fotohobby 25.10.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 y.Emitery były, są i będą wypuszczane w kosmos ale w dobrze zrobionym układzie będą dopuszczalne i skrajnie obłe. No to mnie teraz uspokoiłeś, w kosmosie nikomu nie zaszkodzą przecież, a obłe nie są tak niebezpieczne, jak kanciaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 No to mnie teraz uspokoiłeś, w kosmosie nikomu nie zaszkodzą przecież, a obłe nie są tak niebezpieczne, jak kanciaste No widzisz nie trzeba laikowi długo tłumaczyć by jakoś to przetrawił.To co ulatuje kominem w kosmos w prawidłowo dobranym wkładzie ,ciągiem kominowym i dopasowaną do tego prawidłowo wykonaną instalację w KZPŁW jest niczym w porównaniu z kotłami np . na węgiel.Te bajki o tym i wykresy to fikcja nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością - praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.10.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Ponieważ do pełnego spalania drewna potrzebne jest co najmniej 1000 stopni.Jak ścianki urządzenie to jest kominka będą miąły 1000 stopni to w środku może panować trochę wyżna temperatura np.1200 stopni co wystarczy dla pełnego spalenia drewna.Chociaż lepsza by była jeszcz wyżna temperatura.Chlorek sodu w temperaturze 800 stopni się topi więc w 1000 stopni jest cieczą.Ale grzajniki rozgrzane do 1000stopni równa się pożar i niebezpieczeństwo opażeń.Więc należało by postawić zbiornik z wymiennikiem,w którym sód,glikol zabiera ciepło od chlorku sodu a następnie jeszcze jedeń zbiornik w,którym woda zabiera ciepło od sodu, glikolu.A przy wodzie o temperaturze 30-55 stopni masz destylarnię a od 60 do 95 stopni sadzarnię. Edytowane 25 Października 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 No widzisz nie trzeba laikowi długo tłumaczyć by jakoś to przetrawił.To co ulatuje kominem w kosmos w prawidłowo dobranym wkładzie ,ciągiem kominowym i dopasowaną do tego prawidłowo wykonaną instalację w KZPŁW jest niczym w porównaniu z kotłami np . na węgiel.Te bajki o tym i wykresy to fikcja nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością - praktyka. Jak widać, niektórzy całkiem komfortowo czują się żyjąc złudzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Jak widać, niektórzy całkiem komfortowo czują się żyjąc złudzeniami Jeżeli komfortem nazywasz to co umieściłeś w stopce to przepraszam chylę czoła.Rzeczywiście do życia nie potrzeba kominka za to trzeba takiego ogrzewania w domu jak u ciebie.Chylę czoła po raz drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.10.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Niktspecjalny jakurat to co wylatuje z mojego komina kotła węglowego jest niczym w porównaniu z tym co wylatuje z KZPW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 JRzeczywiście do życia nie potrzeba kominka za to trzeba takiego ogrzewania w domu jak u ciebie Nie, nie trzeba takiego. Mogą być też kable, albo pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.10.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Da się czysto spalać gdy płomień ma kontakt z płaszczem wodnym ale musi to być płomień kimetyczny jednak i tak będą znaczne ilości CO w spalinach bo płomień dotyka zimnej ścianki płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.10.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 2/3.Wystarczy w miejsce styropianu dać beton. To do 1000 kg na m2. Powyżej tej wagi można pomyśleć o czymś zbrojonym, mocniejszym... Nie ma potrzeby pozbywania się styropianu wystarczy dać tam EPS 200 i wylewkę betonowa ze zbrojeniem rozproszonym i wytrzyma pod coś konkretniejszego;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.10.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Nie ma potrzeby pozbywania się styropianu wystarczy dać tam EPS 200 i wylewkę betonowa ze zbrojeniem rozproszonym i wytrzyma pod coś konkretniejszego;-) Podejrzewam, że nie chodzi tyle o wytrzymałość co o temperaturę a tej nawet eps 1000 nie zdzierży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.10.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Podejrzewam, że nie chodzi tyle o wytrzymałość co o temperaturę a tej nawet eps 1000 nie zdzierży. Niestety pudło temperatury w tym miejscu raczej mniejsze niż latem na elewacji;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Podejrzewam, że nie chodzi tyle o wytrzymałość co o temperaturę a tej nawet eps 1000 nie zdzierży. No i źle podejrzewasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.10.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Panowie, pytanie do osób posiadających/wykonujących DGP - czy na etapie lania stropu robiliście przepusty pod kanały z gorącym powietrzem. O ile w przypadku WM jest sprawa jasna, bo będę miał projekt o tyle w przypadku kominka wykonując SSO nie będę miał ani jego projektu, ani pewnie nawet pełnej koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Kominek w domu to jest fajna sprawa. Bije od niego ciepło, można przy nim spędzać romantyczne wieczory. Kominek też nie jest drogi w eksploatacji. Polecam budowę kominków. My to wiemy ale ty powinieneś czytać i pytać , nie oznajmiać.Tylko z takim przesłaniem do nas ,do braci kominkowej przychodzisz.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.10.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Kominek w domu to jest fajna sprawa. Bije od niego ciepło, można przy nim spędzać romantyczne wieczory. Kominek też nie jest drogi w eksploatacji. Polecam budowę kominków. Niefajna sprawa wg mnie. Ciepło jest za duże i powoduje przegrzanie domu, co potwierdził tu użytkownik wrzucając wykresy temperatur. Biorąc pod uwagę koszt budowy i późniejszy nakład pracy, to może okazać się drogim w eksploatacji. Nie polecam budowy. A co do romantycznych wieczorów, to chyba nie masz tego na myśli*? http://www.kppsp-oborniki.pl/images/P1310026.JPG * wybuch kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Niefajna sprawa wg mnie. Ciepło jest za duże i powoduje przegrzanie domu, co potwierdził tu użytkownik wrzucając wykresy temperatur. Biorąc pod uwagę koszt budowy i późniejszy nakład pracy, to może okazać się drogim w eksploatacji. Nie polecam budowy. A co do romantycznych wieczorów, to chyba nie masz tego na myśli*? http://www.kppsp-oborniki.pl/images/P1310026.JPG * wybuch kominka Ta twoja niewiedza to kompromitacja.Do ciebie trzeba zwracać się w ten sposób: http://images20.fotosik.pl/139/c013d594b990b5fa.jpg wiesz znafco co to jest??? [h=2]Uszkodzony wentylator Brink Renovent w rekuperatorze[/h] Od jakiegoś czasu mój rekuperator Brink Renovent Large zaczął inaczej pracować. Dało się to bezproblemowo zauważyć gdyż jest ona zamontowany w korytarzu łączącym dom z garażem, więc codziennie tamtędy przechodzę. Zmienił się nieznacznie szum wentylatorów- tak jak gdyby coś tarło/chrobotało… ciężko było to określić. Niestety z braku czasu nie udało mi się bliżej rozpoznać tematu, aż do chwili gdy byłem zmuszony poświęcić temu więcej uwagi. Na wyświetlaczu wyskoczył błąd F2. W instrukcji jest napisane że błąd ten oznacza iż „wentylator nawiewny zatrzymał się”. W instrukcji obsługi jest napisane że w przypadku wystąpienia błędu F2 instalator powinien: Sprawdźić przewody od MCU do wentylatora nawiewnego Wymienić MCU i przewody Rozkręciłem rekuperator, wyciągnąłem zespół wentylatorowy i bliżej przyjrzałem się przewodom i wentylatorom. Od razu można było zauważyć że jeden z nich chodził zdecydowanie ciężej i to potraktowałem jako przyczynę awarii. Co jednak można zrobić z takim wentylatorem? Oczywiście należy go wymienić. Ten wentylator EBM w rekuperatorze Brink ma oznaczenie R3G160-AD52-11 i został wyprodukowany przez firmę PAPST. Koszt zakupu nowego to prawie 300 euro. Lekko mnie to przeraziło. Z drugiej strony nie wiele miałem do stracenia- albo się go uda naprawić i zaoszczędzić kilka PLN, albo też trzeba będzie kupić nowy… Powtarzam .Nie kompromituj się tymi wejściami.Ślepy -zaślepiony niewiedza ,że nie wiesz kto tu pisze.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.10.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Niefajna sprawa wg mnie. Ciepło jest za duże i powoduje przegrzanie domu, co potwierdził tu użytkownik wrzucając wykresy temperatur. Biorąc pod uwagę koszt budowy i późniejszy nakład pracy, to może okazać się drogim w eksploatacji. Nie polecam budowy. A co do romantycznych wieczorów, to chyba nie masz tego na myśli*? http://www.kppsp-oborniki.pl/images/P1310026.JPG * wybuch kominka No i co ma argumentować ta fotka? Mamy się "licytować" na zdjęcia, mogę przecież powklejać tu x fotek po wybuchu gazu, gdzie nawet cegła na cegle nie została. Jeśli romantyzm Ci obcy lub go nie rozumiesz, to Twoja sprawa, ale inni mogą mieć inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.10.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 No i co ma argumentować ta fotka? Mamy się "licytować" na zdjęcia, mogę przecież powklejać tu x fotek po wybuchu gazu, gdzie nawet cegła na cegle nie została. Jeśli romantyzm Ci obcy lub go nie rozumiesz, to Twoja sprawa, ale inni mogą mieć inne zdanie.Na fotce widać jakąś melinę...Menele napalili czymś co wybuchło...Przyjmijmy na wiarę, że w kominku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 30.10.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 ... Nie polecam budowy... Nie posiada, nie uzytkuje... ale nie poleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.10.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 kolego budowlany_laik Nie odpowiedziałeś mi co w razie W z twoim prądem.1.Co się stanie z energo oszczędnością gdy rekuperator podziękuje za współpracę z powodu braku prądu i trzeba będzie zacząć wietrzyć Pisałeś też że w takiej sytuacji zwiększysz zyski bytowe2. Bardzo mnie interesuje jak to zrobisz bez prądu one spadną? 3. Kolejnarzecz wspomniałeś o bio kominku a jak chcesz z niego korzystać bez wentylacji?? Oczywiście nie mówię o zaniku prądu na kilka godzin czy dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts