (konieczność). Przymykanie szybra i związana z tym większa emisja NIE jest żadną koniecznością ale skutki i tak ma złe.

Przecież do prawidłowego spalania prawidłowym paliwem trzeba zdrowego rozsądku,świadomości,wiedzy i praktyki.Przymykanie szybra ma służyć dobrej współpracy odpowiedniej ilości powietrza do spalania.:sick:

Do dobrego spalania jest przede wszystkim potrzebna precyzyjnie dobrana ilość powietrza. Precyzji latami fajczenia drewna nie zastąpisz. Tego się nie da precyzyjnie w kominku ustawić, bo ten z założenia nie ma żadnej sądy mierzącej ilość tlenu w spalinach. Chyba ze mierzysz ilość tlenu i CO w swoich spalinach i na tej podstaie automatyka reguluje podawanie powietrza w trakcie rozpalania oraz reguluje dopływ powietrza po rozpaleniu i rozgrzaniu kominka.

A myślałem, że prąd to Ty z PV robisz a nie z Bełchatowa?

Tak szczegóolnie w zimie kiedy ogrzewam dom, zastanowiles sie zanim to napisales ?

Twoja rezygnacja z paru MWh w skali roku mieszkańcom Bełchatowa nie zrobi totalnie żadnej róznicy, bo od tego elektrowni nie zamknął.

Nie ale to pare kilogramów np. SOx mniej (nie mówiąc o rtęci) , więc ziarnko do ziarnka ....

Dodam ze dawka śmiertelna rtęci dla dorosłego wynosi około 1 do 4 GRAMÓW, Bełchatów wypuścił 3 TONY tylko w ub roku .... .

Ale rezygnacja z tony sfajczonego drewna bezpośrednio pod nosem sąsiadów, zrobiłaby im dramatyczną różnicę w ilości wdychanych pyłów, SOx czy rakotwórczych BePów.

Zapomniał już wyników porównawczych ktore podawałem ? DREWNO jako biomasa wytwarza NAJMNIEJ trujących substancji (zalecam cofnąć się kilka stron wcześniej). Do tego nie wytwarza bardzo trujących metali cięzkich jak włąśnie moja ulubiona rtęć.

Do tego DREWNO jest neutralne dla środowiska, wytwarza tyle CO2 co wchłoneło podczas wzrostu do tego popiół może być wykorzystany jako nawóz. NIe ma żdanego innego materiału który możesz tak spożytkować i który jest odnawialny. Gdybyś zajrzał do wynikow wiedziałbys rownbiez ze prawidłowo spalane DREWNO nie wydziela BeP

No, ale Ty zawsze lubisz patrzeć tylko na wygodny Ci aspekt całości.

No jaaaasne , bo ty zawsze tylko wybierasz te niewygodne aspekty całości .....jedyby sprawiedliwy w okolicy normalnie

Gdzie Ty widziałeś prawidłowo użytkowny kominek?

U mnie , u mojego sąsiada ...

Kominek prądem nie kopie i alarm się nie włącza gdy wkładasz do niego mokre drewno albo przykręcasz dopływ powietrza.

Do pieca weglowego da się więcej syfu włożyć i szyby po tym nie trzeba czyścić.....a spala się idealnie , tylko ten syf z komina ......

Jest to urządzenie grzewcze z definicji najbardziej podatne na zle użytkowanie.

BZDURA

Ale Ty bzdury opowiadasz. Ja nie kupiuje prądu chłopie.

Nie bardzo wiem co chciales napisac , czy KOPIUJE czy KUPUJE - zakładam ze to ostatnie. Zakłedam też że masz instalacje OFF-GRID że NIE potrzebujesz umowy z ZE , tak ?

Bełchatów truje rtęcią, to ja mogę truć pyłami, SOx i BEpami moich sąsiadów jarająć w kominku.

Juz pokazałes ze procesy logiczne są dość trudne , znowu postaram sie najprosciej jak moge : grzać czymś trzeba ale każde ze źródeł wytwarza szkodliwe substancje , i tak sie składa że te kominki spalając DREWNO jako paliwo ODNAWIALNE wytwarzają mniej niż pozostałe bardzo rozpowszechnione źródła (70% to piece weglowe przypomne)

Czepiłeś się tej rtęci, jakby to był tylko JEDYNY problem. Bo tak Tobie wygodniej.

Czepiłem się rtęci bo ona się akumuluje w łańcuchu pokarmowym jest ekstremalnie silną neurotoksyną uszkadzając np. płody ludzkie. Na dodatek jest przykładem jak ZE oszukują na wypuszczanych TOKSYCZNYCH substancjach, no bo skoro oszustwo dotyczyło rtęci to dlaczego nie pozostałych pierwiastków jak KADM, czy np. ARSEN ?

Abys zrozumiał , Bełchatów wypuscił do powietrza więcej w ciągu roku rtęci niz CAŁY Hiszpański przemysł.

Mieszkańcy bełchatowa maja w poiwiretrzu wiecej zanieczyszczeń z lokalnej niskiej emisji niż z elektrowni.

Tiaaaaaa , a świstak siedzi .....

Edytowane przez gogush

Prosta rzecz - elektrownia pracuje cały rok, a przekroczenia jakości powietrza są tylko zimą,

Już Ci wrzucałem ten wykres. Jakoś ciągle nie wyjaśniłeś, czemu najgorsza jakość powietrza nie jest w grudniu i styczniu, kiedy jest najzimniej i grzejemy najbardziej.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=427793

Jak widać w grudniu mamy 51ug a w sierpniu 35. Z tego można wnioskować, że ogrzewanie to tylko 31% PMów.

Odpowiesz mi, to Ci wyśle linka do wojewódzki inspektoratu ochrony środowiska w Łodzi.

Widziałem i sie usmialem , tam wszystko jest ok . Pewnie poprosili Bełchatow aby podali im normy wypuszczanej rtęci , bo przeciez przez wiele lat było ok, dopiero jak zaczeli mierzyc (nie liczyc) ... okazalo sie ze jest słabo ......upsssssss

No ale papier wszystko przyjmie ......

Nie wiem nic na temat - to się wypowiem?!!!

Siadłbyś kiedyś przy jakim kominku i zobaczył JAK on się pali...

Bo głupoty wypisujesz...

.

Adam dajże z nim spokój ......naprawde .....szkoda klawiatury na niego :). on kominka od komina czy od pieca nie odróżnia, dla niego wszystko co dymi to samo zło , no ! chyba ze to daleko od niego wtedy mu nie przeszkadza :lol2:

Dysponent siedzi z klasą, patrzy i zna skład spalin!

Supermen wymientka normalnie.

Tak samo jak dotychczas w Bełchatowie , patrzyli , wzieli kartki zapisali i wyszło im ze rtęci praktycznie nie ma .... normalnie Supermeny Bełchatowskie.... szkoda ze czar prysł jak mierniki zainstalowali ....

Już Ci wrzucałem ten wykres. Jakoś ciągle nie wyjaśniłeś, czemu najgorsza jakość powietrza nie jest w grudniu i styczniu, kiedy jest najzimniej i grzejemy najbardziej.

Za to tu masz rakotwórczy benzopiren w PM10

y4m4FfufZYICw6QKYnjORE2Pz9Vgb7Z9wtDfJR-cTdinq4f-XsUZueeScc3u-YgVzEvhtNW-TUcZeryniGGDOXMbv3AqTGxjFcT90j4oJwGSBD9JJjxuLhUdqL9_-VUOYHfl2dfm1zXG5JAM1tJo86QgDGwjm_lZuRwcmjaK8YahHyu-_xjQKOv8TaNMJNjq3YqFNWE7wWDjs5Vy1GoKGe5vw?width=955&height=264&cropmode=none

Niska emisja powoduje raka (norma to 1 ng/m3). Zaklinanie rzeczywistości nic nie da. Prawda zawsze wypłynie :).

I jeszcze dla tych co nie rozumieja danych ktore podają :

Niska emisja – emisja pyłów i szkodliwych gazów na wysokości do 40 m. Zanieczyszczenia te pochodzą z domowych pieców grzewczych i lokalnych kotłowni węglowych, w których spalanie węgla odbywa się w nieefektywny sposób oraz z transportu spalinowego.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Niska_emisja

i dalej :

"Z wyników badań opublikowanych w 2016 r. przez Instytut Ekonomii Środowiska w Krakowie wynika, że 70% domów jednorodzinnych w Polsce jest ogrzewanych kotłami na węgiel, z tego 80% stanowią najprostsze kotły zasypowe, tak zwane kopciuchy, które są tanie, ale za to charakteryzują się niską efektywnością i wysoką emisją zanieczyszczeń."

Mozna ? Można ! :

"Stosując się do naszych zaleceń nie wytworzysz z kominka toksycznych związków (benzopirenów, lotnych pyłów, itp.), które uwalniają się wraz z dymem, szkodząc nie tylko Tobie, ale i całej okolicy.

Spalanie drewna jest proekologiczne. Drewno to jedna z wielu form biomasy i uznane jest jako odnawialne źródło energii.

