Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy pod ścianki działowe

ZGR001

Recommended Posts

Witam

Mam takie pytanie skoro nie trzeba dawać fundamentów pod ściany działowe to czy jest sens dac tylko dla wzmocnienia podłoża, same ławy fundamentowe zbrojone? Najpierw 10cm chudziaka, później zbrojenie, zalanie ławy i na to wylewka. Ława szeroka na 40cm (grubość ściany 20cm z maxa) głęboka na 30cm na to wylewka 5cm; zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm.

Czy wylewa wytrzyma napór ścianki działowej z pustaka max?

Co o tym sądzicie?

Witam

czy jest sens dac tylko dla wzmocnienia podłoża, same ławy fundamentowe zbrojone?

Najpierw 10cm chudziaka, później zbrojenie, zalanie ławy i na to wylewka.

Ława szeroka na 40cm (grubość ściany 20cm z maxa) głęboka na 30cm na to wylewka 5cm; zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm.

Co o tym sądzicie?

Ława fundamentowa nie wzmacnia podłoża. Ławy fundamentowe zwykle mają zbrojenie podłużne + strzemiona.

Co oznacza zapis:

zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm.

Miało być 2x 2#12 ?? 2 górą + 2 dołem ?

Ława fundamentowa nie wzmacnia podłoża. Ławy fundamentowe zwykle mają zbrojenie podłużne + strzemiona.

Co oznacza zapis:

zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm.

Miało być 2x 2#12 ?? 2 górą + 2 dołem ?

Jest dobrze 4 prety fi 12 w rozstawie 20x20 (dwa górą i dwa dołem). Mi chodzi o wyeliminowanie pękania ścian działowych oraz osiadania podłogi.

Jajmar to będą ściany działowe, ponieważ mam sporo maxa do wykorzystania i zarówno ściany nośne jak i działowe będą takiej samej grubości z tego samego budulca.

Edytowane przez ZGR001

Witam

Mam takie pytanie skoro nie trzeba dawać fundamentów pod ściany działowe to czy jest sens dac tylko dla wzmocnienia podłoża, same ławy fundamentowe zbrojone? Najpierw 10cm chudziaka, później zbrojenie, zalanie ławy i na to wylewka. Ława szeroka na 40cm (grubość ściany 20cm z maxa) głęboka na 30cm na to wylewka 5cm; zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm.

Co o tym sądzicie?

Jak pod wylewka będzie od razu ława to wylewka wytrzyma "napór ściany działowej" z pustaka max.

Ale jak pod wylewką 5cm nie będzie ławy to nie wiadomo bo wszystko zależy od nośności podłoża pod wylewką.

Możesz też pogrubić wylewkę i ją dozbroić. Będzie taka "ławą fundamentową".

Ale zdajesz sobie sprawe że przez ta oszczedność na bloczkach tracisz powierzchnie wewnątrz domu i to nie małą. Policz to sobie.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale będzie mała zamiana nośne beda miały 19cm zamiast 29cm w projekcie, a działowe zamiast 12 cm beda miały 19 cm. Mam nadziej że wszystko konstrukcyjnie będzie dobrze.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale będzie mała zamiana nośne beda miały 19cm zamiast 29cm w projekcie, a działowe zamiast 12 cm beda miały 19 cm. Mam nadziej że wszystko konstrukcyjnie będzie dobrze.

To w końcu ścianki działowe staną się nośnymi? Czy konstruktor przeliczył i odchudzone nośne wystarczający nacisk przeniosą?

Nadzieję, to można mieć na wygraną w lotka. Że się domek nie zawali to trzeba mieć pewność - pytanie tylko z jakim zapasem.

I ta nadzieja może być błędna. Przecież zbrojenie w stropie było projektowane właśnie do tych nośnych które obecnie zostały odchudzone a działowe pogrubione, ale one nie zostały przewidziane do przyjęcia obciążenia i nie potrzebnie będą pogrubione. Z tym problemem należy udać się do konstruktora bo to wymaga przeliczenia .