Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Nie czuć. Nie widać. Zmierzone.

Ha, ha - po co się na dach fatygowałeś, żeby TAK zmierzyć :)

Producenci kominków i kotłów V klasy byliby zachwyceni Twoją metodą pomiarową :)

Trzeba było dokonać pomiaru u wylotu komina, a nie obok niego.

Tak, wiem, szkoda czujnika....

:lol:

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcie obrazuje komin i czujnik umieszczony trochę z boku i nieco poniżej.

Wiec niczego "nie sądzę" bo nie ma kompletnie ku temu danych.

I cały czas zachodzę w głowę, dlaczego wdrapywałeś się na dach i zrobiłeś pomiar akurat w tym miejscu. I dlaczego go akurat teraz przytoczyłeś.

Ja, gdybym tej zimy wdrapał się na dach też mógłbym wykonać pomiar, kiedy było 20um PM10 i takie, kiedy było 120um PM10.

Mało tego, większe szanse na to, że ze mój komin odprowadzałby spaliny byłby właśnie w tej pierwszej sytuacji.

To gdzie niby kominki trują? Powyżej komina?

Nie, dym (pyły) wylatują z komina w górę ochładzają się i opadają (rozpraszając się w tym czasie).

Stęzęnie przy gruncie zależy od tego ile jest źródeł zanieczyszczenia ,czym palą, jaka mają klasę emisji i przede wszystkim od warunków meteo (wiatr).

Cały czas zachodzę w głowę, dlaczego nie zrobiłeś zdjęcia i pomiaru z ziemi, umieszczjąc w kadrze np 2-3 sąsiadów palących właśnie w kominku

Poza tym co mówi jednostkowy pomiar ? Kompletnie nic, równie dobrze mógłbym zrobić pomiar i zdjęcie z podobnymi wartościami i przekonywać, że Rybnik to miejscowość z powietrzem wręcz uzdrowiskowym :)

Na przykład teraz

http://Www.nochal.pl

Edytowane przez fotohobby

Aha, zapomniałem wspomnieć w moim Outlanderze PHEV jest bateria 12kWh, mam złącze CHAdeMO, dokupuję falownik (albo robię upgrade tego od PV) i mogę dom zasilić z baterii samochodowej. To tak w ramach alternatywy dla agregatu. :>

Kogo to obchodzi ,że takie fuzje robisz , to nie ten temat . Załóż sobie osobny watek i tam to to wypisuj .:cool:

Nie, dym (pyły) wylatują z komina w górę ochładzają się i opadają (rozpraszając się w tym czasie).

Stęzęnie przy gruncie zależy od tego ile ich jest źródeł zanieczyszczenia ,jaka mają klasę emisji i przede wszystkim od warunków meteo (wiatr).

Czyli wszędzie truje, ale nie przy kominie? Czy jednak w dobrym miejscu mierzyłem?

Cały czas zachodzę w głowę, dlaczego nie zrobiłeś zdjęcia i pomiaru z ziemi,

Bo z daleka nie widać, że coś z komina wylatuje i byś twierdził, że się nie pali. Z bliska widać lekki cień.

Bo z daleka nie widać, że coś z komina wylatuje i byś twierdził, że się nie pali. Z bliska widać lekki cień.

Acha, czyli jednych chodziło, że Twoja koza nie truje ?

No tak, pod latarnią najciemniej.

Pyły z Elektrowni Rybnik zaczynają opadać kilka km od komina, przy samym zakładzie nie szkodzą

Dla mnie do zdjęcie mówi tylko to:

"Pewnego dnia miałem kaprys napaliłem w kominku i wylazłem na dach zrobić pomiar i zdjęcie. Było 20um PM10"

Ja dziś mógłbym zapalić i zrobić zdjęcie z 15um. I co z tego wynika ?

Acha, czyli jednych chodziło, że Twoja koza nie truje ?

Z żadnego komina na mojej "ulicy" nie widać, jak pisałem. Nie tylko z mojej zabytkowej kozy (nie wiem, jakie kominki mają inni sąsiedzi - ale pewnie znacznie nowocześniejsze).

Twierdziłbyś, że w żadnym się nie pali (co nie byłoby nawet wykluczone - bo sam nie wiem, kiedy palą, bo nie widać i nie czuć - ale nasady dziewicze nie są).

Pyły z Elektrowni Rybnik zaczynają opadać kilka km od komina, przy samym zakładzie nie szkodzą

Czyli to, co na moim czujniku to z elektrociepłowni warszawskich, elektrowni Kozienice, Bełchatów itd., a nie z okolicznych kominów?

No dobrze, wyszedeś na dach i zrobiłeś pomiar. I miałeś 20um.

Jak wyjdę dziś, to zrobię podobny i pokaże mi, że mam 15um

Czy to oznacza, że w sezonie mam lepsze powietrze, niż Ty?

Spala się węgiel, z komina leci syf. Spala się drewno z komina leci syf (mniej, ale jednak).

Jakbyś miał czujnik, który potrafi wytrzymać 120C, to byś sobie włożyć w wylot komina, zrobił pomiar, później zmierzył ile m3 spalin produkujesz na godzinę, obliczył ile g pyłu emitujesz na dobę,

Natomiast pokazałeś nam, ile PM10miałeś pewnego jesiennego (zimowego) dnia na wysokości kalenicy.

Pochwaliłeś się nam tym dniem - fajnie !

Spala się węgiel, z komina leci syf. Spala się drewno z komina leci syf (mniej, ale jednak).

No i dochodzimy do słusznego wniosku, że lepiej spalać drewno w kominku niż grzać prądem z węgla :)

Natomiast pokazałeś nam, ile PM10miałeś pewnego jesiennego (zimowego) dnia na wysokości kalenicy.

Pochwaliłeś się nam tym dniem - fajnie !

W okolicy "trutej" "kopcącymi" w tym czasie kominkami dodaj.

No i dochodzimy do słusznego wniosku, że lepiej spalać drewno w kominku niż grzać prądem z węgla :)

Tylko, jeśli chodzi o CO2, którego nota bene tu nie mierzyłeś.

Natomiast to, co mierzyłeś jest (w przeliczeniu na jednostkę wyprodukowan3j energii) emitowane przez elektrownie w znacznie mniejszej ilości, niż robią domowe kozy, piecyki, spalarki drewna

Tylko, jeśli chodzi o CO2, którego nota bene tu nie mierzyłeś.

Natomiast to, co mierzyłeś jest (w przeliczeniu na jednostkę wyprodukowan3j energii) emitowane przez elektrownie w znacznie mniejszej ilości, niż robią domowe kozy, piecyki, spalarki drewna

To ile rtęci niby wylatuje z mojego kominka?

W 2016 r. tylko z jednej elektrowni PGE uleciały jej prawie 3 tony. To więcej, niż produkuje cały hiszpański przemysł. I aż o 1800 proc. więcej, niż deklarowała firma

Chyba nie sądzisz, że to był jedyny odpalony kominek w okolicy?

A skąd wiesz, że to nie był jedyny odpalony kominek w okolicy? Zapukałeś do każdych drzwi i zaputałes - przecież "nie widać, nie czuć, ba! czujnik nic nie pokazuje. "

No i jeszcze CI zza torów specjalnie do pomiaru wszystkie piece wygasili. Cuda panie, cuda!!

A skąd wiesz, że to nie był jedyny odpalony kominek w okolicy? Zapukałeś do każdych drzwi i zaputałes - przecież "nie widać, nie czuć, ba! czujnik nic nie pokazuje. "

No i jeszcze CI zza torów specjalnie do pomiaru wszystkie piece wygasili. Cuda panie, cuda!!

Masz rację. Twoja logika dowodzi, że nie tylko kominki, ale i śmieciuchy nie kopcą. Więc po co ten wątek?

;P

Dobre pytanko. Nie podoła z odpowiedzią ponieważ będzie mędził. Gdziebyś nie mierzył zawsze będzie nie we właściwym miejscu dla niego .Taki to człek .

To jest bardzo proste. Strumień gazów wylotowych trzeba zmierzyć. Bezpośrednio. A nie obok, pod, koło czy jak tam waćpanowi wygodniej dobry rezultat uzyskać.

A tu taki pech że zabawaeczka z aliexpresu jest z plastiku, zmierzyć wiec nie idzie gazów wylotowych bo zaciepło, ergo, problemu nie ma!