Dobry kominek, właściwa obsługa i odpowiednio przygotowane drewno nie ma wpływu na wysokie stężenie rakotwórczych benzopirenów! "

https://www.kominki-godzic.pl/blog/palenie-kominek-ekologiczne-spalanie-bez-smogu/

To tez jest w linkach ktore podawalem wczesniej jesli chodzi o BePy

Powtorze paraftrazujac reklame : KOMINEK ? NIE DLA IDIOTÓW !

No teraz czekam na sposoby ograniczenia wypuszczanej rtęci przez elekrownie :)

:

"Z wyników badań opublikowanych w 2016 r. przez Instytut Ekonomii Środowiska w Krakowie wynika, że 70% domów jednorodzinnych w Polsce jest ogrzewanych kotłami na węgiel, "

I ty chcesz żeby te kopciuchy zamienili na kominki, bo prąd jest 'be', gaz jest 'be' tylko drewno cacy.

Jedyna różnica będzie taka, że zacznie się rabunkowa gospodarka leśna, cena drewna skoczy i nadal wszyscy będziemy się dusili w smogu. I to kto wie czy nie gorszym (tak będzie miał mniej rtęci, ale pozostałości produktów pirolizy w tym rakotwórczych WWA może mieć więcej).

I jeszcze ciekawostki :

"Norwegowie mają tani własny niekomisyjny gaz i tanią zieloną energię z elektrowni wodnych, którymi się ogrzewają. Ale wśród regulacji mówiących, w co musi być wyposażony domek jednorodzinny, mają jedną bardzo mądrą: dom (ogrzewany elektrycznie lub gazowo) musi mieć drugie, zapasowe źródło energii, którym w praktyce jest kominek. Dzięki temu Norwegowie radzą sobie z okresowymi klęskami żywiołowymi i odciążają system energetyczny w szczycie zapotrzebowania unikając blackoutów."

http://biznesalert.pl/wisniewski-smog-naprawde-odpowiadaja-kominki/

Jest tam tez kilka ciekawych informacji

Spokojnie , maja obowiązek od 2020 mierzyć rtęc, teraz NIE MAJĄ obowiązku więc podają z palca (tak jak Bełchatów). Musisz cierpliwie poczekać aż wejdą przepisy żeby to ujawnili.

No to na jakiej podstawie piszesz o problemie z rtęcią z Beĺchatowie, czy w Rybniku ?

Kto ma wiekszy problem z rtęcią ?

Mieszkaniec rybnickiej dzielnicy Kuźnia, mieszkający 1500m od komina, mieszkaniec rybnickiej dzielnicy Boguszowice, okolo 8km od komina, czy mieszkaniec katowickiej dzielnicy Piotrowice, okolo 45km od komina ?

Coś, kiedyś chciałeś udowodnić, przedstawiajac dane dot. ilosci samobojstw, ale slabo to wyszlo, bo zapomniales przeliczyc to na ilość mieszkańców danego województwa.

Ktoś zrobił to za Ciebie, okazalo,sie, ze korelacji nie ma.

Teraz piszesz, o mieszkańsach Bełchatowa, ze "rtęć spada im na głowy"

A konkretnie ile ? W jakiej ilosci na m2 w centum tego miasta ?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=427793

Jak widać w grudniu mamy 51ug a w sierpniu 35. Z tego można wnioskować, że ogrzewanie to tylko 31% PMów.

Wrzuciles, a ja wyjasnilem.

Odszukaj watek i doczytaj.

No to na jakiej podstawie piszesz o problemie z rtęcią z Beĺchatowie, czy w Rybniku ?

Bo w Bełchatowie zmierzyli ..... wróc kilka stron wczesniej podawałem obfite informacje na ten temat. Nie sadze ze w Rybniku jest inaczej. Obcnie emisja metali cięzkich jest ....... obliczana (nie mierzona bo nie maja obowiazku , kilka stron wczesniej tez są informacje , czytales?)

Ktoś zrobił to za Ciebie, okazalo,sie, ze korelacji nie ma.

Tu masz przykladowe zuzycie prądu za 2016 (nie sadze ze te proporcje sie zmienily)

zuzycie.JPG

nie ma korelacji z emisja przez ZE ?

Ile SOx wytwarza Bełchatow sprawdzales ? podpowiem na 1MWh wiecej niz DREWNO z kominka ....

Teraz piszesz, o mieszkańsach Bełchatowa, ze "rtęć spada im na głowy"

A konkretnie ile ? W jakiej ilosci na m2 w centum tego miasta ?

3 TONY (słownie TRZY) tylko w 2018 roku, przez ostatnie 10 lat to mniej wiecej 30 TON , jak myślisz gdzie to spada ?

Edytowane przez gogush