Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No.ale że co ?

"długość polan 500 mm" ....to mało ?

Tylko z grubością tego polana trzeba uważać, żeby drzwiczki się zamknęły. A na drugą warstwę patyczki po 20cm prostopadle do polana?

Niby włożyć takie polano możesz - tylko jak takie polana ułożyć i rozpalić w tak płytkim wkładzie?

Tylko z grubością tego polana trzeba uważać, żeby drzwiczki się zamknęły. A na drugą warstwę patyczki po 20cm prostopadle do polana?

Niby włożyć takie polano możesz - tylko jak takie polana ułożyć i rozpalić w tak płytkim wkładzie?

I, za wysoko się nie ułoży, podczas palenia będzie spadać na szybę.

HEAT do palenia? Akumulacji? Ktoś się chce dopisać do wątku Darkowi? :cool:

A merytorycznie? Jeśli wkład o który pytam jest "be" prośba o zaproponowanej czegoś innego o małej mocy (dom energooszczędny, salon 30 m2), spełniającego normy Ekoprojektu, dla domu z ręku.

Pozdrawiam.

Czy nie można rozpalać w tak płytkiej komorze paleniskowej jak ogniska , takie połowiczne opierając o tylna ścianę wkładu?

Czy nie można rozpalać w tak płytkiej komorze paleniskowej jak ogniska , takie połowiczne opierając o tylna ścianę wkładu?

Można się domyślać jakie intencje miał producent, wymyślając ten wkład. Możliwe, że to pomysł na "domknięcie" wolnej "szparki" na rynku, by każdy, również dziwny klient, mógł coś dla siebie wybrać. Co nie znaczy, że wkład o tak małej głębokości, musi być interesujący dla innych.

Wiele można. Polemizuję ze stwierdzeniem, że "mały nie jest". Do tego przy tak płytkim wkładzie ciężko sensownie poukładać drewno, żeby go sporo załadować i jeszcze żeby to jakoś wyglądało i nie zawaliło się na szybę. I jak to opał poukładać, żeby rozpalić od góry?

Wiele można. Polemizuję ze stwierdzeniem, że "mały nie jest". Do tego przy tak płytkim wkładzie ciężko sensownie poukładać drewno, żeby go sporo załadować i jeszcze żeby to jakoś wyglądało i nie zawaliło się na szybę. I jak to opał poukładać, żeby rozpalić od góry?

Z muratora tak na szybko

gf-DYeM-2MF4-4QAP_kominek-z-zamknieta-komora-spalania-664x0-nocrop.jpg

Rozglądam się za paleniskiem o małej mocy, nie chcę przegrzewać pomieszczenia, ale rzeczywiście palenie w wąskim wkładzie może być problematyczne.

Jeśli większy (głębszy) wkład to o ile, żeby wygodnie z niego korzystać?

Dlaczego bezpośrednio nie skierujesz pytania do mentorów , byłoby szybciej i wybitniej.Czytam zawsze co piszą i powiem Ci ,że czasami ich prawda nawet jest na wierzchu.:D;)

Dlaczego bezpośrednio nie skierujesz pytania do mentorów , byłoby szybciej i wybitniej.Czytam zawsze co piszą i powiem Ci ,że czasami ich prawda nawet jest na wierzchu.:D;)

Zadałem tu pytanie, gdyż jest to obecnie najpopularniejszy wątek w dziale kominki skierowany do nowych użytkowników zainteresowanych budową kominka. Myślę, że forumowi Zdunowie i inni związani z branżą odwiedzają ten wątek.

Zadałem tu pytanie, gdyż jest to obecnie najpopularniejszy wątek w dziale kominki skierowany do nowych użytkowników zainteresowanych budową kominka. Myślę, że forumowi Zdunowie i inni związani z branżą odwiedzają ten wątek.

Nie licz ma porady tutejszych ekspertów. Ja już się przeliczylem kilka razy.

Przeważnie na składach z drewnem pocięte kawałki mają ok 33cm . Tak ,że głębokosc 35 minimum aby można było ukladać polana "na przekładkę" i rozpalać od góry . Przy tradycyjnym podpalaniu od spodu może być płytszy wkład ale to zawsze będzie pewnym dyskomfortem .

Wiesz, przy okazjonalnym, rekreacyjnym paleniu nie planuję układania stosu na przekładkę i palenia od góry.

Nie licz ma porady tutejszych ekspertów. Ja już się przeliczylem kilka razy.

Różnie z tym bywa, chociaż jest coś w tym co piszesz...

A ty już użytkujesz ten wkład? Jeśli tak, to opinia takich osób jak Ty będzie najbardziej istotna.

A merytorycznie? Jeśli wkład o który pytam jest "be" prośba o zaproponowanej czegoś innego o małej mocy (dom energooszczędny, salon 30 m2), spełniającego normy Ekoprojektu, dla domu z ręku.

Pozdrawiam.

Czytasz to forum od czterech lat. Robisz wrażenie rozumiejącego polski....Mam zmienić w miarę pozytywną opinię jaką mam o Tobie i pisać do Ciebie jak do dwu postowego nowicjusza? Robię to jak wiesz - ciągle z takim samym zaangażowaniem jak kiedyś, ale latanie po najpopularniejszych wątkach to dobre dla poszukiwacza reklam, waśni i przygód....:)