kemot_p 06.02.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Też mam taką wizję, szczególnie że nie chce kanałów w zabudowie k-g. Szukam na razie firmy do wykonania, zobaczymy jaką oni będą mieć koncepcję. Jakiej średnicy masz przejście przez strop? Czy masz monolit i jeśli tak to co że zbrojeniem w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.02.2023 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Dom drewniany i wszystko robione na etapie budowy tak ,ze zero problemów z przejciami .Nistety nie pamietam jakiej srednicy jest przejscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.02.2023 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 A ok. No u mnie dwa stropy do przebicia - monolit i akermann. I jeszcze odkucie rurek podłogówki. Tak że będzie trochę zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 13.03.2023 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Tak się zastanawiam , czy zbieranie drewna w lesie (nie mówię o ścinaniu - tylko o tym co uschło i spadło ) jest przestępstwem lub wykroczeniem czy jest niezgodne z prawem . Bo przecież lasy są państwowe czyli nasze , czyli moje . To mogę sobie zbierać i ogrzewać dom tymi odpadami które i tak zgniją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2023 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Jakbyś sprawdził, zamiast się zastanawiać, to poznałbyś odpowiedź w czasie krótszym, niż pisałeś tego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2023 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Tak się zastanawiam , czy zbieranie drewna w lesie (nie mówię o ścinaniu - tylko o tym co uschło i spadło ) jest przestępstwem lub wykroczeniem czy jest niezgodne z prawem . Bo przecież lasy są państwowe czyli nasze , czyli moje . To mogę sobie zbierać i ogrzewać dom tymi odpadami które i tak zgniją ? A tak myślałem, że to nie Twój las... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.03.2023 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Tak się zastanawiam , czy zbieranie drewna w lesie (nie mówię o ścinaniu - tylko o tym co uschło i spadło ) jest przestępstwem lub wykroczeniem czy jest niezgodne z prawem . Bo przecież lasy są państwowe czyli nasze , czyli moje . To mogę sobie zbierać i ogrzewać dom tymi odpadami które i tak zgniją ? Nie możesz: Kto w nienależącym do niego lesie (…) zbiera mech lub ściółkę, (…) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, (…) podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Ja ostanio pozyskałem trochę drewna z własnego lasu, robię już zapasy przed kolejnym sezonem, szczególnie że od czwartku będę miał wykonaną DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2023 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Nie możesz: Kto w nienależącym do niego lesie (…) zbiera mech lub ściółkę, (…) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, (…) podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Ja ostanio pozyskałem trochę drewna z własnego lasu, robię już zapasy przed kolejnym sezonem, szczególnie że od czwartku będę miał wykonaną DGP. [ATTACH=CONFIG]464240[/ATTACH]Czyli igły sosnowe można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.03.2023 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Czyli igły sosnowe można.... Opadłe liście (igły) to ściółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2023 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Opadłe liście (igły) to ściółkaWidzisz gdzieś słowo opadłe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2023 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Widzisz gdzieś słowo opadłe? Ściółka, ścioła, podściółka – warstwa lasu leżąca bezpośrednio na glebie, a pod runem. Utworzona jest z opadłych liści, gałązek, owoców, nasion, piór, skrawków sierści i odchodów zwierzęcych. https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aci%C3%B3%C5%82ka_(le%C5%9Bnictwo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 14.03.2023 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 No ale prezes swojego czasu pozwolił zbierać chrust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 14.03.2023 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Gdzie mignął mi wczoraj tytuł artykułu w internecie ze cena drewna opałowego mocno w dół. U mnie w okolicy pocięte grube kłody brzozowe można kupić za 200zl/m3, podobnie jak pnie drzew owocowych. Jak czytałem o cenach po 600 czy 800zl to wydawało mi się to nie wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.03.2023 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Widzisz gdzieś słowo opadłe? Jeśli coś nie jest opadłe, to tym bardziej nie możesz tego spalić. Myślałem, ze to jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 14.03.2023 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Gdzie mignął mi wczoraj tytuł artykułu w internecie ze cena drewna opałowego mocno w dół. U mnie w okolicy pocięte grube kłody brzozowe można kupić za 200zl/m3, podobnie jak pnie drzew owocowych. Jak czytałem o cenach po 600 czy 800zl to wydawało mi się to nie wiarygodne. Jak handlarze sprzedawali po 500 w nadleśnictwie u mnie można było w metrówkach po 350 kupić . Teraz po 300 u handlarzy się pojawia a brzoze po 250 idzie kupić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 14.03.2023 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Nie możesz: Ja ostanio pozyskałem trochę drewna z własnego lasu, robię już zapasy przed kolejnym sezonem, ze swojego lasu tez nie mozesz bez pozwolenia i ocechowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2023 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 ze swojego lasu tez nie mozesz bez pozwolenia i ocechowania. Cięcia pielęgnacyjne możesz (a nawet powinieneś) robić. I nie trzeba na to zezwolenia. A wycinkę należy robić, żeby zachować las w dobrej kondycji (a zgoda i fachowa porada leśniczego nic nie kosztuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2023 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Jeśli coś nie jest opadłe, to tym bardziej nie możesz tego spalić. Myślałem, ze to jasneLuzik kolego forumowy! Uśmiechnij się czasem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2023 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 No ale prezes swojego czasu pozwolił zbierać chrust Możesz zbierać, ale na asygnatę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.01.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia DGP w połączeniu z kominkiem sprawdza się u mnie doskonale. W tym sezonie podłogówka włączała się kilka razy, głównie wtedy gdy były kilkudniowe mrozy. Ostatnio chodziła 17 grudnia . Więc jak najbardziej róbcie kominki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts