ultralegera 12.10.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Witajcie, Wykonuję sam kominek z płyt krzemianowo wapniowych. Etap jak na zdjęciu. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz zrobione. Czy po zdjęciu potraficie określić czy na ten moment mam wszystko dobrze zrobione ? Nie ma komory dekompresyjnej ale dałem podwójnie płytę na sufit. Kolejna sprawa to kwestia dgp. Dom parterowy, rozprowadzenie do pokoi po strychu. Pytanie jak umieścić rurę od dgp w komorze spalania. Planuję zrobić to tak jak narysowałem na zdjęciu (rura na zielono blisko czopucha), luft będzie powyżej rury na czerwono. Czy tak będzie poprawnie? Edytowane 13 Października 2016 przez ultralegera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Jeśli DGP będzie z wentylatorem to będzie OK.Ze względu na to że gorące powietrze będzie się kumulowało w okolicy kratki możesz zrobić jeszcze małą półkę z blachy lub płyty krzemianowej i przesłonić poziomo połowę kominka nad samym czopuchem do rury spalinowej oddzielając w ten sposób pobór powietrza rurą i komorę z kratką dla salonu w którym będzie kominek.Poza tym nie zapomnij o wentylowanej komorze dekompresyjnej pomiędzy kratką a stropem lub chociaż podwójnej warstwy płyt w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ultralegera 13.10.2016 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Dziękuje za uwagi. Wentylator do dgp będzie na strychu. Co do komory dekompresyjnej to nie mam jak jej zrobić ze względu na rurę pod sufitem. Dałem podwójnie płytę izolacyjną i planuję jeszcze jedną kratkę zrobić po prawej stronie z boku pod samym sufitem - może tamtędy nadmiar gorąca będzie uciekał. A mam jeszcze jedno pytanie - czy nie lepiej byłoby rurę od dgp w obudowie (tą zieloną ze zdjęcia) uciąć przy samym suficie? Najgoręcej będzie właśnie pod sufitem więc całe ciepło szło by do rozprowadzenia. Tak mi doradza jeden znajomy. I szczerze nie wiem którą opcję zrobić. Albo tak jak na zdjęciu albo właśnie uciąć przy samym suficie. Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.10.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 (edytowane) Rura ucięta przed sufitem będzie podpięta do wentylatora więc będzie zabierała całe ciepłe powietrze a kratką prawie nic nie będzie lecieć.Jakie duże jest pomieszczenie z kominkiem bo jeśli do 25 - 30m2 to spokojnie możesz ją tam zakończyć a pokój z kominkiem będzie nagrzewany dodatkowo poprzez promieniowanie z powierzchni szyby Co to jest za rura pod sufitem...... mówię o tej poziomej zabudowanej ??? to jakaś taka od dgp Poza tym ta rura harmonijkowa użyta jako spalinowa mi się nie podoba.Do tego celu są grube czarne rury do których dodatkowo możesz zastosować opcję z radiatorem. Edytowane 14 Października 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ultralegera 14.10.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Rura do spalania to przewód tarflex. Przesyłam link do strony producenta rury. http://www.tarnawa.com.pl/produkty/przewod-tarflex/ Trójnik z rury kominowej nie został zrobiony na środku ściany (dziura jest trochę bardziej do prawej ściany co widać na zdjęciu po ułożeniu rury) i czarnymi rurami pewnie nie dałoby się tego doprowadzić od czopucha do komina. Pomieszczenie z kominkiem ma 20 m2. Jeżeli utnę rurę od dgp przy suficie to obawiam się jednego - że do dgp będzie mi szło zimniejsze powietrze zaciągane przez górny luft z pokoju. Czy tak może być ? Bo tak mówił gość który sprzedawał mi wkład i dlatego radził doprowadzenie od dgp dać w dół aż do czopucha. Co do rury poziomej pod sufitem to jest rura od wentylacji. Tak ktoś mądrze postawił komin że jedna dziura jest spalinowa do góry a obok druga dziura wentylacyjna. Musiałem odizolować tą wentylacyjną od komory więc dałem tam rurę i obłożyłem płytą krzemianową jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.10.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Pomieszczenie z kominkiem ma 20 m2. Jeżeli utnę rurę od dgp przy suficie to obawiam się jednego - że do dgp będzie mi szło zimniejsze powietrze zaciągane przez górny luft z pokoju. Czy tak może być ? Bo tak mówił gość który sprzedawał mi wkład i dlatego radził doprowadzenie od dgp dać w dół aż do czopucha. Co do rury poziomej pod sufitem to jest rura od wentylacji. Tak ktoś mądrze postawił komin że jedna dziura jest spalinowa do góry a obok druga dziura wentylacyjna. Musiałem odizolować tą wentylacyjną od komory więc dałem tam rurę i obłożyłem płytą krzemianową jak na zdjęciu. Pobieranie przez wentylator chłodniejszego powietrza przez kratkę górną jest możliwe i wszystko zależy tu od wydajności wentylatora oraz jego sterowania. Nie na darmo w sprzedaży są blaszane dystrybutory więc coś w tym jest i dlatego też cały czas daje do zrozumienia abyś zrobił przegrodę i puścił rurę od dgp na sam dół. Najlepsza będzie moim zdaniem blacha które oddzieli dwie części a jednocześnie nagrzana będzie dodatkowym źródłem ciepła dla kratki ale dopuki jeszcze nie zabudowałeś możesz nad tym pomyśleć.. Ja u siebie mam 2 rury fi 150 uciete nad kratką podłączone do jednego wentylatora ale zamontowałem regulator z czujnikiem temperatury który załącza wentylator dopiero przy 45*C i dodatkowo reguluje jego wydajnością. Kratka może nie jest zbyt wielka bo tylko 17 x 49 ale chyba ze względu na wielkość wkładu i rurę z radiatorem jak na razie z działania jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.10.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Kiedy to grawitacyjny ruch powietrza wygra z tym wymuszonym wentylatorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 16.10.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Rura do spalania to przewód tarflex. Przesyłam link do strony producenta rury. http://www.tarnawa.com.pl/produkty/przewod-tarflex/ Trójnik z rury kominowej nie został zrobiony na środku ściany (dziura jest trochę bardziej do prawej ściany co widać na zdjęciu po ułożeniu rury) i czarnymi rurami pewnie nie dałoby się tego doprowadzić od czopucha do komina. Pomieszczenie z kominkiem ma 20 m2. Jeżeli utnę rurę od dgp przy suficie to obawiam się jednego - że do dgp będzie mi szło zimniejsze powietrze zaciągane przez górny luft z pokoju. Czy tak może być ? Bo tak mówił gość który sprzedawał mi wkład i dlatego radził doprowadzenie od dgp dać w dół aż do czopucha. Co do rury poziomej pod sufitem to jest rura od wentylacji. Tak ktoś mądrze postawił komin że jedna dziura jest spalinowa do góry a obok druga dziura wentylacyjna. Musiałem odizolować tą wentylacyjną od komory więc dałem tam rurę i obłożyłem płytą krzemianową jak na zdjęciu. Rure od dgp pusc nizej niz kratka bo na pewno bedzie ci zaciagac chlodniejsze powietrze. Poza tym na pokieszczenie 20m samo grzanie przez szybe wystarczy az nadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 17.10.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Proszę zgłosić się do lokalnej izby rzemieślniczej tam wskażą Panu/Pani fachowca z uprawnieniami zduńskimi celem dokończenia prac. Moim skromnym zdaniem tylko to zagwarantuje poczucie właściwie wykonanego kominka i da ku temu gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts