ZGR001 12.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam Mam takie pytanie skoro nie trzeba dawać fundamentów pod ściany działowe to czy jest sens dac tylko dla wzmocnienia podłoża, same ławy fundamentowe zbrojone? Najpierw 10cm chudziaka, później zbrojenie, zalanie ławy i na to wylewka. Ława szeroka na 40cm (grubość ściany 20cm z maxa) głęboka na 30cm na to wylewka 5cm; zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm. Czy wylewa wytrzyma napór ścianki działowej z pustaka max? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.10.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 ścian grubości 20cm wygląda na nośną, ona wymaga posadowienia na ławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam czy jest sens dac tylko dla wzmocnienia podłoża, same ławy fundamentowe zbrojone? Najpierw 10cm chudziaka, później zbrojenie, zalanie ławy i na to wylewka. Ława szeroka na 40cm (grubość ściany 20cm z maxa) głęboka na 30cm na to wylewka 5cm; zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm. Czy wylewa wytrzyma napór ścianki działowej z pustaka max? Co o tym sądzicie? Ława fundamentowa nie wzmacnia podłoża. Ławy fundamentowe zwykle mają zbrojenie podłużne + strzemiona. Co oznacza zapis: zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm. Miało być 2x 2#12 ?? 2 górą + 2 dołem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZGR001 12.10.2016 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Ława fundamentowa nie wzmacnia podłoża. Ławy fundamentowe zwykle mają zbrojenie podłużne + strzemiona. Co oznacza zapis: zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm. Miało być 2x 2#12 ?? 2 górą + 2 dołem ? Jest dobrze 4 prety fi 12 w rozstawie 20x20 (dwa górą i dwa dołem). Mi chodzi o wyeliminowanie pękania ścian działowych oraz osiadania podłogi. Jajmar to będą ściany działowe, ponieważ mam sporo maxa do wykorzystania i zarówno ściany nośne jak i działowe będą takiej samej grubości z tego samego budulca. Edytowane 12 Października 2016 przez ZGR001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lara33 13.10.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Witam Mam takie pytanie skoro nie trzeba dawać fundamentów pod ściany działowe to czy jest sens dac tylko dla wzmocnienia podłoża, same ławy fundamentowe zbrojone? Najpierw 10cm chudziaka, później zbrojenie, zalanie ławy i na to wylewka. Ława szeroka na 40cm (grubość ściany 20cm z maxa) głęboka na 30cm na to wylewka 5cm; zbrojenie 20x20 z pręta fi 12 strzemiona co 30cm. Czy wylewa wytrzyma napór ścianki działowej z pustaka max? Co o tym sądzicie? Jak pod wylewka będzie od razu ława to wylewka wytrzyma "napór ściany działowej" z pustaka max. Ale jak pod wylewką 5cm nie będzie ławy to nie wiadomo bo wszystko zależy od nośności podłoża pod wylewką. Możesz też pogrubić wylewkę i ją dozbroić. Będzie taka "ławą fundamentową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.10.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ale zdajesz sobie sprawe że przez ta oszczedność na bloczkach tracisz powierzchnie wewnątrz domu i to nie małą. Policz to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZGR001 13.10.2016 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ale zdajesz sobie sprawe że przez ta oszczedność na bloczkach tracisz powierzchnie wewnątrz domu i to nie małą. Policz to sobie. Zdaję sobie z tego sprawę, ale będzie mała zamiana nośne beda miały 19cm zamiast 29cm w projekcie, a działowe zamiast 12 cm beda miały 19 cm. Mam nadziej że wszystko konstrukcyjnie będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Zdaję sobie z tego sprawę, ale będzie mała zamiana nośne beda miały 19cm zamiast 29cm w projekcie, a działowe zamiast 12 cm beda miały 19 cm. Mam nadziej że wszystko konstrukcyjnie będzie dobrze. To w końcu ścianki działowe staną się nośnymi? Czy konstruktor przeliczył i odchudzone nośne wystarczający nacisk przeniosą? Nadzieję, to można mieć na wygraną w lotka. Że się domek nie zawali to trzeba mieć pewność - pytanie tylko z jakim zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 13.10.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Zdaję sobie z tego sprawę, ale będzie mała zamiana nośne beda miały 19cm zamiast 29cm w projekcie, a działowe zamiast 12 cm beda miały 19 cm. Mam nadziej że wszystko konstrukcyjnie będzie dobrze. I ta nadzieja może być błędna. Przecież zbrojenie w stropie było projektowane właśnie do tych nośnych które obecnie zostały odchudzone a działowe pogrubione, ale one nie zostały przewidziane do przyjęcia obciążenia i nie potrzebnie będą pogrubione. Z tym problemem należy udać się do konstruktora bo to wymaga przeliczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts