d7d 27.06.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Tak oczywiście. Ty nie masz kominka. Poszukaj jak wyglądało wczoraj powietrze na dolnym śląsku. Chodzi o O3 oczywiście. Tak samo jak według Ciebie syfią kominki to samo syfią gaziarze. Do tego gaz to kopalne. ... Do tego samo się pompuje i wypompowuje, a wcześniej skrapla i nic się do atmosfery nie wydostaje. Ta eskorta tych gazowców to też żaglowce. Brawo Ty. Rzesz ja głupek jestem. Kurcze. Muszę się nauczyć myśleć logicznie. Jak wyglądało O3 na Dolnym Śląski i z czego "brało się" ? Ze spalania gazu ziemnego czy może z warunków atmosferycznych ? Dlaczego z takim uporem popierasz kominki na drewno które dają takie same zanieczyszczenia jak spalanie węgla? Dlaczego nic nie piszesz o spalaniu węgla? Tylko ciągle "gaz jest zły bo to kopalne" a nic o węgli ? Węgiel też jest kopalny. PS Źle napisałeś: "Rzesz ja głupek jestem." raczej powinno być: "Żeż ... ". I też "na Dolnym Śląsku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.06.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Np. wydychając "zużyte" powietrze, gotując wodę i posiłki Myjąc się, piorąc i sprzątając dom, myjąc podłogi i inne czynności ... Jest tego wiele. Rozumiem, że wodę po praniu, wlewam siłą sąsiadowi do gardła. Bo ja sąsiada wyciewy z kominka to akurat MUSZE wdychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.06.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Ja wreszcie przestałem truć otoczenie gazem. Kupiłem diesla. Przypominam, żę patriotycznie, po polsku i z duchem nsze tradycji jest mu wyciąć filtr DPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.06.2019 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 A jakiej jakości dane posiadasz Ty na temat ilości i składu chemicznego tego co sam generujesz ? Jeszcze raz. NICZEGO na swojej posesji na rzecz obsługi domu a tym bardziej dla przyjemności nie spalam. Więc mam 100% dane na temat tego co mój dom emituje a co mogłoby sąsiadom szkodzić. To chyba proste do zrozumenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.06.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Acha ... a można poznać źródło tych 100% danych ? Zmartwię cię ale do środowiska emituje się nie tylko kominem czy rurą wydechową ... Zódło tych danych, to brak żródła groźnych zanieczyszeń. To jest bardzo proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.06.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 To są trudne pytania nie wymagaj proszę od lekkoducha tak skomplikowanego myślenia. Zaręczam Ci ,że odpowiedź nie pojawi się.To taka taktyka. Powiedział ten, którego już z 8 razy pytałem i odpowiedzi nie dostałem: czemu to samo zdanie wypowiedziane przez kolegę WG to mądrości a takie samo zdanie wypowiedziane przez mnie to jad i sianie zmaętu. Czy coś w ten deseń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Jeszcze raz. NICZEGO na swojej posesji na rzecz obsługi domu a tym bardziej dla przyjemności nie spalam. Więc mam 100% dane na temat tego co mój dom emituje a co mogłoby sąsiadom szkodzić. To chyba proste do zrozumenia. Nie spalasz tłuszczy ani węglowodanów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Zachód odchodzi od Diesli, ich udział w np niemieckim rynku spada. Znajomy odebrał ostatnio firmowego Golfa i to nie w dieslu, a benzynie. A sporo firmówek to hybrydy Toyoty. Tak, jest taki trend odchodzenia od diesli. 40% nowo kupowanych samochodów to samochody z silnikiem diesla. Nowoczesne silniki diesla spełniające normę EURO 6d-TEMP są bardziej czyste od analogicznych silników benzynowych. Silniki benzynowe emitują więcej CO2 niż analogiczne silniki diesla. Podobno silniki benzynowe emitują też więcej PM2,5. Duże samochody osobowe i duże SUV'y to w większości nadal są "diesle". Hybrydy takie jakie produkuje Toyota to jeszcze jest za mało. Realny e-zasięg hybrydy powinien być w granicach 50-100 km a nie 2 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.06.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Przypominam, żę patriotycznie, po polsku i z duchem nsze tradycji jest mu wyciąć filtr DPF. A tu DPF jest i wyobraź sobie, że nawet działa. Nawet mi się to podoba, bo przy szybkim przeskoku z 6 biegu na 3 ...nawet nie zadymi z tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.06.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Jak wyglądało O3 na Dolnym Śląski i z czego "brało się" ? Ze spalania gazu ziemnego czy może z warunków atmosferycznych ? Dlaczego z takim uporem popierasz kominki na drewno które dają takie same zanieczyszczenia jak spalanie węgla? Dlaczego nic nie piszesz o spalaniu węgla? Tylko ciągle "gaz jest zły bo to kopalne" a nic o węgli ? Węgiel też jest kopalny. PS Źle napisałeś: "Rzesz ja głupek jestem." raczej powinno być: "Żeż ... ". I też "na Dolnym Śląsku". Poszukaj se. Tak z warunków atmosferycznych. Dołóż do tego elektrownie gazowe. Będzie się działo. Nie porównuj drewna z węglem. Chłopie ogarnij się. Już Ci tyle razy pisałem, że węgiel jest bezdyskusyjny, nawet w elektrowniach. Poszukaj i poczytaj co się dzieje koło Łodzi z wodą. Jak myślisz dlaczego. Wyjaśniałem już, że według mojej opinii przejście z węgla na gaz nie jest żadnym rozwiązaniem. Pomyśl. Jak ja syfię kominkiem to Ty syfisz gazem, który spowoduje nowe problemy. Mało kto o tym wie i ma świadomość. Zresztą już to widać. Czy piszę źle może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Wody w Polsce jest mało a elektrownie "na węgiel" jeszcze pogarszają ten stan.Spalanie drewna truje podobnie jak spalanie węgla Spalanie drewna daje mniej tlenków siarki a reszta na podobnym poziomie.Proste ale tego nie chcesz przyjąć do wiadomości lub do rozumu. Przejście z węgla na gaz nie załatwia problemu trucia środowiska le znacząco obniża poziom zanieczyszczeń.Proste ale tego nie chcesz przyjąć do wiadomości lub do rozumu. Twoje opinie na temat gazu są błędne.Ja nie "syfię". Może Ty "syfisz". Poza spalaniem drewna w kominku czym jeszcze "palisz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 A tu DPF jest i wyobraź sobie, że nawet działa. Nawet mi się to podoba, bo przy szybkim przeskoku z 6 biegu na 3 ...nawet nie zadymi z tłumika. Po co w "dieslu" szybko zmieniasz 6 bieg na 3 bieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.06.2019 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Powiedział ten, którego już z 8 razy pytałem i odpowiedzi nie dostałem: czemu to samo zdanie wypowiedziane przez kolegę WG to mądrości a takie samo zdanie wypowiedziane przez mnie to jad i sianie zmaętu. Czy coś w ten deseń. Manipulowanie słowem to jego domena. Dawno było powiedziane ,że w wątku o kominkach to gość bez żadnej wiedzy i praktyki. Zakończono ale on z grupy mącicieli dalej mąci i jątrzy. Temat konkretny prosty od normalnej opozycji. Mam kominek to po sprawdzeniu tego urządzenia na własnych doświadczeniach wypowiadam się , a nie pisze te wieczne pierdoły. Mam powody by zachęcić do zainstalowania w/w to pisze w tym konkretnym topiku , a nie zdanie po zdaniu i to nie na temat dywaguję czy go mieć czy nie. Idź do wątku dla przeciwników a tu przestań się ośmieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2019 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Wody w Polsce jest mało a elektrownie "na węgiel" jeszcze pogarszają ten stan. Spalanie drewna truje podobnie jak spalanie węgla Spalanie drewna daje mniej tlenków siarki a reszta na podobnym poziomie. Proste ale tego nie chcesz przyjąć do wiadomości lub do rozumu. Drewno ma bliski zera bilans. Podobnie jak inne paliwa odnawialne. Spalanie paliw kopalnych to szkoda dla środowiska. Proste ale tego nie chcesz przyjąć do wiadomości lub do rozumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.06.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Po co w "dieslu" szybko zmieniasz 6 bieg na 3 bieg? Nie mam na to wpływu, przy "depnięciu" skrzynia DSG sama sobie miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.06.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Wody w Polsce jest mało a elektrownie "na węgiel" jeszcze pogarszają ten stan. Spalanie drewna truje podobnie jak spalanie węgla Spalanie drewna daje mniej tlenków siarki a reszta na podobnym poziomie. Proste ale tego nie chcesz przyjąć do wiadomości lub do rozumu. Przejście z węgla na gaz nie załatwia problemu trucia środowiska le znacząco obniża poziom zanieczyszczeń. Proste ale tego nie chcesz przyjąć do wiadomości lub do rozumu. Twoje opinie na temat gazu są błędne. Ja nie "syfię". Może Ty "syfisz". Poza spalaniem drewna w kominku czym jeszcze "palisz"? Jeszcze raz tylko krócej z innego wątku Spalanie paliw kopalnych pociąga za sobą emisję szkodliwych gazów do atmosfery. ... Dlaczego jednak tak istotne jest ograniczanie emisji tlenków azotu? Są one składową, mniej lub bardziej istotną, wielu zjawisk, o których słyszy się niemal każdego dnia. Pierwszym z nich jest smog fotochemiczny. Jego występowanie uzależnione jest przede wszystkim od dwóch czynników - silnego nasłonecznienia oraz wysokiej wilgotności powietrza. Zaistnienie takich warunków nasila zachodzenie fotolizy dwutlenku azotu (NO2), w wyniku czego tworzony jest ozon. Z uwagi na rodzaj zachodzących reakcji chemicznych smog ten nazywany jest również utleniającym. O ile w wyższych partiach atmosfery ozon jest przyjazną dla nas alotropową odmianą tlenu, o tyle w niższych warstwach troposfery jest on silnie odkażającym oraz toksycznym dla człowieka gazem. Drugie zjawisko związane jest z zakwaszaniem środowiska. Obecne w atmosferze tlenki azotu wchodzą w reakcję z parą wodną, co doprowadza do tworzenia się kwasu azotowego. Powraca on na powierzchnię Ziemi najczęściej w postaci mokrej (tj. kwaśnych opadów). No masz efekty spalania gazu. Zdaje sobie sprawę, że ciężko Ci to przyswoić, ale tak jest. Napisałem pomyśl dlaczego tak jest na dolnym śląsku, ale widać nawet nie zadałeś sobie trudu, żeby cokolwiek poszukać. Przejście z węgla na gaz powoduje powstanie innych problemów. No fakt Twoje opinie są poprawne o gazie: czyste zielone paliwo i dłuuużej odnawialne. Ostatniego pytania nie skomentuje, bo dla mnie to żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 28.06.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Odpowiedź - mogę rozpalić w kominku. Jak miałbyś kominek jaki jest dość popularny w USA czy Kanadzie czyli z katalizatorem, a z własnej inicjatywy zamontowałbyś elektrofiltr, to można byłoby się zgodzić. W przeciwnym wypadku to trutka dla sąsiadów. 'Ratujesz' planetę kosztem zdrowia innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 28.06.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Ja wreszcie przestałem truć otoczenie gazem. Kupiłem diesla. Obłuda aż kipi. Jeszcze niedawno chciałeś zakazać transportu, a wcześniej chwaliłeś LPG, że mniej emituje CO2 i innych syfów. Widać, że twoje gadanie jest wyłącznie skolerowane z tym co posiadasz dlatego chwalisz - zero obiektywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.06.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 Obłuda aż kipi. Jeszcze niedawno chciałeś zakazać transportu, a wcześniej chwaliłeś LPG, że mniej emituje CO2 i innych syfów. Widać, że twoje gadanie jest wyłącznie skolerowane z tym co posiadasz dlatego chwalisz - zero obiektywności. O matko, Ty w ogóle na żartach się nie znasz. Nadal chwalę LPG bo jest ...tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.06.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 O matko, Ty w ogóle na żartach się nie znasz. Nadal chwalę LPG bo jest ...tanie. LPG A vvvv uważa że bardziej szkodzi niż wszystko inne i produkuje O3 na dolnym śląsku A Ty tylko, że jest tanie. Z dieslem żart to znaczy nie masz diesla czy nie zmieniasz biegów z 6 na 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts