Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Nie jadam drewna. Nie trawi mi się...

MOŻE być nastrzykiwane np ropą czy benzyną.

(Oryginalnie ma terpentynę)

Ile razy pisałem,że z 1kg kurczaka w tej huj.ni EU można 3kg szynki wieprzowej legalnie zrobić?

No to tu - nie wyszło...

Już w 1kg kurczaka było ze 0,3k kurczaka.

6kg trudno zrobić z tego i drogo wypada to do sądu poszli bo... nie zarobili na nas tych 300 tys.

Co my teraz jemy?

Czym się leczymy?

A Wy - pierdoły o tym co się spala...

Spala się wszystko co się pali aby na te kurczaki starczyło!

No i... niech maja nie wiecej jak 60% wody!!!

No, w masie za którą płacimy!

Adam M.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

circa 9tys

Mnie koza kosztowała z 5K zł (razem z kominem, klinkierem na nim i wszystkimi drobiazgami). Komin postawiła i obudowała ekipa, kozę podpiąłem sam. To taniej, niż sam klimatyzator kanałowy (jednostka centralna) bez montażu. A roboty z kanałami po pachy. Jak znajdziesz kogoś, kto Ci to zrobi (materiał z robocizną) za 9K zł to pogratulować - ale na kominek mogłeś też wydać dużo mniej.

Gość mtdeusz

To ja mocniej dorzuczę do pieca.

https://gf24.pl/wydarzenia/kraj/item/680-niemcy-zatruwaja-polakow-swoimi-smieciami

Lepsza utylizacja po Polsku niż szwagier z teściem.

https://www.google.com/amp/s/www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/odpady-pozar-recykling-smieci-opony,36,0,2407972.html%3famp=1

Jak wiadomo dym ze ,,spalania,, wysypisk nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.:bash::bash::bash::bash:

Edytowane przez mtdeusz

Mnie koza kosztowała z 5K zł (razem z kominem, klinkierem na nim i wszystkimi drobiazgami). Komin postawiła i obudowała ekipa, kozę podpiąłem sam. To taniej, niż sam klimatyzator kanałowy (jednostka centralna) bez montażu. A roboty z kanałami po pachy. Jak znajdziesz kogoś, kto Ci to zrobi (materiał z robocizną) za 9K zł to pogratulować - ale na kominek mogłeś też wydać dużo mniej.

Ho ho, komina nawet nie wliczałem.

Koza za 2tys to bardzo dobry pomysł. Ja nie twierdzę że zrobiłem lepiej niż inni, przeciwnie, ostrzegam: nie róbcie kominków w domu :)

Jeszcze jeden problem mi się nasunął. Pod zabudową kominka mam dziurę w płytkach i za mały zapas żeby ją uzupełnić, jak kiedyś wyleci. Płytek już nie kupię.

Wycena z lutego 2018, pół roku wcześniej robiłem kominek:

Gree Kanałowy GFH24NK3FO 1 komplet

Cena 9000 zł netto za zestaw wraz z montażem

WARIANT III

KLIMATYZATORY MULTISPLIT Rotenso Seria CORE

Rotenso jedn. wewn. moc C26Vm - 3 szt.

Rotenso jedn. zewn. moc H60Vm4 - 1 szt.

Cena za zestaw 8700 zł netto

Takie były wtedy ceny.

Gree Kanałowy GFH24NK3FO 1 komplet

Cena 9000 zł netto za zestaw wraz z montażem

Google nie znają takiego klimatyzatora.

W tym rozprowadzenie instalacji, kucie, montaż anemostatów itd.? Czy sama jednostka z montażem?

Edytowane przez Kaizen

Teraz to już nie pamiętam, wydawało mi się że na gotowo. Powiesić jednostkę zewnętrzną, reszta roboty między jętkami w lekkiej zabudowie stropu, 0 kucia, ileż to pracy ? A z drugiej strony choćbym miał powiesić 3 razy 2kW w każdej sypialni to wyjdzie podobnie, nawet dzisiaj. Tylko dom bardziej szpeci. Z czasem FV na dach, i masz jakąś alternatywę dla gazu. A z tym klockiem w salonie to za 5 lat już nic nie zrobię, tylko na złom. I wymuszony remont przy okazji.

Żeby nie było, lubię palić w kominku, nawet teraz się pali, tyle że mi się to generalnie nie kalkuluje.

Gdzie tak sprzedają? U ciebie? Kupowałeś kiedyś?

Masz pojęcie, jak o wszystkim. Nie ma tak przywiezione i spalone.

Wszędzie.

Nie kupowałem.

Nie kupowałem (bo ma 20% w teorii i w reklamie).

Mam pojęcie.

Ty masz pojęcie o gazie ziemnym, łupkowym, spojówkach i NOx-ach.

"Nie ma tak przywiezione i spalone." ??

Wszędzie.

Nie kupowałem.

Nie kupowałem (bo ma 20% w teorii i w reklamie).

Mam pojęcie.

Ty masz pojęcie o gazie ziemnym, łupkowym, spojówkach i NOx-ach.

"Nie ma tak przywiezione i spalone." ??

Serio? U mnie nikt nigdy nie sprzedawał i reklamował ze ma takie drewno. Toz każdy wie ze trzeba to suszyć przed spaleniem. No prawie. Dlatego takie rzeczy nie dla wszystkich. No masz racje gaz to czyste odnawialne paliwo. Turbinki gazowe go pchają. Ja myślałem ze pstryk i jest w tej gaz rurce. No ale dobrze ze mi to tu wytłumaczono.

Trzeba suszyć i spalać bo takie spalnie jest czyste, zdrowe i proekologiczne jak to wmawiają kominkowcy i lobby kominkowe.

W internecie pełno jest ogłoszeń o suchym drewnie kominkowym.

Z "odnawialnością gazu" nie zrozumiałeś ironii. Powtarzaj to częściej może się utrwali.

Może to wpływ NOx-wó i zapalenia spojówek. Może też od AZS od spalin kominkowych i pelletowych.

Gaz jest bardziej czystym paliwem niż drewno i pellet.

PS W jaki sposób sprawdzasz wilgotność drewna kominkowego?

Trzeba suszyć i spalać bo takie spalnie jest czyste, zdrowe i proekologiczne jak to wmawiają kominkowcy i lobby kominkowe.

W internecie pełno jest ogłoszeń o suchym drewnie kominkowym.

Z "odnawialnością gazu" nie zrozumiałeś ironii. Powtarzaj to częściej może się utrwali.

Może to wpływ NOx-wó i zapalenia spojówek. Może też od AZS od spalin kominkowych i pelletowych.

Gaz jest bardziej czystym paliwem niż drewno i pellet.

PS W jaki sposób sprawdzasz wilgotność drewna kominkowego?

Lobby kominkowe i pelletowe. Przecież jestem powiązany z branżą pelletową. Lobbuje. :eek: Ogłoszenia w necie? Za dużo "siedzisz" w tym Internecie. Wyjdź trochę do "realu". Coś z życia byś się nauczył. Polecam. Nie bełkotał byś tak, jak to robisz teraz. Aaaa ironia? Przecież ty nie wiesz co to jest. Przypomnij sobie. :D Czekaj tylko już gdzieś to było u kogoś. Chyba ze swetrem, 19C i spalaniem gazu. "Najlepsi jesteście". :lol2: Tak AZS do spalin. :eek:

Co do gazu to wiem wiem, już to mi tu wytłumaczono.;) :lol2: Przecież pisałem. :cool: Drewno i pellet to tylko szkodzi. Strasznie złe jest i truje, bo do pierdla wsadzają jak zapalisz drewno. Zresztą potwierdzają to władze niektórych miast, a pewnie niedługo w całym kraju. No może prawie w całym. Nie może być inaczej. Lepiej naucz swoich potomków jak sobie radzić z tym drewnem. Może i tobie to być potrzebne.:yes:

Normalnie. Testo 606. Chrustu z lasu to nie badam. Leży sobie w drewutni i czeka na spopielenie. :yes:

Normalnie, tzn jak dokładnie? Przykładasz miernik z czoła słoja, stycznie, czy jak?

Za dokładność pomiaru to miernik odpowiada. Z czoła słoja, stycznie? Aleś wymyślił. Internetu nie masz. Poszukaj se. Omnibusy mi tu diagnozę postawili, że 23-24C to za dużo w domu, bo niezdrowo dla mnie, a ty się o takie rzeczy pytasz.

Internetu nie masz. Poszukaj se.

Nie muszę czytać internetu, żeby wiedzieć jak mierzyć wilgotność.

Na szybko: wystarczy rozłupać klocek i zmierzyć wilgotność w jego środku.

Jeśli ci odpowiada 24C, to wolnoć Tomku.

Osobiście mając w salonie powyżej 19, uciekam do sypialni, żeby się ochłodzić.

Wolnoć Tomku.

Wolnoć Tomku.

Wiem w sypialni masz 17C. Wolnoć Tomku. Ja tam wolę 23-24. Przy AZS to chodzenie w seterku niezbyt dla mnie komfortowe. Wolę krótki. Wiem ty gość jesteś na mutorze to wieś całą okrążałeś w krótkim przy -20C.

Gość mtdeusz

Wolnoć Tomku.

A ja mam 25-26 kto przebije?