Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę - przepisanie

Gierga

Recommended Posts

Mam problem z przepisaniem pozwolenia na budowe. Mam dwa pytania:

Pierwsze

Czy jest ono wymagane w przypadku współwłasności. Czyli jeżeli pozwolenie na budowie było wydane na 4 osoby a po kilku latach 2 z 4 osób oddało swoje części pozostałej 2 osób. To czy istnieje wymóg przepisania pozwolenia na budowę? Bo w Art. 40 jest wyraźnie napisane stary inwestor i nowy . A tutaj nie ma nowych inwestorów i trochę dziwne przepisywać pozwolenie na budowę na osoby które na nim widniały? Niestety nie znalazłam żadnego artykułu na ten problem.

Drugie pytanie czy można robić wpisy w dzienniku budowy jeżeli nie zostało przepisane pozwolenie na budowy.

Przykład działka z domem od 2010 zmieniła właścicieli było 4 a pozostało dwóch /pozostali zrzekli się swojej cześći na rzecz dwóch. Czy od 2010 roku mogą być wpisy w dzienniku budowy jak np. nie posiada sie przepisanego pozwolenia na budowę.?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wydawanie decyzji zmieniających w zakresie dopisania, wykreślenia inwestora, zmiany numeru działki w związku z podziałem (scaleniem) oraz innych zmian w treści decyzji o pozwoleniu na budowę dokonywanych na wniosek inwestora.

Szczegóły tu

http://www.powiat-gniezno.pl/index.php5?m=articles&id=636

Załącznikiem jest DB, projekt z tego wynika że tam nanoszą zmianę, co do wpisów nie wiem ale przerwa dłuższa niż 3 lata skutkuje wygaśnięciem PnB

Przywołany art.40 traktuje tylko o obowiązku urzędu związanych z cesją PnB.

Stosunki "właścicielskie" nie rzutują na ważność PnB.

Przerwa w zapisach w DB dłuższa niż 3 lata skutkuje wygaśnięciem PnB - tak jak napisał poprzednik.

U mnie upierają się o to aby poprzedni właściciele wydali zgodę na przepisanie PNB, Nadzór mówi co innego. Jestem w kropce i nie wiem co robić. Otrzymanie oczywiście takiej zgody jest utopią i nie mam na to szans.

Bejaro właśnie to jest dziwne , że tam mówią tak a u mnie inaczej - przecież prawo jest jedno.

Przywołany art.40 traktuje tylko o obowiązku urzędu związanych z cesją PnB.

Stosunki "właścicielskie" nie rzutują na ważność PnB. - czyli jest wymagane przepisanie PNB?