Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej nie jest. Elektrownia truje ludzi daleko kominek truje Cebie w bezpośredniej okolicy..

Elektrownia truje wszędzie. Uwalnia metan spod wiecznej zmarzliny, powoduje topnienie lodowców i wiele innych konsekwencji.

Mieszkając daleko od tysięcy elektrownie nie cieszy mnie to, że mnie trują.

Polecam:

https://www.youtube.com/watch?v=og3kdPnz8xw

i

No i elektrownia nie stawia zasłony dymnej w przeciwieństwie do kominków górnego kopcenia.

Możesz zaznaczyć tę zasłonę dymną?

Za to elektrownie trują dla przykładu rtęcią - sam Bełchatów trzy tony rocznie i jeszcze kłamali, że tylko 160kg/rok.

Już nie raz o tym było. Spalanie drewna jest neutralne dla środowiska, ale nie dla moich płuc, jeśli staną na drodze dymu z komina wcześniej, niż zajmie się nim natura.

Jeśli kilku sąsiadów w bezpośredniej okolicy przełączy ogrzewanie z gazu na drewno, jakość powietrza zauważalnie się pogarsza - odczuwalny zapach ogniska i wędzonki.

Filtry WM i oczyszczacze powietrza jakoś sobie z tym radzą, ale można zapomnieć, żeby wyjść poza dom.

Teraz na zewnątrz jest PM10: 111μg/m3, a sąsiad (mając gaz) bezrefleksyjne dokłada się do tego wyniku niebieskim dymkiem z kominka z PW

• 1 month później...
Jak tam wasze kopcące trujące syfiace kominki w te mrozy?

Norma zadymy wyrobiona???

Smród na ulicy od 3 dni przekracza wszelkie normy. Odczuwalny późnym wieczorem i bardzo wczesnym rankiem - czyżby kopcone pod osłoną nocy? By nie było widać kto? Ja i tak widzę, a nawet po samym zapachu poznaję skąd - lata doświadczeń.

oczyszczacze powietrza jakoś sobie z tym radzą, ale można zapomnieć, żeby wyjść poza dom.

Teraz na zewnątrz jest PM10: 111μg/m3, a sąsiad (mając gaz) bezrefleksyjne dokłada się do tego wyniku niebieskim dymkiem z kominka z PW

Dwa lata mieszkałem na osiedlu mizernych szeregówek znanego katowickiego dev. Ogrzewanie miejskie, wyjątkowo drogie to fakt i ten widok Januszy, którzy porobili sobie na koncu długich działek domki i składowisko na drewno (mokre jak cholera) i na drewnianych sankach całą zimę wozili to tandetne drewno do kominków...

50 kominów w powietrze. Dramat.

Dwa lata mieszkałem na osiedlu mizernych szeregówek znanego katowickiego dev. Ogrzewanie miejskie, wyjątkowo drogie to fakt i ten widok Januszy, którzy porobili sobie na koncu długich działek domki i składowisko na drewno (mokre jak cholera) i na drewnianych sankach całą zimę wozili to tandetne drewno do kominków...

50 kominów w powietrze. Dramat.

Na Śląsku to i bez tych kominków macie dramat ;)

Za rok powinno być lepiej - znikną bezklasowe śmieciuchy i kominki nie spełniające norm ekoprojektu.

Na szczęście w okolicy co rok przybywa ocieplonych domów przechodzących na gaz.

Niektórzy wprawdzie coś ta podpalają w kominkach, ale to stare spalarki, więc też trzeba będzie je wygasić