dropsec 12.10.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam,Wiem, że było, ale nie znalazłem odpowiedzi w pełni.Zakupiony wkład z zamknięta komorą spalania (dla domu z rekuperacją). Zastanawia mnie jednak gdzie umieścić kratki w zabudowie kominka. - Czy pod kominkiem powinna być kratka?- Czy w komorze dekompresji (pod samym sufitem, a nad komorą okapu) powinna być kratka lub kratki?- Ile kratek ma być we właściwej komorze okapu do wylotu ciepłego powietrza (wiem że mam mieć około 1100cm2, jednak czy mają być dwie czy jedna?) Może mi ktoś jasno wytłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 12.10.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Witam, Wiem, że było, ale nie znalazłem odpowiedzi w pełni. Zakupiony wkład z zamknięta komorą spalania (dla domu z rekuperacją). Zastanawia mnie jednak gdzie umieścić kratki w zabudowie kominka. - Czy pod kominkiem powinna być kratka? - Czy w komorze dekompresji (pod samym sufitem, a nad komorą okapu) powinna być kratka lub kratki? - Ile kratek ma być we właściwej komorze okapu do wylotu ciepłego powietrza (wiem że mam mieć około 1100cm2, jednak czy mają być dwie czy jedna?) Może mi ktoś jasno wytłumaczyć ? Kominków nie robię, w domu mam piec bez kratek, ale .... gość który będzie robił kominek nie wie gdzie i ile ma być kratek? Wlot powietrza do konwekcji ma być w dole zabudowy, powierzchnia robocza dolnej kratki powinna byc podana w instrukcji montażu wkładu. Górne kratki tak samo. Generalnie jak pamiętam z lektury forum, górne wylotowe mają mieć coś więcej cm2 niż dole. Moze ktoś z praktyków Ci tu podpowie ale za Two kominek powinien odpowiadac jego w y k o n a w c a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Kratka pierwsza lub otwór pod kominkiem służąca jako wlot zimnego powietrza....... może to być część do składowania drewna lecz nie może być to żródło powietrza i tlenu potrzebnego do spalania, kratka druga duża centralnie nad kominkiem przed przegrodą do komory dekompresyjnej służąca jako wylot gorącego powietrza, w zależności od typu wkładu i sposobu oraz miejsca zabudowy można zastosować dwie kratki, małe kratki 3 i 4 z boku w komorze dekompresyjnej zapewniające swobodny przepływ powietrza w komorze i jej wentylowanie. Edytowane 13 Października 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts