dolby 10.01.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Romotop HEAT 2G 59.44.13 (https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-2g-59-44-13-wklad-kominkowy) Moc mi odpowiada. "Moc regulowana 2,4-6,2 kW" -.......palenisko z szamotu, mały nie jest,: czy to możliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.01.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 "Moc regulowana 2,4-6,2 kW" -.......palenisko z szamotu, mały nie jest,: czy to możliwe ? Wymiary komory spalania 340 x 506 x 210 to dużo dla Ciebie? Zwłaszcza te 21cm głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 10.01.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Wymiary komory spalania 340 x 506 x 210 to dużo dla Ciebie? Zwłaszcza te 21cm głębokości. No.ale że co ? "długość polan 500 mm" ....to mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.01.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 No.ale że co ? "długość polan 500 mm" ....to mało ? Tylko z grubością tego polana trzeba uważać, żeby drzwiczki się zamknęły. A na drugą warstwę patyczki po 20cm prostopadle do polana? Niby włożyć takie polano możesz - tylko jak takie polana ułożyć i rozpalić w tak płytkim wkładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.01.2019 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 HEAT do palenia? Akumulacji? Ktoś się chce dopisać do wątku Darkowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 11.01.2019 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Tylko z grubością tego polana trzeba uważać, żeby drzwiczki się zamknęły. A na drugą warstwę patyczki po 20cm prostopadle do polana? Niby włożyć takie polano możesz - tylko jak takie polana ułożyć i rozpalić w tak płytkim wkładzie? I, za wysoko się nie ułoży, podczas palenia będzie spadać na szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.01.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 HEAT do palenia? Akumulacji? Ktoś się chce dopisać do wątku Darkowi? A merytorycznie? Jeśli wkład o który pytam jest "be" prośba o zaproponowanej czegoś innego o małej mocy (dom energooszczędny, salon 30 m2), spełniającego normy Ekoprojektu, dla domu z ręku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Tylko z grubością tego polana trzeba uważać, żeby drzwiczki się zamknęły. A na drugą warstwę patyczki po 20cm prostopadle do polana? Niby włożyć takie polano możesz - tylko jak takie polana ułożyć i rozpalić w tak płytkim wkładzie? Czy nie można rozpalać w tak płytkiej komorze paleniskowej jak ogniska , takie połowiczne opierając o tylna ścianę wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 12.01.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Czy nie można rozpalać w tak płytkiej komorze paleniskowej jak ogniska , takie połowiczne opierając o tylna ścianę wkładu? Można się domyślać jakie intencje miał producent, wymyślając ten wkład. Możliwe, że to pomysł na "domknięcie" wolnej "szparki" na rynku, by każdy, również dziwny klient, mógł coś dla siebie wybrać. Co nie znaczy, że wkład o tak małej głębokości, musi być interesujący dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Czy nie można rozpalać w tak płytkiej komorze paleniskowej jak ogniska , takie połowiczne opierając o tylna ścianę wkładu? Wiele można. Polemizuję ze stwierdzeniem, że "mały nie jest". Do tego przy tak płytkim wkładzie ciężko sensownie poukładać drewno, żeby go sporo załadować i jeszcze żeby to jakoś wyglądało i nie zawaliło się na szybę. I jak to opał poukładać, żeby rozpalić od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.01.2019 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Najbardziej kompatybilne do tak wąskiego wkładu będą brykiety RUF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Wiele można. Polemizuję ze stwierdzeniem, że "mały nie jest". Do tego przy tak płytkim wkładzie ciężko sensownie poukładać drewno, żeby go sporo załadować i jeszcze żeby to jakoś wyglądało i nie zawaliło się na szybę. I jak to opał poukładać, żeby rozpalić od góry? Z muratora tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Rozglądam się za paleniskiem o małej mocy, nie chcę przegrzewać pomieszczenia, ale rzeczywiście palenie w wąskim wkładzie może być problematyczne. Jeśli większy (głębszy) wkład to o ile, żeby wygodnie z niego korzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Rozglądam się za paleniskiem o małej mocy, nie chcę przegrzewać pomieszczenia, ale rzeczywiście palenie w wąskim wkładzie może być problematyczne. Jeśli większy (głębszy) wkład to o ile, żeby wygodnie z niego korzystać? Dlaczego bezpośrednio nie skierujesz pytania do mentorów , byłoby szybciej i wybitniej.Czytam zawsze co piszą i powiem Ci ,że czasami ich prawda nawet jest na wierzchu.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Dlaczego bezpośrednio nie skierujesz pytania do mentorów , byłoby szybciej i wybitniej.Czytam zawsze co piszą i powiem Ci ,że czasami ich prawda nawet jest na wierzchu.;) Zadałem tu pytanie, gdyż jest to obecnie najpopularniejszy wątek w dziale kominki skierowany do nowych użytkowników zainteresowanych budową kominka. Myślę, że forumowi Zdunowie i inni związani z branżą odwiedzają ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.01.2019 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Przeważnie na składach z drewnem pocięte kawałki mają ok 33cm . Tak ,że głębokosc 35 minimum aby można było ukladać polana "na przekładkę" i rozpalać od góry . Przy tradycyjnym podpalaniu od spodu może być płytszy wkład ale to zawsze będzie pewnym dyskomfortem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.01.2019 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Zadałem tu pytanie, gdyż jest to obecnie najpopularniejszy wątek w dziale kominki skierowany do nowych użytkowników zainteresowanych budową kominka. Myślę, że forumowi Zdunowie i inni związani z branżą odwiedzają ten wątek. Nie licz ma porady tutejszych ekspertów. Ja już się przeliczylem kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.01.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Przeważnie na składach z drewnem pocięte kawałki mają ok 33cm . Tak ,że głębokosc 35 minimum aby można było ukladać polana "na przekładkę" i rozpalać od góry . Przy tradycyjnym podpalaniu od spodu może być płytszy wkład ale to zawsze będzie pewnym dyskomfortem . Wiesz, przy okazjonalnym, rekreacyjnym paleniu nie planuję układania stosu na przekładkę i palenia od góry. Nie licz ma porady tutejszych ekspertów. Ja już się przeliczylem kilka razy. Różnie z tym bywa, chociaż jest coś w tym co piszesz... A ty już użytkujesz ten wkład? Jeśli tak, to opinia takich osób jak Ty będzie najbardziej istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 A merytorycznie? Jeśli wkład o który pytam jest "be" prośba o zaproponowanej czegoś innego o małej mocy (dom energooszczędny, salon 30 m2), spełniającego normy Ekoprojektu, dla domu z ręku. Pozdrawiam. Czytasz to forum od czterech lat. Robisz wrażenie rozumiejącego polski....Mam zmienić w miarę pozytywną opinię jaką mam o Tobie i pisać do Ciebie jak do dwu postowego nowicjusza? Robię to jak wiesz - ciągle z takim samym zaangażowaniem jak kiedyś, ale latanie po najpopularniejszych wątkach to dobre dla poszukiwacza reklam, waśni i przygód.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Nie licz ma porady tutejszych ekspertów. Ja już się przeliczylem kilka razy.Może stosujesz zły przelicznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts