Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę kupić domek letniskowy z działką, potrzebuje pomocy

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam taki problem i może tutaj dostanę pomocne informacje, chce kupić domek letniskowy z działką. Domek letniskowy według sprzedającego domek został zmodernizowany do aktualnego stanu. Aktualnie domek wygląda jak nowy wybudowany w 2011 roku i obłożony deskami (Wewnątrz 23m2 + 17m2 nadbudowy w skosach, stąd powierzchnia 40m2). Otrzymałem od sprzedającego wszystkie dokumenty: akt notarialny kupna, KW, informacje o podatku od nieruchomości i gruntu, ostatnie rachunki za prąd i wodę. Skonsultowałem się z biurem nieruchomości czy wszystko jest tak jak trzeba, okazało się że sprzedający powinien przedstawić mi pozwolenie na budowę z planem domku, a jeśli nie jest wstanie tego przedstawić powinien podpisać oświadczenie:

Ja, niżej podpisany……………….., właściciel nieruchomości…….znajdującej się w ………opisanej księgą wieczystą………numer działki……...

oświadczam, że w/w nieruchomość:

1. została wybudowana zgodnie ze sztuką budowlaną

2. w oparciu o obowiązujące prawo i na podstawie niezbędnej dokumentacji (jeśli była wymagana).

Od sprzedającego otrzymałem odpowiedź:

"Nie istnieją żadne pozwolenia na budowę i nigdy nie istniały."

Jak poprosiłem o podpisanie tego oświadczenia kontakt się urwał ze sprzedającym.

Natknąłem się na tym forum na informacje jak:

domy-drewniane/domek-drewniany-25m2-bez-zezwolenia-t47127

że nie wymagane jest zezwolenie na domek do 25m2 a od 2015 nawet 35m2.

I moje pytanie w tej kwestii czy powinno być pozwolenie na budowę lub rozbudowę tego domku?

Z góry dziękuję za każdą pomoc

Pozdrawiam

To, że altana nie wymaga pozwolenia na budowę nie oznacza, że nie wymaga zgłoszenia.

A ta altana jest większa od tego co wolno wybudować bez pozwolenia.

To jest samowola budowlana. Koszt jej legalizacji obciąża aktualnego właściciela działki.