Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze rozumiem polana drewna, brzozy na przykład, to ma swój urok. Ale kostki brykietu ?

Pięknie pachnie taki świeżo z tartaku przywieziony brykiet, czasem specjalnie przed jakąś impreza kilka paczek przywiozę, żeby w salonie pachniało żywicą (używam sosnowego 5 zł na paczkę)

Zamiast zakazywać palic węglem można trochę inaczej

, tylko tacy ludzie nie mają siły przebicia w Polsce w przeciwieństwie do wielkich producentów.

Palić kominkiem bedzie nadal można, wystarczy miec drugie żródło ogrzewania.

Edytowane przez Greg_81

Wszystko pięknie tylko mam takie przemyślenia:

1. To na razie tylko projekt uchwał, a nie przegłosowane uchwały

2. Będzie można kopcić w kominkach, jeśli kominek to nie jedyne źródło ciepła (czyli wystarczy mieć kocioł na jakiś prąd, pellet lub inny gaz I wciąż będzie można okazjonalnie smrodzić kominkiem dzień w dzień przez cały sezon grzewczy)

3. Węglem i drewnem będzie można palić w tych częściach miasta, gdzie nie ma sieci gazowej lub cieplnej. Czyli w praktyce w większej części miasta. Bo już dziś wielokrotnie gazownia i ciepłownia odmawiają podłączenia budynków, bo twierdzą, że im się nie opłaca

4. Dlaczego ta uchwała ma wejść dopiero za 10 lat?

5. A dlaczego nie zabronią zwyczajnie podczas budowy nowych domów stawiania kominów dymowych?

Może się nie znam, ale próbuje się coś robić (I dobrze!), a wyjdzie jak zwykle.

Wszystko pięknie tylko mam takie przemyślenia:

1. To na razie tylko projekt uchwał, a nie przegłosowane uchwały

2. Będzie można kopcić w kominkach, jeśli kominek to nie jedyne źródło ciepła (czyli wystarczy mieć kocioł na jakiś prąd, pellet lub inny gaz I wciąż będzie można okazjonalnie smrodzić kominkiem dzień w dzień przez cały sezon grzewczy)

3. Węglem i drewnem będzie można palić w tych częściach miasta, gdzie nie ma sieci gazowej lub cieplnej. Czyli w praktyce w większej części miasta. Bo już dziś wielokrotnie gazownia i ciepłownia odmawiają podłączenia budynków, bo twierdzą, że im się nie opłaca

4. Dlaczego ta uchwała ma wejść dopiero za 10 lat?

5. A dlaczego nie zabronią zwyczajnie podczas budowy nowych domów stawiania kominów dymowych?

Może się nie znam, ale próbuje się coś robić (I dobrze!), a wyjdzie jak zwykle.

Odpowiem na wszystko jednym zdaniem: dlatego, że Polacy marnie zarabiają, zakazy i nakazy są proste lecz władza zapomina o tym, iż zarobki w Polsce są cienkie jak tyłek węża, niech prąd kosztuje 30 groszy z wszelkimi składowymi a gaz złotówkę i...będzie "gitara".

Przez lata w Polsce olewano sprawę jakości instalowanych pieców c.o. na węgiel lub miał [to dopiero syf ] tak samo było z wkładami kominkowymi które były w sprzedaży . Teraz nagle wielki krzyk.... W naszej Żabiej Woli jak była gazyfikacja to wszyscy założyli gaz , teraz wielu kupiło piece na miał....

Odpowiem na wszystko jednym zdaniem: dlatego, że Polacy marnie zarabiają, zakazy i nakazy są proste lecz władza zapomina o tym, iż zarobki w Polsce są cienkie jak tyłek węża, niech prąd kosztuje 30 groszy z wszelkimi składowymi a gaz złotówkę i...będzie "gitara".

Ja myślę, że problem jest bardziej złożony:

- Są ludzie, których z różnych powodów faktycznie nie stać na inne ogrzewanie lub paliwo lepszej jakości

- Są ludzie których owszem stać na to, ale cwaniaczą i próbują oszczędzać

- a przede wszystkim świadomość tego, jak szkodliwe jest zanieczyszczenie powietrza, jak można bez smrodu ogrzewać oraz jak mozna palic ograniczając smrod jest wciaz bardzo niska w społeczeństwie

Czyli problem jest nie tylko w pieniadzach

Czyli problem jest nie tylko w pieniadzach

Uważam że jest w pieniądzach. Gdyby prąd był tańszy gdyby PC były tańsze. gdyby instalatorzy nie CWANIACZYLI to można by inaczej.

Gdyby prąd był po 15gr w taniej to już dziś wystawiłbym ekogroch a jest po 25-30gr. Gaz z automatu skreślam bo to jakieś nieporozumienie.

@fotohobby

Posiadanie komina nie oznacza dymu ja u siebie nie doznaję takiego zjawiska i u wielu innych jest podobnie. Chociaż wystarczy jeden utalentowany osobnik aby całą wiochę zagazować

Nie dymisz, ale zanieczyszczasz powierze. PM10 nie widac, to fakt.

A ja nadal nie rozumiem, co zlego jest w czystym ogrzewaniu za 30gr ..

To przeciez jakies 600-800zl wiecej rocznie w Twoim przypadku.

Jakbys zamiast ładowac 10tys w kociol, komin dolozyl 7tys i zainstalowal pompe ciepla, 7kW to placilbys teraz jeszcze mniej....

Przed robieniem CO robiłem kilka wycen PC i ceny były kosmiczne(nie takie jak podajesz).Kocioł kosztował z kominem ok10k .

Co do kosztów ogrzewania po tym sezonie będę mógł się dokładniej wypowiedzieć. Jednak 30gr to dwukrotnie drożej niż teraz w tym jest problem.

W zeszłym sezonie za prąd zapłacił bym ok 3000zł przy 30gr. Jednak zeszły sezon nie jest w żaden sposób miarodajny.

Z eko grochu wychodzi mi ok 15gr/kwh

Śledze kilka dzienników budowy, i widziale nrealizacje kotlowni na PC Samsunga za 17kzł. Tylko trzeba zapytac o konkretna pompe. 7kW plus 300l.

Konkretne zapytanie redukuje radosną twórczość wyceniającego

No, jesli prad jest dla Ciebie za drogi, gaz to "nieporozumienie", a na PC kilkunastu tysiecy jie wyłożysz, to już wiecznie bedziesz przez ten komin pykal.

Chyba, ze w końcu zabronią.

Edytowane przez fotohobby

"Władze województwa dopuszczają możliwość palenia w kominkach, ale tylko wtedy, kiedy nie są podstawowym źródłem ciepła. "

Własciwie, to nasze pańswo miłośników grzania "czystym" prądem zmusza do montowania kominków. Bo bez kominka trzeba robic bardzo kreatywne PChE, żeby zmięścić się z EP w WT 2017. A przy WT 2021 nawet kreatywność nie da rady.