Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Tak się zastanawiam , czy zbieranie drewna w lesie (nie mówię o ścinaniu - tylko o tym co uschło i spadło ) jest przestępstwem lub wykroczeniem czy jest niezgodne z prawem . Bo przecież lasy są państwowe czyli nasze , czyli moje . To mogę sobie zbierać i ogrzewać dom tymi odpadami które i tak zgniją ? :yes::no:

Tak się zastanawiam , czy zbieranie drewna w lesie (nie mówię o ścinaniu - tylko o tym co uschło i spadło ) jest przestępstwem lub wykroczeniem czy jest niezgodne z prawem . Bo przecież lasy są państwowe czyli nasze , czyli moje . To mogę sobie zbierać i ogrzewać dom tymi odpadami które i tak zgniją ? :yes::no:
A tak myślałem, że to nie Twój las... ;)

Nie możesz:

Kto w nienależącym do niego lesie (…) zbiera mech lub ściółkę, (…) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, (…) podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Ja ostanio pozyskałem trochę drewna z własnego lasu, robię już zapasy przed kolejnym sezonem, szczególnie że od czwartku będę miał wykonaną DGP.

IMG_20230124_151540.jpg

Nie możesz:

Kto w nienależącym do niego lesie (…) zbiera mech lub ściółkę, (…) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, (…) podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Ja ostanio pozyskałem trochę drewna z własnego lasu, robię już zapasy przed kolejnym sezonem, szczególnie że od czwartku będę miał wykonaną DGP.

[ATTACH=CONFIG]464240[/ATTACH]

Czyli igły sosnowe można.... ;)

Widzisz gdzieś słowo opadłe?

Ściółka, ścioła, podściółka – warstwa lasu leżąca bezpośrednio na glebie, a pod runem.

Utworzona jest z opadłych liści, gałązek, owoców, nasion, piór, skrawków sierści i odchodów zwierzęcych.

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aci%C3%B3%C5%82ka_(le%C5%9Bnictwo)

:)

Gdzie mignął mi wczoraj tytuł artykułu w internecie ze cena drewna opałowego mocno w dół. U mnie w okolicy pocięte grube kłody brzozowe można kupić za 200zl/m3, podobnie jak pnie drzew owocowych. Jak czytałem o cenach po 600 czy 800zl to wydawało mi się to nie wiarygodne.

Jak handlarze sprzedawali po 500 w nadleśnictwie u mnie można było w metrówkach po 350 kupić . Teraz po 300 u handlarzy się pojawia a brzoze po 250 idzie kupić .

ze swojego lasu tez nie mozesz bez pozwolenia i ocechowania. :D

Cięcia pielęgnacyjne możesz (a nawet powinieneś) robić. I nie trzeba na to zezwolenia. A wycinkę należy robić, żeby zachować las w dobrej kondycji (a zgoda i fachowa porada leśniczego nic nie kosztuje).

• 9 months później...