Emila3000 19.03.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 jasne że można gazem i wrzątek puścić w grzejniki, tylko jakie rachunki przyjda u nas ponad tysiak co miesiąc przychodzil - stare budownictwo, wentylacja grawitacyjna i grzejniki a w domu zimno jak w psiarni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.03.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 W "dziurawym" domu ogrzewanie węglem też nie byłoby tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 jasne że można gazem i wrzątek puścić w grzejniki, tylko jakie rachunki przyjda u nas ponad tysiak co miesiąc przychodzil - stare budownictwo, wentylacja grawitacyjna i grzejniki a w domu zimno jak w psiarni... Przecież na koszty ogrzewania nie wpływa (w istotnym znaczeniu) to czy grzejesz grzejnikiem czy podłogówką! Nie chcę być niegrzeczna, ale wprowadzasz ludzi w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.03.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Na pewno??? czy podłogówka, czy grzejniki, zawsze czynnikiem grzewczych jest woda, gazem możesz ją ogrzać do dowolnej temperatury, pompą ciepła już niekoniecznie, stąd pompa ciepła najlepsza jest do ogrzewania podlogowego, a gaz wykorzystujesz jak chcesz. Osobnym tematem jest to, że gazowy piec kondensacyjny działa efektywniej przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, ale to nie znaczy wcale, że ogrzewanie ma być podłogowe, grzejniki też mogą być, poza tym temperatura wody grzewczej w takim piecu i tak jest wyższa, niż temperatura wody grzewczej z pompy ciepła zasilającej podłogówkę Gaz nie musi być ogrzewaniem niskotemperaturowym. Przecież gazem ogrzewa się domy z grzejnikami również. Także stare kamienice, bloki. Jedynie PC lepiej działa z podłogówką ze względu na niską temperaturę pracy. Na forum użytkownik Greengaz ma firmę wypożyczającą lub sprzedająca zbiorniki do gazu. Może podać koszty. Mądrego aż miło posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.03.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Pamiętajmy tylko o jednym - większość dostępnych obecnie kotłów gazowych to kotły kondensacyjne, których sprawność ( a więc i zużycie gazu) powiązana jest ze zjawiskiem kondensacji, które zachodzi, jeśli spaliny zostaną schłodzone do temp ok 56 stC (gaz ziemny) lub 52 (gaz płynny) i poniżej. Tak więc grzejniki ok - ale lepiej montować większe/przewymiarowane aby nie były potrzebne wyższe temp zasilania. Oczywiście zużycie gazu/opału jest w największym stopniu zależne od zapotrzebowania budynku na ciepło. (wybaczcie przynudzanie ) Edytowane 23 Marca 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.03.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Wybaczamy Rozwiń myśl o przewymiarowaniu grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.03.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Wybaczamy Uffff... Rozwiń myśl o przewymiarowaniu grzejników. Potrzebna moc grzejników jest dobierana przy założeniu określonych parametrów (temperatur) instalacji np: gdzie: czyli, jeśli chcemy instalację zasilić niższą temperaturą z uwagi na potrzeby kondensacji i zachować tą samą temperaturę docelową pomieszczeń, to musimy zwiększyć -przewymiarować- powierzchnię grzejnika (jego wielkość, ilość paneli itp). Inaczej mówiąc - jeśli budynek, ogrzewany kotłem na paliwa stałe (i do takich parametrów dobrane grzejniki) i wymienimy go na kondensat - to bez zmiany parametrów budynku (np ocieplenie) lub zwiększenia powierzchni grzejników, musimy nowy kocioł "gonić" do wysokich temp. aby utrzymać w pomieszczeniach tą samą temperaturę. (Oczywiście w uproszczeniu, nie uwzględniam np warunków atmosferycznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 starczy nie wymieniać na kondensat. Na rynku jest jeszcze sporo modeli niekondensacyjnych dla starego budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.03.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 starczy nie wymieniać na kondensat. Na rynku jest jeszcze sporo modeli niekondensacyjnych dla starego budownictwa. Oczywiście - można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 23.03.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Przemo, a Ty jesteś jakiś spec z orderami czy raczej taki oczytany głupio mądry? Pytam bo temat u mnie mocno na topie i chętnie bym kogoś zmolestowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.03.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Przemo, a Ty jesteś jakiś spec z orderami czy raczej taki oczytany głupio mądry? Pytam bo temat u mnie mocno na topie i chętnie bym kogoś zmolestowala. Niestety orderów u mnie brak - więc wychodzi, że ten głupio-mądry;). W/w wiedzę zgłębiłem tylko z uwagi na własne dylematy i skrajne rozbieżności w informacjach od tych "speców z orderami", którzy u mnie gościli w trakcie budowy - co doprowadzało mnie do pasji. W związku z tym, jeśli chodzi o wykonawstwo w tym temacie, z przykrością nie poddam się molestowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.03.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Pozwolisz, że jeszcze cie pomęczę Skoro ordery juz sobie odpuściliśmy to powiedz mi ...taki bardziej mądry czy głupi jestes w tym temacie, co ? Zbieram informacje od wszystkich którzy uważaja się za tych bardziej mądrych i usiłuję cos z tego wyssać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.03.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 (edytowane) Pozwolisz, że jeszcze cie pomęczę Skoro ordery juz sobie odpuściliśmy to powiedz mi ...taki bardziej mądry czy głupi jestes w tym temacie, co ? Zbieram informacje od wszystkich którzy uważaja się za tych bardziej mądrych i usiłuję cos z tego wyssać. Pytaj śmiało - jak nie poradzę z odpowiedzią, to poszukasz bardziej mądrego;) Tylko może nie zaśmiecajmy autorce wątku - bo nas pogoni na drzewo albo gdzie indziej nakopie:) Może pisz na PW Edytowane 24 Marca 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.03.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 ...Może pisz na PW... Juz dawno zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 24.03.2017 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Witam, witam wszystkich gości... Możecie porozmawiać bo dla mnie to też będzie potrzebna wiedza. Wszystkie informacje się przydadzą... U nas póki co przestój.. Rzeczywistość nie jest taka kolorowa jakby się wydawało.. Nie dostaniemy kredytu na taki duży dom Pozmieniało się bardzo dużo i nasza zdolność bardzo zmalała Domek pomniejszamy do około 100m2. Czekamy na projekt.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 28.03.2017 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Aguś będzie dobrze, nie ma tego złego... Ciekawa jestem mniejszego projektu. Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 29.03.2017 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Cześć Danusia Miło Cię u mnie widzieć Też jestem ciekawa jak teraz projekt będzie wyglądać. Może niedługo go dostaniemy.. Czekamy z niecierpliwością Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 06.04.2017 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) No i mamy już projekt. Chyba będzie już ostatni. Czekamy na wizualizację. Są wszystkie podstawowe pomieszczenia jakie potrzebujemy. Szkoda mi spiżarki. Ale jakoś może wygospodaruję miejsce w kuchni.. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez aagaaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.04.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Wyszło nieźle, choć szukałbym jednak możliwości zmniejszenia holu i "przeniesienia" tych metrów do części dziennej. Moim zdaniem np. poszerzenie części dziennej o pół metra i zwężenie holu, żeby zachować pierwotną powierzchnię domu, mogłoby się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 07.04.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Jak dla mnie problemem jest sypialnia 10 m2 - z rysunku wynika, że to Wasza, małżeńska. Mam taką obecnie, i nie jest to dobre rozwiązanie, jest po prostu za mała. Nie wiem, jaką masz mieć wentylację, ale będzie tam prawdopodobnie duszno. Nie masz osobnej garderoby, więc trzeba tam wstawić również szafę. Jest też sprawa holu - u mnie ma ok 5,5 m2 przy porównywalnej powierzchni. Dom będzie wyglądał atrakcyjnie, biorąc pod uwagę kształt bryły, ale weź pod uwagę, że komplikacja bryły to wzrost kosztów. Zaczyna się od geodety, który za wytyczenie budynku często liczy od punktu (w Twoim projekcie jest ich 10 do wytyczenia). Nie wiem, jaki masz dach, ale tam również musisz zwrócić uwagę na stopień skomplikowania konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts