Arek74 16.12.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 muchenz Wszystkie składniki pirolizy drewna zanieczyszczają powietrze jeżeli ich nie spalić. Dokładnie tak jak z węglem. Trzeba spalać czysto, a jak ktoś nie umie, albo ma kominek do bani to od tego są elektrofiltry domowe, ot i cała filozofia. Czemu zakładasz, że przy paleniu drewna na pewno wszyscy je kiszą, a elektrownie i samochody na bank zawsze spalają czysto? Gdybym zastosował Twoja metodę, tylko w drugą stronę, to napisał bym, że elektrownie maja filtry dla picu i włączają je tylko na wypadek kontroli, a w samochodach filtry cząstek stałych wszyscy mają powycinane. Za to w kominkach wszyscy palą superczysto. Nie napiszę tak, bo to bzdura. Pisałem już, nie traktuj świata tak zerojedynkowo znam od kuchni jak działa Generalny Inspekcja Ochrony Środowiska, poprzez swoje wojewódzkie oddziały....i nie bądź wcale taki pewny, że elektrownie są święte.....spokojnie mogą robić nadużycia i GIOŚ może im skoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 16.12.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Długie węglowodory się czysto nie spalają?Jak mają odpowiednie warunki to się spalą.Grunt to nie chłodzić komory spalania,dlatego ja mam podgrzewane PW i szamotową komore spalania,która rozgrzewa się do 1300-1400stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 16.12.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 muchenz Wszystkie składniki pirolizy drewna zanieczyszczają powietrze jeżeli ich nie spalić. Dokładnie tak jak z węglem. Problem w tym, że 70-80% masy drewna podlega pirolizie, a tylko 20-30% węgla - reszta to czysty węgiel wiec drewnem dużo łatwiej syfić - taka własność paliwa. Większość wodnych wkładów kominkowych nie ma bufora i siłą rzeczy mają przykręcone powietrze, a nie palone jest w nich na full. Trzeba spalać czysto, a jak ktoś nie umie, albo ma kominek do bani to od tego są elektrofiltry domowe, ot i cała filozofia. Większość nie ma akumulacji więc ma do bani. a elektrownie i samochody na bank zawsze spalają czysto? Bo w elektrowniach i samochodach moc reguluje się poprzez zmianę ilości podawanego paliwa, a nie samego powietrza jak to ma miejsce w kominkach + mają cały tor oczyszczania spalin. Gdybym zastosował Twoja metodę, tylko w drugą stronę, to napisał bym, że elektrownie maja filtry dla picu i włączają je tylko na wypadek kontroli, a w samochodach filtry cząstek stałych wszyscy mają powycinane. Za to w kominkach wszyscy palą superczysto. Nie napiszę tak, bo to bzdura. Pisałem już, nie traktuj świata tak zerojedynkowo Pisać możesz co zechcesz po prostu będziesz mijał się z prawdą . Osobiście, to nie znam nikogo kto ma cokolwiek wycięte z samochodu, za to wszyscy kominkowcy skręcają powietrze żeby dłużej się paliło i z mniejszą mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.12.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Normalnie sami inżynierowie tu zaglądają jeden mądrzejszy od drugiego, powinniście książki pisać i wykładać na uczelniach, takie umysły się marnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Drewno, to jedno z bardziej syfiastych paliw tylko ludziom dobrze się kojarzy z lasem, dobrymi meblami czy parkietem i mają przez to błędne o nim mniemanie. Większość kominków wodnych pracuje bez bufora, na pół gwizdka, a nie na full i są silnym emitentem takich substancji: Piroliza w kominku..? : "Piroliza (gr. pyro, ogień, i lysis, rozpad), sucha destylacja, destylacja rozkładowa – proces degradacji zachodzący pod wpływem wysokiej temperatury i prowadzony bez tlenu i innych celowo dodawanych reagentów https://pl.wikipedia.org/wiki/Piroliza Pewnie raczej całkiem bez tlenu to ciężko. Może raczej półspalanie: "Półspalanie – proces spalania węgla lub związków organicznych w warunkach niedoboru tlenu, z wytworzeniem tlenku węgla (II) i wody... https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82spalanie Co oczywiście nie zmienia faktu, że kominki z PW pracujące "na pół gwidka" czystością spalania pochwalić się nie mogą. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 16.12.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Piroliza w kominku..? : Pewnie raczej całkiem bez tlenu to ciężko. Piroliza zachodzi zawsze i w zależności od ilości tlenu występuje różny stopień spalenia jej produktów. A że większość przykręca powietrze, to część idzie w komin i jest to wyjątkowo toksyczny syf. Problem jest w tym, że drewno ma wyjątkowo przyjazne konotacje, ale w przypadku jego spalania prawda leży zupełnie gdzieś indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 16.12.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Nawet jak by nie przykręcali powietrza to był by syf bo to górny kopcióch i będzie albo mały dymek albo smród niedopalonego opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.12.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Kominek wodny to też kocioł. DS może też być piecem np.piec rakietowy. Nie wiem czy by wystarczyło,było by trudne technicznie bo dopalacz musiał by się przysówać do paliwa lub paliwo do dopalacza. Łatwiej zrobić DS. Przesówać ? Czy aby na pewno ?? Grunt to nie chłodzić komory spalania,dlatego ja mam podgrzewane PW i szamotową komore spalania,która rozgrzewa się do 1300-1400stopni. 1300 - 1400 stopni .... pokaż tą Twoją KOMORE [ pisownia oryginalna mtdeusz ] A co to za róznica czy u czy ó. Jakiś baran,osioł wymyślił dwa u,ó,dwa h,ch,dwa rz,ż totalny bezsens. kopcióch ............ sosne OJ , jest "róznica"...... Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 16.12.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) A co z tego będę miał?Może pokaże ale nie dzisiał bo się pali.Do szamotu przyrósł żużel (temperatrua topnienia popiołu to 1300-1400stopni),żar jest rozgrzany do białości,szamot jasno świeci i powstaje amorficzny dwutlenek krzemu (temperatura jego powstawania to około 1300 stopni).Wrzuciłem też żelazo to zniknęło.I mam podgrzewane PW,aby płomień się nie chłodził. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 16.12.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) OJ , jest "róznica"...... Jaka? Przesówać ? Czy aby na pewno ?? A jak chcesz podnieść temperature płomienia do min 1200 stopni? Nałatwiej skompresowąć płomienie i dąć im podgrzane PW i temperatura rośnie. Czy akcelerator cząstek tam postawisz? Zdun Darek B a co się stanie jak do kominka twojej produkcji,czy innego kominka górnego kopcenia naładuje się sosny,brozy lub wilgotnego drewna albo dowali dużo na żar (full opór ile się zmięśći najlepiej jakiejś drobnicy typu patyki albo cały kominek tektury? Dym w kominie się nie będzie mięścił,parowóz na całą okolicę. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.12.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Nawet jak by nie przykręcali powietrza to był by syf bo to górny kopcióch i będzie albo mały dymek albo smród niedopalonego opału. Jakby nie jak by i nie gdy by tylko zawsze gdyby.Przesuwać nie przesówać.Róbcie kominki z głową.Zawsze zajrzyjcie to co pisze ten adwersarz.To bardzo utalentowany inżynier FM.Wie o KZPŁW wszystko.Wie na odległość ile emiterów wypuszczacie przez komin. To takie zjawisko organoleptyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.12.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Dziś Roku Pańskiego 2017 o godz. 10.00 układ temperatur i zadymienia okolicy po odpaleniu KZPŁW kształtował się w stanach wolnych:D od wielkiego zadymienia.Okolica nader czysta ponad kalenicami nic smrodliwego się nie wydobywa i nic nie ściele się nad ziemią.Sąsiedzi w niedzielne przedpołudnie ,dość mroźne przedpołudnie postanowili chyba dobrze spalać to co różne od sezonowanego 4 letniego graba czy buka.. Pomiarów dokonano urządzeniami atestowanymi. 1. temp zewn. -1 stC (bezwietrznie , słonko za chmurami) 2. KZPŁW odpalono od góry w piątek około godz.20.00 dwoma polanami graba 4 letniego i 8 szt.szczapek brzozowych 3. temp. spalin na wylocie w okolicach 556 stC 4. temp.wewn 23,5 stC 5. KG milczy od piątku. 6. do godz. 10.00 zużyto (od piątku do niedzieli) 12 polan i 11 szt brykietu"ołówek) , około 12 kg paliwa. 7. czujka gazu i tlenku węgla milczy 8. koniec palenia przewidziano na godz. 21.00 jako ostatni wsad. 9. w międzyczasie upieczono (poszły emitery kiełbasiane i boczkowe i ziemniaczane ) kilka kawałków kiełbasy litewskiej drobno siekanej ,kilka kromek chleba graham i cztery zawiniątka w żarze czyli boczuś czerwona cebula i warzywa. 10. smakowało dobrze w kotłowni-salonie . Pozdrowienia dla robiących kominki. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.12.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Co do robienia kominków, teraz mieszkam już w swoim domu, ale 7 lat bujalem się na wynajmie. Najpierw kawalerka z opcją gazowego ogrzewania, jako że była tam ładna koza, a ja miałem dostęp do twardego drewna (grab, buk) palilem tylko drewnem. Po 4 latach przeprowadzilem sie do nowo dobudowanego 100m mieszkania dwupoziomowego. Tylko 3 grzejniki, otwarte boki na poddaszu gdzie była sypialnia aby nie trzeba było tam grzać i zawsze było tam 2 st. cieplej. Deal był taki, że jak zamieszczę się do 250zł to palę gazem, jeśli nie, montuje mi kominek z płaszczem. Poerwszy rachunek za październik 330zl nie napawal optymizmem, więc zrobiliśmy jak było powiedziane. Wybór padł na 14KW kominek z płaszczem wolnostojący Prity. Z dostawą wtedy kosztował coś kolo 1800zł. Instalację wykonaliśmy sami. Ten kominek bodajże rumuński to strzał w 10. Uzytkowalem go przez 3 lata,.spalanie w sezonie zimowym wychodziło mi ok 1mp drewna a w domu ciepło,.jestem z tych co nie siedzą w swetrze w domu. Jedyne co się w nim zuzylo, to popekal szamot na ruszcie. Poza tym świetnie trzymał temperaturę i klimat który robił był niepowtarzalny. Przepraszam za literówki ale pisze z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.12.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ja mam niepowtażalny klimat gdy oglądam swój płomień,którego mogą pozazdrościć kominkowcy.I co spaliliście czysto drewna w garnku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.12.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 I co spaliliście czysto drewna w garnku? Nie rozumiem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.12.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Weż dwa garki,jeden duży drugi mały.Wstaw w duży garnek mały garnek i do dużego garnaka nalej wody,do małego garnka nakłać drewna i spal je tak aby się nie dymiło i kopciło.Rysunek:[ATTACH=CONFIG]403109[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.12.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Weż dwa garki,jeden duży drugi mały. Wstaw w duży garnek mały garnek i do dużego garnaka nalej wody,do małego garnka nakłać drewna i spal je tak aby się nie dymiło i kopciło. Rysunek: [ATTACH=CONFIG]403109[/ATTACH] A widziales kominek zbudowany z garnkow;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.12.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Nie ale zasada kopcenia się znaczy działania podobna.Większy garnek z wodą to płasz wodny w kominku z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.12.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Nie wiem skąd to przekonanie ale sufit nad kominem miałem biały cały czas. Przy dokladaniu drzewa otwierałem szufladke aby był zwiększony dopływ powietrza. 0,5m od szuflady był dopływ powietrza z kratki a komin miał ok 5m, kwasowka ze strazakiem. Dla pewności zamontowany był również czujnik czujnik czadu Kidde. Tym garnkiem to radzę się uderzyć w głowę, może wtedy przyjdą lepsze pomysły porównawcze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.12.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 A widziales kominek zbudowany z garnkow;-) On widzi wszystko.Ma straszliwą wręcz przerażającą praktykę.Nie pytaj o garnki bo się zacznie.. Jeden obciska mu za mocno łebek stąd ten słowotok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts