Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Gratulacje -a gasnica w postaci zimnego ... w lodówce?

Dzięki za gratulacje, dodatkowo mam tą satyfkację, że wykończenie to w 100% moja własna praca.:yes: Osobiście do kompletu z kominkiem przeferuję grzańca.

nie ty pierwszy, nie ty ostatni...wielu osobom zmieniły się poglądy na użytkowanie kominka po jakimś czasie....ohy i ahy jakby gdzieś znikły...

Nie sądzę, nie jestem dzieckiem z bloków, które zachwiliło się widokiem kominka w gazecie wnętrzarskiej - z kominkiem w domu rodzinnym mam styczność od małego. Skoro do dzisiaj palenie rekreacyjne sprawia mi przyjemność, nie wiem czemu miałoby się to zmienić.

A ja jaram i mi się podoba. Raz w tygodniu czasmi dwa. ok 0,5mp na sezon. Przyjemność i oszczędność w jednym

Nie wiem jak z oszczędnością, bo tego nigdy nie liczyłem (nie mam DGP ani płaszcza, więc nie sądzę, żeby z takiego palenia jak u mnie była realna oszczędność na zużyciu gazu), z pozostałymi stwierdzenia się zgadzam całkowicie :)

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za gratulacje, dodatkowo mam tą satyfkację, że wykończenie to w 100% moja własna praca.:yes: Osobiście do kompletu z kominkiem przeferuję grzańca.

Nie sądzę, nie jestem dzieckiem z bloków, które zachwiliło się widokiem kominka w gazecie wnętrzarskiej - z kominkiem w domu rodzinnym mam styczność od małego. Skoro do dzisiaj palenie rekreacyjne sprawia mi przyjemność, nie wiem czemu miałoby się to zmienić.

Nie wiem jak z oszczędnością, bo tego nigdy nie liczyłem (nie mam DGP ani płaszcza, więc nie sądzę, żeby z takiego palenia jak u mnie była realna oszczędność na zużyciu gazu), z pozostałymi stwierdzenia się zgadzam całkowicie :)

Ja też nie...kominki w domu były zawsze, ale nikt w nich nie palił...pewnie z takich samych powodów co ja :lol2:

W moim przypadku oszczędność moze i jest (mam darmowe drzewo, które rozdawałem) - ale nie ma to większego sensu...wolałem to drzewo rozdać, niz przepuścić przez kominek...mam inne hobby ;)

Oj tam.

Są tacy co zawsze marzyli - i niech im się to marzenie spełni.

Jednak potem zostaje 10-20% osób które palą w miare regularnie bo lubią lub np. mają tani własny opał i szacun im.

Pozostałe 80-90% to osoby które palą tylko dla gości albo na święta -klimat piękny.

Jednak trzeba mieć świadomość, że to koszt opału, rąbania, magazynowania, znoszenia, sprzątania, mycia, malowania, które ktoś (czyli powiedzcie kto?) ma zrobić.

Ale jak się już zapali -to dopóki nie zgaśnie -jest przyjemnie.

Lepiej palić w kominku niż cygara.

Każdy ma różne hobby, ja lubię ogień w kominku , gorzej z jego obsługą :( no ale to tak, jakbyś miał nie jeść bo trzeba naczynia zmywać.

Kompromisem jest gazowy. który preferuję.

Masz gazowy kominek?

Jak rozwiązałeś kwestię doprowadzenia rur, których wg przepisów nie można zakrywać?

A jak prezentuje się efekt ognia z takiego urządzenia? Dotychczas wydziałem tylko filmiki.

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,26615329,kominki-to-mniej-niz-1-proc-emisji-w-skali-kraju-branza.html

Ojejku co to się stała branża produkująca kopcące , trujące Kominki przyszła się wyżalić.

A dobrze nich tam się czepiają jeszcze mocniej jak takie trujące ulepy produkują.

Trochę prawdy nie powinno Ci od razu zaszkodzić.

Gość mtdeusz
Trochę prawdy nie powinno Ci od razu zaszkodzić.

Jakiej prawdy produkujecie te kopcące,, trujące środowisko ulepo kominki , które emitują tyle syfu, że skali brakuje.

Od razu widać, że artykuł sponsorowany przez lobby kominkowe.

Idąc tym tokiem myślenia -to nawet grilla nie wolno zapalić bo truje a ten co wungiel dorzuca rosyjski do kotła -to jest OK.

Niedługo popadniemy w taką paranoję, że będzie możliwy tylko elektryczny kominek posiadać bo jest eko -zwłaszcza w zimowa noc -jak w Bełchatowie kolejny wagon wrzucają brunatnego złota do pieca o sprawności 17%.

Jakiej prawdy produkujecie te kopcące,, trujące środowisko ulepo kominki , które emitują tyle syfu, że skali brakuje.

Od razu widać, że artykuł sponsorowany przez lobby kominkowe.

Faktycznie trudno się domyślić, kto stoi za artykułem. Tylko geniusz mógł na to wpaść, że to nie sprzedawcy pietruszki, albo branża fryzjerska! :cool:

Oczywiście Ty wolisz artykuły sponsorowane przez producentów FV i PC z Chin. Twój wybór....

Co do kominków...Była taka reklama "Media Markt, nie dla idiotów"....Z kominkami jest podobnie. Idiota nawet w najlepszym piecu z podajnikiem napali oponami....

Co to znaczy -nie wolno zakrywać rur?

Czym jest zakrycie albo pokrycie? Są otwory wentylacyjne.

Ogień z gazu może być piękny zwłaszcza z włóknami żarowymi.

Mi kominiarz powiedział, że rur z gazem nie wolno zabudowywać. W projekcie miałem jedno wejście gazu do budynku i rurę stalową, która idzie po ścianie od kotłowni do kuchni wewnątrz domu. Po konsultacji z kominiarzem, żeby nie szpecić ścian, zrobiliśmy rurę w ziemi i dwa podejścia z zewnątrz - do kotłowni i do kuchni. Nie wiem, może to nadgorliwość kominiarza...

Mi kominiarz powiedział, że rur z gazem nie wolno zabudowywać. W projekcie miałem jedno wejście gazu do budynku i rurę stalową, która idzie po ścianie od kotłowni do kuchni wewnątrz domu. Po konsultacji z kominiarzem, żeby nie szpecić ścian, zrobiliśmy rurę w ziemi i dwa podejścia z zewnątrz - do kotłowni i do kuchni. Nie wiem, może to nadgorliwość kominiarza...

Owszem, można puścić na zewnątrz albo sufitem np. nad kasetonami ukryć w szafie albie zabudować regipsem i drzwiczkami rewizyjnymi w postaci np. kratki wentylacyjnej u góry albo na dole otwierane drzwi z zaworem.