adam1p 12.10.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam, Mam pytanie do osób będących w tematyce DGP. Koncepcja DGP zrodziła się u mnie już jakiś czas temu. Pierwotny plan był taki żeby wyjść z ciepłym powietrzem na strych i tam rozprowadzić instalację do pokoi na poddaszu (anemostaty w suficie). Teraz jednak po namyślę stwierdziłem że lepszym rozwiązaniem było by rozprowadzenie ciepłego powietrza kanałami płaskimi w podłodze na poddaszu. Nawiew powietrza w pokojach byłby nisko przy podłodze i całe ciepło unosiło by się do góry mieszając z powietrzem chłodniejszym w pomieszczeniu. I wszystko było by ok, gdyby nie fakt że całą instalację elektryczną zrobiłem kładąc kable w rurkach sztywnych/peszlach w podłodze. Kanały płaskie w jednym miejscu musiały by przechodzić nad tymi rurkami z kablami elektrycznymi. Kanały od DGP będą oczywiście ocieplone twardą wełną ze wszystkich stron. Pytanie czy takie ocieplenie kanałów 2,5-3cm z każdej strony wystarczy żeby przewody elektryczne poniżej nie przegrzewały się. Na ile taka grubość izolacji zatrzymuje tą temperaturę w kanałach z gorącym powietrzem. Na zdjęciu zaznaczone rurki z kablami YDYP w środku. Nad tymi rurkami przechodziły by płaskie kanały od DGP, które oddzielała by warstwa 2,5-3 cm wełny od rurek z kablami elektrycznymi. Wystarczy? Nie będą się te przewody nadmiernie nagrzewały? Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.10.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 ...strzYżonego Pan Bóg strzYże.. Zatop te rurki z kablami w jakiejś zaprawie, kleju...Tak by powstała warstwa ok 1-2 cm nad nimi. Na to kanały w wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1p 12.10.2016 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Z tym może być problem. Styropianu na podłogę mogę dać max. 12cm, więcej nie wygospodaruje, bo po wylewce i wykończeniu podłogi okno balkonowe w pokoju mi się nie otworzy. Rurki 2cm, kanały z wełną ok. 10cm to już mamy 12cm. Chyba żeby podkuć w stropie pod tymi rurkami żeby je obniżyć trochę i wtedy zaprawę na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.10.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tak bym zrobił, choć kanały w wełnie nie powinny zagrażać tej instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.10.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Przewody nie powinny znajdować się w strefie występowania wyższych temperatur chyba że przeliczymy przekroje lub zmniejszymy wielkość zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.10.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Jak wpuścisz w posadzkę 2 cm kanały od DGP i w tym miejscu dodatkowo dasz siatkę zbrojącą to powinno też wytrzymać.Chyba, że przewidujesz 4 cm wylewki po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.10.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Przewody nie powinny znajdować się w strefie występowania wyższych temperatur chyba że przeliczymy przekroje lub zmniejszymy wielkość zabezpieczeń.No właśnie... Co mówią przykazania? Ile to "wyższe temperatury" dla kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.10.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) No właśnie... Co mówią przykazania? Ile to "wyższe temperatury" dla kabli? Niestety dla kabli inaczej niż dla kominkowych rzeczy nawet 10 stopni stanowi różnicę dlatego wyliczenia dla Polski i np Grecji będą inne. Mówimy oczywiście o normalnej instalacji i przewodach np YDYp. Zasada jest prosta nie układamy kabli na kominach, obudowach kominkowych, w pobliżu kanałów dystrybucji gorącego powietrza itp. Oczywiście czasami zachodzi potrzeba coś wpakować do wysokich temperatur ale wtedy trzeba wiedzieć co i jak. Ps. A i jeszcze jedno tutaj nie chodzi o to że przewody tych 40 stopni nie zniosą a raczej o to że one też się grzeją od przepływającego prądu. Edytowane 12 Października 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts