Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykonałem śmieszny eksperyment. : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2d4f

Normalnie dom potrzebuje 4kW mocy grzewczej, aby utrzymać wewnątrz temp. 20*C przy - 20*C mrozu.

Odpalam kominek 7 kW. Ciepło będzie?:D

Od kiedy kominek pracuje 24h z moca nominalną? Wrzucasz i wypala się anie non stop pełną piz...

Jasne, lepiej mokrym drewnem palić, z zielonymi, syfiacymi szybę igłami.

Z tego, jak się wypowiadasz, choćby na tematy związane z kradzieżami, czy oszukiwaniem (np pracodawcy), to widzę, źe Ty jesteś jednak z innej planety, niestety aktualnie w PL.

Edytowane przez fotohobby

Nie mam mentalności "psa ogrodnika"

I wolę, źeby drzewko "przerobiło" się na kompost, niż dla dla oszczędności 40gr miałbym zadymić okolice

Niestety za bardzo nie da się tego przerobić w domowym kompostowniku dlatego spalam. Wszystko kompostuję lub daję kurom. Nie będę oddawał czegoś co dla mnie zarobi albo pozyskam pieniądz odpadowy.

Mam kur oddać coś żeby ktoś natym zarokił? Niech płaca za odpady zielone. Tak samo powinni płacić za "plastik" , szkło i metal. Jedynie zmieszane odpady powinny być objęte opłata.

Nie dożyjesz, żeby sprawdzić skoro 123 m2 parterówki bez kominów.

Nie mam najmniejszego zamiaru sprawdzać. Żebym się zatruł dymem,:no:

Symulacja była po to, aby pokazać żonie jak będzie ciepło w domu przy paleniu w kozie z mocą nominalną 7kW/24h.

Chyba u każdego w rodzinie, która buduje dom, rozważane są możliwości budowy kominka, lub instalacji kozy na drewno.

Komina u mnie brakuje, ale dolot powietrza do piecyka na wszelki wypadek mam.:D

Symulacja była po to, aby pokazać żonie jak będzie ciepło w domu przy paleniu w kozie z mocą nominalną 7kW/24h.

Nikt w kominku nie pali 24/7. I jest podobna zasada, co w podłogówce - zrobisz akumulację, to możesz w trzy godziny spalić tyle, żeby ciepło było przez kolejne 21 godzin nie przegrzewając w czasie palenia.

Owszem, przy lekkiej kozie łatwo podnieść temperaturę w dwie - trzy godziny o 5*. Ale w porównaniu z podłogówką jest tu istotna różnica w odczuwaniu tej temperatury - bo część ciepła konwekcyjnie idzie pod sufit i trafia do anemostatów wywiewnych (podobnie zresztą przy grzaniu klimą) i nie dokucza, a część jest wypromieniowywana podczerwienią (głównie przez szybę) - i tu, jak ktoś nie lubi/nie ma ochoty, trzeba unikać wystawiania się na promieniowanie.

Hipotetycznie: na dworze zero* w domu 20*C, a żona prosi, napal w piecyku. Ile trzeba czekać na +30 w salonie?

U mnie trzy godziny i w tym czasie trzy załadunki (łącznie z 15kg czyli z 60kWh włącznie z tym, co wyleciało przez komin) to za mało do osiągnięcia 30* w takich warunkach (no, może ze 3* na minusie było). Sam strop jest w stanie w przestrzeni dziennej u mnie "wchłonąć" z 5kWh/K. A prawo fizyki jest takie, że ciepłe powietrze idzie do góry i grzeje ten strop a do tego daje się wysysać wywiewami i rozprowadzać przez reku po całym domu. Promieniowanie też ogrzewa okolice kozy - co zaskakująco dużo ciepła akumuluje w podłodze i ścianach.

Z reguły nie czytam tych wprowadzających w błąd wypocin domowych.Kurza du...a ale tą przeczytałem i się dowiedziałem o kompostowaniu drewna sosnowego.Trzeba zapytać tego znawcy z czym ten kompost u niego robią ,że bierze udział w tym procederze ,który tak naprawdę niczemu nie służy.

Z reguły nie czytam tych wprowadzających w błąd wypocin domowych.Kurza du...a ale tą przeczytałem i się dowiedziałem o kompostowaniu drewna sosnowego.Trzeba zapytać tego znawcy z czym ten kompost u niego robią ,że bierze udział w tym procederze ,który tak naprawdę niczemu nie służy.

Zadzwoń do najbliższego MIASTA, posiadającego wydział zieleni miejskiej i zapytaj jak to się robi.

Po co robią z tego zrębki i rozrzucaja po terenie kompostowni.

A żeby uzupełnić luki w Twojej wiedzy proszę:

Tak to robią np w Legnicy

https://24legnica.pl/zrobia-kompost-z-choinek/

A tak możesz to zrobić domu:

https://zielonyogrodek.pl/pielegnacja/nawozenie/6482-choinka-na-kompost

Edytowane przez fotohobby

Zadzwoń do najbliższego MIASTA, posiadającego wydział zieleni miejskiej i zapytaj jak to się robi.

a ile płacą za choinkę ? rozumiem ze sami oddbieają? Jak trzeba owieźć to muszą jeszcze zwracać za paliwo i robotę.

Dla mnie układ jest OK.

Dla moich sąsiadów, którzy również wystawili choinki układ jest OK.

Ale zawsze musi znależć sie jakiś "pies ogrodnika", woli spalić mokre drewno emitując do atmosfery syf, a uzyskując śmieszną ilośc energii, iż oddać na przekompostowanie.

To jest żenujące, więc nie ma sensu kontynuować tego tematu...

Czy Ty chcesz jak d7d być najlepszym. Zadam Ci jedno pytanie po co są zrębki w kompostowniku ? Skład chciałbym wiedzieć bo będę powielał głupotę.Nie będę strugał wariata z tymi podpowiedziami.Powiedziałem co robię z choinka.Utylizuje wysuszoną jako szczapki.

Zadzwoń, zapytaj, poszerz sswoje horyzonty. Ja tylko prostuję Twoje głupoty, jakoby drzewek iglastych nie kompostowało sie.

A moźna wystarczy tylkoprzeczytać zeczrozumieniem:

Gałązki z choinki to wysokowęglowy materiał, który rozkłada się, tworząc grube włókna, które korzystnie wpłyną na strukturę samodzielnie przygotowanego kompostu – będzie odpowiednio napowietrzony, luźny i przepuszczalny.

Najlepsze rezultaty daje mieszanie dwóch części twardego, „brązowego” materiału z jedną częścią miękkiej, „zielonej” materii. Kluczem do udanego kompostowania jest układanie naprzemiennych warstw tych dwóch składników.

Nie martw się, jeśli słyszałeś, że igły mają niskie pH – jedno świąteczne drzewko wymieszane z innymi składnikami nie zakwasi nadmiernie kompostu. Ułóż na stercie porąbane lub rozdrobnione gałęzie i zachowaj je do czasu, kiedy zbierzesz odpowiednią ilość zielonej materii do wymieszania.

I już wiesz, po co na kompostowni zrębki.