misjonarz 12.10.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam wszystkich.To moj pierwszy post ale przeczytałem juz miliony postów. Zastanawiam sie nad budową domu. Pod uwagę biorę dom murowany lub z bali. Interesuje mnie dom do 110 metrów bez piwnicy i sam nie wiem czy z garażem. Działkę już kupiłem, 1400 m więc wystarczająca. Czytam, czytam i czytam i ciągle nie wiem jaki system wyjdzie taniej. Czytając ten wątek http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/koszt-budowy-domu-na-czym-oszczedzac-porownujemy-domy-murowane-szkieletowe-i-z-bali,132_7075.html wychodzi, ze dom drewniany wyjdzie taniej ale opinia ludzi jest całkowicie inna. W sumie prawie każdy chciałby mieć dom z bali a u mnie na wsi stoi tylko jeden i to ludzi zamożnych. Czy naprawdę dom z bali jest aż tak drogi w stosunku do domu murowanego?Na postawienie domu z stanie surowym zamkniętym, bez piwnicy, z użytecznym poddaszem ok 110 m mam 160 tys i każdy mi mówi, że to starczy ale na murowany i żeby zapomnieć o domach z bali. Jednak ten artykuł mówi co innego. Jak to jest naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.10.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Bal to u nas dość szerokie pojęcie. Domy często na balowym wątku opisywane należało by raczej nazwać domami z kłody;-) Jest też tak że stan surowy zamknięty domu z bala i domu murowanego to zupełnie inne etapy cenowe, w tym stanie dom z bala będzie zdecydowanie droższy niż murowany, końcowe koszty powinny być porównywalne lub delikatnie droższy dom z bala. Oczywiście piszę o takim domu z bala średnicy ponad 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wymarzonydom 20.03.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Właśnie skończyliśmy budowę i dom z bali wychodzi ok. 30-40% drożej od murowanego. Artykuły twierdzące co innego to często chwyt marketingowy firm budujących takie domy. Piszę o domach z bali (litych grubych suszonych lub nie), nie o domach szkieletowych lub balach klejonych. Główne wady to: - zdecydowanie wyższa cena - brak porządnych fachowców, jest bardzo dużo problemów z wykonawcami, błędy częste i możliwie nie do naprawy - np. w murowanym domu zawsze można wyburzyć i wymurować, tutaj nie - wszystko jest skomplikowane (i droższe), od instalacji aż po wykończenie i wszędzie trzeba uwzględniać osiadanie domu, o czym dużo firm, nawet budujących takie domy, nie ma zielonego pojęcia i potem pozostawiają inwestorów z ich problemami - duże koszty przeróbek. - dużo czytania, kombinowania i pilnowania inwestora żeby uniknąć poważnych błędów, często nie ma nikogo kto umiałby doradzić - nie szczelność budynku Główne zalety: - nie wątpliwy urok - cudowny zapach - dom wykonany z naturalnych budulców (o ile po drodze nie wsadzi się czegoś co jest pełne chemii), gwarantujących zdrowe mieszkanie co jest w dzisiejszych chemicznych czasach dużym atutem - nie szczelność budynku Najważniejsze by dobrze wybrać wykonawcę i pojechać popatrzeć na kilka stojących domów najlepiej bez wiedzy firmy. Niestety nie zawsze możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.03.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 To żaden chwyt marketingowy a brak precyzyjnego określenia co to dom z bala. Lity gruby suszony to też niewiele wiadomo co to za bal.A dom z bala (kłody) średnicy min. 32cm nie koniecznie jest droższy od murowanego tylko trzeba pokombinować, poszukać solidnych firm a takie też są.Gdzie te komplikacje, komin bez wiązania ze stropem, dobra i odpowiednia obróbka blacharska, kilka rurek poprowadzonych tak by skompensować osiadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts