Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wiem, że było, ale nie znalazłem odpowiedzi w pełni.

Zakupiony wkład z zamknięta komorą spalania (dla domu z rekuperacją).

Zastanawia mnie jednak gdzie umieścić kratki w zabudowie kominka.

- Czy pod kominkiem powinna być kratka?

- Czy w komorze dekompresji (pod samym sufitem, a nad komorą okapu) powinna być kratka lub kratki?

- Ile kratek ma być we właściwej komorze okapu do wylotu ciepłego powietrza (wiem że mam mieć około 1100cm2, jednak czy mają być dwie czy jedna?)

Może mi ktoś jasno wytłumaczyć ?

https://forum.murator.pl/topic/215624-kominek-i-rekuperacja-gdzie-umie%C5%9Bci%C4%87-kratki/

Witam,

Wiem, że było, ale nie znalazłem odpowiedzi w pełni.

Zakupiony wkład z zamknięta komorą spalania (dla domu z rekuperacją).

Zastanawia mnie jednak gdzie umieścić kratki w zabudowie kominka.

- Czy pod kominkiem powinna być kratka?

- Czy w komorze dekompresji (pod samym sufitem, a nad komorą okapu) powinna być kratka lub kratki?

- Ile kratek ma być we właściwej komorze okapu do wylotu ciepłego powietrza (wiem że mam mieć około 1100cm2, jednak czy mają być dwie czy jedna?)

Może mi ktoś jasno wytłumaczyć ?

Kominków nie robię, w domu mam piec bez kratek, ale .... gość który będzie robił kominek nie wie gdzie i ile ma być kratek?

Wlot powietrza do konwekcji ma być w dole zabudowy, powierzchnia robocza dolnej kratki powinna byc podana w instrukcji montażu wkładu. Górne kratki tak samo. Generalnie jak pamiętam z lektury forum, górne wylotowe mają mieć coś więcej cm2 niż dole. Moze ktoś z praktyków Ci tu podpowie ale za Two kominek powinien odpowiadac jego w y k o n a w c a .

https://forum.murator.pl/topic/215624-kominek-i-rekuperacja-gdzie-umie%C5%9Bci%C4%87-kratki/#findComment-7192514

Kratka pierwsza lub otwór pod kominkiem służąca jako wlot zimnego powietrza....... może to być część do składowania drewna lecz nie może być to żródło powietrza i tlenu potrzebnego do spalania, kratka druga duża centralnie nad kominkiem przed przegrodą do komory dekompresyjnej służąca jako wylot gorącego powietrza, w zależności od typu wkładu i sposobu oraz miejsca zabudowy można zastosować dwie kratki, małe kratki 3 i 4 z boku w komorze dekompresyjnej zapewniające swobodny przepływ powietrza w komorze i jej wentylowanie. Edytowane przez Mareks77
https://forum.murator.pl/topic/215624-kominek-i-rekuperacja-gdzie-umie%C5%9Bci%C4%87-kratki/#findComment-7193239